In de jongste World’s Leading Sports City-ranking van consultancybureau Burson Cohn & Wolfe’s (BCW) staat New York voor het eerst bovenaan.

Al acht jaar publiceert BCW zijn jaarlijkse rapport met de top vijftig van sportsteden in de wereld. Een ranking gebaseerd op meningen van internationale sportfederaties (25% van de stemmen) en van mediaorganisaties (25%), plus associaties tussen de naam van de respectieve steden met het woord ‘sport’ op sociale mediaplatformen en websites (50%). Voor het eerst topt New York City de ranglijst (van 2020). Londen, de voorbije zeven jaar op nummer één, viel terug naar de tweede stek. Parijs, Los Angeles en Lausanne vervolledigen de top vijf. Niet toevallig hebben vijf steden uit de top tien de Olympische Spelen georganiseerd of zullen ze die in het komende decennium organiseren. Tokio, de gastheer van de komende Spelen, staat zo op zes, gevolgd door Barcelona, Manchester, Toronto en Madrid.

Andere belangrijke factor voor een hoge plaats op de ranking: of de stad in kwestie een of meerdere teams huisvest in een grote internationale sportcompetitie. Die clubs genereren voor de stad immers veel economische inkomsten en publiciteit. Geen stad die op dat vlak beter doet dan New York, met liefst elf teams, zoals de New York Knicks, de meeste waardevolle NBA-club. Daarnaast vonden in The Big Apple vorig jaar ook grote toernooien als de US Open golf en de US Open tennis plaats. Dat laatste grandslamtoernooi ging, ondanks de coronacrisis, wel door, Wimbledon in Londen niet. Bovendien is New York dé mediahoofdstad van de VS, waardoor het online, met grote voorsprong, het meest gelinkt wordt aan sport. In de top vijftig staat geen enkele Belgische stad.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content