Atlético Madrid investeerde 70 miljoen euro.

Als enige Spaanse deelnemer aan de Intertoto heeft Atlético Madrid zich met veel moeite ten nadele van het Roemeense Gloria Bistrita gekwalificeerd voor de voorronde van de UEFA Cup. Op het einde van vorige week nam de tweede club uit de Spaanse hoofdstad dan deel aan het prestigieuze Amsterdam Tournament, samen met Ajax, Arsenal en Lazio. De Colchoneros lijken vast van plan om niet bij de pakken te blijven zitten na het vertrek van hun 23-jarige aanvoerder FernandoTorres naar Liverpool, waardoor de jonge fans in eerste instantie verweesd achterbleven. Bij zijn afscheid hadden velen de tranen in de ogen. Ouderen konden de overstap van hét boegbeeld beter relativeren, zoals oud-speler Abelardo Rodriguez, die met 401 competitiewedstrijden op het hoogste niveau in de kleuren van Atlético de absolute recordhouder is. “Zelfs spelers zoals Fernando, die een grote symboolwaarde hebben, zijn bij een club uiteindelijk maar passanten, terwijl de club altijd blijft.”

Om ervoor te zorgen dat de fans Torres snel kunnen vergeten, keek het bestuur de afgelopen weken op geen euro. Het had liefst 70 miljoen euro veil om de kern te vernieuwen en te versterken. Dat bedrag houdt nog geen rekening met de huur voor de door AC Milan uitgeleende doelman Christian Abbiati. De andere nieuwelingen zijn de defensieve middenvelder van FC Santos Cléber Santana, de rechterflankspeler van Osasuna Raúl García, de linkerflankspeler van Liverpool Luis García, de middenvelder van Braga Diego Costa, de spits van Villarreal Diego Forlán. Heel onlangs kwam daar ook nog José Antonio Reyes (23) bij, die eerder bij Arsenal schitterde maar zich vorig seizoen bij Real Madrid niet echt kon doorzetten. Hij kostte naar verluidt 11 miljoen euro en tekende voor vier jaar.

Ondanks al die inspanningen loopt de abonnementenverkoop minder goed dan de laatste jaren. De fans blijken nogal sceptisch te staan, ook ten aanzien van trainer Javier Aguirre. De Mexicaan oogstte eerder successen met Osasuna, maar kreeg in zijn eerste seizoen meer kritiek dan lof. Anderen zijn nochtans erg te spreken over de doorgedreven vernieuwing, zoals Luiz Pereira. “Vroeger rustte alle verantwoordelijkheid op de schouders van één speler,” weet de Braziliaanse sterkhouder van het team in de jaren zeventig, “nu kan ze door velen worden gedeeld.”

Giuseppe Rossi (20), een jonge Italiaanse spits die vorig seizoen door Manchester United was verhuurd aan Parma en het EK voor beloften speelde, werd nu voor 10 miljoen euro verkocht aan Villarreal, dat hem een overeenkomst voor twee seizoenen gaf.

Atlético Madrid vond een nieuwe thuishaven voor als het in 2010 zijn Vicente Calderónstadion verlaat. Het gaat zijn thuiswedstrijden afwerken in La Peineta, het buiten Madrid gelegen Olympisch stadion, met een capaciteit van 73.000 plaatsen. Dat maakt deel uit van de plannen om de OS in 2016 naar de stad te halen.

Komt Arjen Robben (23) nu wel of niet naar Real Madrid ? Chelsea liet weten dat de Nederlandse international voor 30 miljoen euro verkoopbaar is. Maar ook Michael Ballack staat hoog op het verlanglijstje van Bernd Schuster. Voor beiden wil de Koninklijke 40 miljoen euro neertellen.

Frank Signorino (25), een linkerverdediger van FC Nantes, tekende voor vier seizoenen bij Getafe.

Aquivaldo Mosquera (26), een Colombiaanse centrale verdediger van het Mexicaanse Pachuca, trekt naar FC Sevilla. Mogelijk neemt hij daar de plaats in van Ivica Dragutinovic, die schermt met interesse van Newcastle.

De Uruguayaanse doelman Fabian Carini (ex-Standard) verliet Inter en ging akkoord met een verbintenis voor vier seizoenen bij promovendus Real Murcia.

Carlos Vela, een jonge Mexicaanse spits die toebehoort aan Arsenal en vorig seizoen werd verhuurd aan Salamanca, trekt op uitleenbasis naar Osasuna.

Asier Del Horno, de linkerverdediger van Valencia, past niet in de plannen van Quique Sánchez Flores. Als vervanger denkt hij aan Taye Taiwo, de fysiek sterke Nigeriaan van Marseille.

Bojan Krkic (16) mist mogelijk het WK onder zeventien jaar in Zuid-Korea. Barcelona zet druk op de Spaanse voetbalbond om het jonge talent, dat deel uitmaakt van de A-kern, niet te selecteren. Een verhuur wordt ook uitgesloten.

Ronaldinho blesseerde zich zwaar aan de knie tijdens het trainingskamp in China. De Braziliaan mist dan ook de eerste oefenwedstrijd van de Catalanen tijdens hun Aziatische trip tegen Beijing Guoan.

DANIEL DEVOS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content