Vorige week werd voor het eerst melding gemaakt van betalingsproblemen bij RWDM. De Brusselse club wil absoluut in eerste klasse blijven om te overleven en overwoog de voorbije weken of het spelers moet verkopen zodat het straks zijn licentie weer haalt. Die financiële problemen werden snel opgelost, geven ook de spelers toe. Keeper Kris Van de Putte : “Het is de eerste keer dat ik zoiets bij Molenbeek meemaakte, de andere maanden werden we altijd correct en op tijd betaald, helemaal niet te vergelijken met wat ik vorig jaar bij Beveren kende. Omdat een aantal spelers een deel van het loon van december niet ontvingen, stapten we naar de manager. Freddy Smets verzekerde ons dinsdag dat het om een misverstand ging, dat de verwachte inkomsten uit een thuismatch later dan voorzien binnen waren gekomen en dat alles dinsdagmiddag opgelost zou zijn. Dat was ook zo.”

Voorzitter Erik De Prins relativeert het probleem. “Het is de eerste keer onder mijn leiding dat hier zoiets voorvalt. De meeste spelers kregen hun volledige loon van december uitbetaald, maar door dat tekort van ongeveer 7500 euro moesten een zevental spelers elk nog duizend euro ontvangen. Dat kwam omdat de inkomsten van de voorverkoop van de thuismatch tegen Standard twaalf dagen later gestort werden, terwijl dat normaal na vijf dagen gebeurt. We hebben onmiddellijk een voorschot vrijgemaakt om dat op te vangen.” De Prins is een beetje teleurgesteld dat zijn spelers meteen in actie schoten : “Omdat het de eerste keer is en omdat het om een uitzonderlijke situatie ging, terwijl elders vaak veel meer gebeurt voor men in actie komt.”

Molenbeek staat er beter voor dan een jaar geleden, zegt De Prins. “Sinds de vorige licentie betaalden wij bijna 675.000 euro af aan achterstallige rsz-bijdragen.” In weerwil van sommige berichten is hij ook niet ontevreden over de commerciële inbreng van Jean-Marie Pfaff. “Hij heeft positieve contacten opgeleverd. Sommigen willen met hem werken, anderen met iemand anders. Daarom is er ook Pino Di Monopoli bijgekomen, en dat gaat heel vlot. Er is duidelijk een plaats voor een tweede eersteklasser in Brussel. Het gaat goed, de inkomsten stijgen, maar dat gaat niet van vandaag op morgen van tien naar honderd, hé.”

Hij maakt zich evenmin zorgen over de licentie. “Het is niet zo dat wij per se Kargbo, Kolotilko of allebei moeten verkopen om onze licentiedossier sluitend te krijgen.” Toch gaat RWDM ervan uit dat één van deze twee spelers vertrekt : voor Kargbo is belangstelling van Dortmund, Hertha Berlijn en drie Belgische clubs; voor Kolotilko is de interesse (uit België en Frankrijk) minder concreet. De Prins : “Ze moéten niet weg, maar dan zal er wel iemand – zoals elders – op het einde van het seizoen het verschil moeten bijpassen. Dus is het beter om iemand te verkopen.”

door Geert Foutré

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content