Sneller rijden en beter leven, dat is het doel van Nico Rosberg (29), die vrijuit praat over de strijd om de F1-wereldtitel, zijn liefde voor oldtimers en zijn… moestuin.

Lewis Hamilton won vorig jaar de eerste wereldtitel voor Mercedes, sinds het team in 2010 naar de formule 1 terugkeerde. Je moest na een spannende strijd vrede nemen met een tweede plaats. Kan het beter?

“Ik zal sneller zijn dan vorig jaar. We hebben dezelfde wagens en ik weet nu wat het is om voor een wereldtitel te strijden. Ik heb hard gewerkt en weet waar ik efficiënter moet zijn. We hebben een luxeprobleem: de tweede in de race wordt bij ons zelfs de eerste verliezer genoemd. Ik haat het om na Lewis Hamilton tweede te worden.”

In de kwalificaties was je 11 keer de snelste, maar je won slechts 5 keer. Hamilton vertrok 7 keer vanaf de poleposition en toch won de Engelsman 11 grand prixs. Waarom zou dat dit jaar anders zijn?

“In Bahrein, bijvoorbeeld, heb ik Lewis niet wíllen passeren, maar zoiets zal me niet meer overkomen. In veel rechtstreekse duels was hij beter, maar nu ik weet hoe hij denkt en rijdt, heb ik meer kans om hem voor te blijven. In ons team is het de bedoeling dat we elkaar sterker maken en dus ook beter zijn dan de andere rijders.”

Waarom heb je onlangs aan een seminarie rond leiderschap deelgenomen?

“Omdat je daar veel kunt leren. Er was onder anderen een rijder van de Red Arrows, het demonstratieteam van de Royal Air Force, die net als wij beslissingen moeten nemen in een fractie van een seconde en waar een verkeerde inschatting fatale gevolgen kan hebben. Hoe presteer je het best in een groep? Hoe kan je het maximale uit je mogelijkheden halen? Heel interessant.”

Klopt het dat je op vrije dagen geregeld met een oldtimer rondrijdt?

“Ja. Toen ik trouwde, heeft David Coulthard heeft mij een pagode (een cabrio van Mercedes, nvdr) geleend. Ik heb een tijdje geleden een model uit 1970 gekocht. In zo’n auto rijden is zó mooi. Alsof je in de sofa zit en tegelijkertijd naar de wereld kijkt. Een echt kunstwerk.”

Of is het een poging om eventjes de tijd te stoppen?

“Neen. Ik geniet van de reizen die ik met mijn vrouw maak, we houden allebei van mooie en stijlvolle kleren, of we rijden met de oldtimer rond in het zuiden van Frankrijk. Langzaam door de wereld glijden… We leven allemaal te snel, de mobiele telefoon domineert ons leven. Bijna een verslaving zelfs… Ik wil in het heden leven, opnieuw van de kleine dingen genieten. Zoals, samen met vrouw, in onze moestuin de broccoli en worteltjes uit de grond halen.”

DOOR ANNO HECKER

“Ik haat het om na Lewis Hamilton tweede te worden.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content