Nergens gewild

© belgaimage

Al voor Lior Refaelov haalde Anderlecht spelers bij Belgische clubs die daar niet echt blij mee waren. In 2006 kocht het zo Mbark Boussoufa van KAA Gent.

Een paar uur voor Anderlecht op 6 juni 2006 Mbark Boussoufa presenteert als nieuwe aanwinst rinkelt bij Georges Leekens de telefoon. Boussoufa aan de lijn.

Hij wil de coach van AA Gent vooraf op de hoogte brengen van zijn besluit en hem bedanken voor de kansen die hij van hem kreeg. Op dat moment is KAA Gentvoorzitter Ivan De Witte nog aan het bekomen van zijn ontgoocheling. Dat hij van Anderlecht vier miljoen euro ontvangt, verzacht enigszins de pijn.

Boussoufa is op dat moment Anderlechts duurste inkomende transfer ooit; hij moet er Pär Zetterberg vervangen. Diezelfde week haalt de club ook international Jelle Van Damme bij Southampton. Anderlecht heeft zich rechtstreeks geplaatst voor de Champions League en heeft dus extra budget, en dan heeft het bovendien net Vincent Kompany verkocht aan HSV.

Vier miljoen euro is veel geld voor een speler die twee jaar eerder door bijna niemand in België gewild was. Nochtans mag Boussoufa dan transfervrij vertrekken bij Chelsea waar hij niet aan bod komt en amper 30.000 euro per jaar verdient.

Chelsea heeft op dat moment een samenwerkingsakkoord met Westerlo, maar trainer Jan Ceulemans vindt hem te klein. De Caje heeft met Mosia Boy Boy immers al zo’n type speler en heeft zijn zinnen gezet op twee andere jongens die op overschot zijn bij Chelsea. Joe Keenan keert echter al na een jaar terug en wordt vervolgens door Chelsea uitgeleend aan Brentford. Sebastian Kneissl verhuist na Westerlo naar de Duitse tweedeklasser Wacker Burghausen.

Naar Lierse dan maar? Op het Lisp mag Boussoufa in het voorjaar van 2004 testen in een reservenwedstrijd, maar na één helft haalt Emilio Ferrera hem al naar de kant. Hij krijgt op het Lisp géén contract. Ferrera is op dat moment helemaal weg van de Kameroener Bernard Tchoutang, al zal die niet onder zijn contract bij Metalurg Donetsk uit geraken. Op de tribune van het Lisp zit wel een man die na die reservenwedstrijd Boussoufa’s naam noteert: Georges Leekens, op dat moment trainer bij Moeskroen.

Sint-Truiden dan maar? Dat zegt niet nee, maar heeft op dat moment geen geld. Bij Cercle is trainer Harm van Veldhoven niet geïnteresseerd, KRC Genk evenmin. Dan maar eens proberen in tweede klasse, bij KV Oostende. Voorzitter Eddy Vergeylen bevestigt in 2006 dat Boussoufa er in 2004 wordt aangeboden, maar getest of getraind heeft hij niet. In Oostende wil de zeewind al eens waaien, en dan zijn er stoere bonken nodig om overeind te blijven met het werkmansvoetbal in tweede klasse. ‘Bij ons wordt al eens gevraagd: hoe oud is hij en hoeveel weegt hij? Wel, hij is niet zo groot, hé ( 1,67 meter, nvdr). Nu is iedereen wild van hem, maar toen lag dat anders.’

Bij KAA Gent mag hij in augustus 2004 wél testen. Daar is inmiddels Georges Leekens aan de slag, en die herinnert zich die reservenwedstrijd op Lierse. Bous mag met de reserven tegen Anderlecht aantreden en maakt opnieuw een goeie indruk op Leekens. Hij speelt een paar tegenstanders op een hoopje, onder wie Yves Vanderhaeghe. De volgende dag mag hij meetrainen met de A-kern. ‘Na een half uur had ik genoeg gezien’, zegt Leekens.

Boussoufa ontwikkelt zich sneller dan hij verwachtte, geeft de trainer aan. ‘Ik dacht dat hij een jaar zou nodig hebben, maar in één jaar evolueerde hij van een speler die alleen maar acties wil maken naar iemand die het elftal beter deed draaien.’

Anderlecht wordt niet Boussoufa’s eindpunt, voorspelt hij. ‘Sommige spelers zie je een zucht van opluchting slaken wanneer ze een contract krijgen bij Anderlecht. Bous is anders, een echt winnaartje, altijd bezig met beter worden.’

Wanneer Anderlecht dat voorjaar, voor zijn komst, de evaluatie maakt van spelers die een meerwaarde kunnen brengen voor paars-wit, komt het uit bij drie spelers. Oguchi Onyewu lukte niet en voor Steven Defour, die dan bij Genk speelt, wil Ajax dan zes miljoen bieden. Uiteindelijk zou Defour zonder transfersom en met veel commotie overstappen naar Standard en is Anderlechtmanager Herman Van Holsbeeck blij met de maturiteit van Boussoufa, ondanks diens nog jonge leeftijd (22). Vijf jaar later verkoopt paars-wit hem aan het Russische Anzji voor acht miljoen, het dubbele van wat het zelf betaalde en acht miljoen meer dan hij in 2004 kostte…

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content