Neymar: twee ploegen ontwricht

© Belga
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De non-transfer van Neymar heeft zo zijn gevolgen in Barcelona en in Parijs.

Messi drong aan op zijn komst en Neymar wilde graag terugkeren, maar uiteindelijk gebeurde het niet. Reden: FC Barcelona kwam in Parijs zowat met quasi lege handen onderhandelen. Het had de portefeuille al flink opengetrokken voor Frenkie de Jong en Antoine Griezmann en het kon geen énkele uitgaande transfer realiseren (afgezien van de uitleenbeurt van Rafinha aan Celta). PSG kreeg daarom 115 miljoen euro aangeboden plus drie spelers: Ousmane Dembélé, Jean-Clair Todibo en Ivan Rakitic. Todibo en Rakitic gingen met tegenzin overstag, maar Dembélé, die door voorzitter Josep Bartomeu omschreven werd als ‘beter dan Neymar’, bedankte vriendelijk.

De gevolgen voor Ernesto Valverde zijn pijnlijk: hij heeft te veel spelers in zijn kern, met name op het overbevolkte middenveld. Barça had graag Rakitic verpatst, al was het maar om de uit zijn voegen barstende loonmassa wat in te dijken. Valverde zal ook werk moeten maken van het mentaal oplappen van de spelers met wie Barcelona leurde in Parijs. Zeker Dembélé, die er op alle mogelijke manieren de kantjes af loopt, blijft een zorgenkind. Ondertussen verliep de competitiestart van Barça met 4 op 9 niet zoals verhoopt. Het is wachten op de terugkeer van de geblesseerde Messi. Hij mag zaterdag in de thuismatch tegen Valencia al meteen een en ander rechttrekken.

Ook in Parijs is er werk aan de winkel. Neymar wilde écht weg bij PSG, bij voorkeur naar Barcelona, maar het mocht ook Real Madrid zijn. De Koninklijke ontving daarom onophoudelijk telefoontjes van vader Neymar, zo schrijft Marca. Die werden uit beleefdheid beantwoord, maar eigenlijk was Real niet happig op de komst van de Braziliaan. Twee redenen: zijn prijskaartje (Real slaagde er ook niet in om via een uitgaande transfer – Gareth Bale, Luka Modric,… – veel inkomsten te genereren) én zijn blessuregevoeligheid.

Door die blessures speelde hij in de laatste twee seizoenen bij PSG respectievelijk slechts 27 en 23 matchen. In Parijs worden vragen gesteld bij de feestjes met zijn onafscheidelijke vrienden en de vele vliegreizen naar Brazilië die niet bevorderlijk zijn voor zijn recuperatie. Terug op het veld staan zal straks geen probleem zijn, maar heeft hij nog de drive om weer een kandidaat-Gouden Bal te worden?

Door zijn houding en uitspraken tijdens de zomermercato – ‘Mijn mooiste herinnering is de remontada met Barça tegen PSG’ – heeft Neymar het nu wel helemáál verkorven bij de ultra’s van de Parijse aanhang. In de kleedkamer kunnen een aantal spelers hem ook al niet luchten, met name Edinson Cavani, Julian Draxler en een aantal Franse internationals. Gelukkig geniet hij nog wél de steun van de Brazilianen Marquinhos en Silva, Kylian Mbappé en Marco Verratti. Zeker is wel al dat PSG hem tijdens de eerste drie CL-matchen zal moeten missen, dus ook de uitwedstrijd op Club Brugge op 22 oktober. Na zijn uitlatingen op sociale media aan het adres van de scheidsrechter van PSG-Manchester United vorig seizoen kreeg hij een schorsing van drie Europese wedstrijden opgelegd.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content