Het nieuwe voetbal bevat vele nieuwe aspecten: doorspekt van het geld, de roem, de macht, het moeten presteren … Het is een doorgedraaid, opgefokt circus geworden van mensen die er door het vele geld allemaal in mee willen stappen. Niets nieuws dus. Ook clubliefde bestaat allang niet meer, want spelers die niet kiezen voor het geld maar wel voor de club van hun hart zijn uiterst zeldzaam geworden. Kijk naar Ronald Vargas: wat Club Brugge en de supporters niet voor hem gedaan hebben … en toch trekt hij naar onze aartsvijand. Opnieuw niets nieuws dus. Ook de trainers die opstappen om zich te verbeteren – gezien ze na drie slechte matchen zelf ontslagen kunnen worden – is een feit, maar eigenlijk weer niets nieuws.

Trainers die heel de wedstrijd opgefokt langs de zijlijn de spelers coachen met als gevolg dat er elke week één de tribune in vliegt, dat straalt natuurlijk af op de spelers die wekelijks rode kaarten pakken en heeft dan in een verder stadium zijn impact op de supporters. Maar opnieuw niets nieuws dus.

Dat bepaalde supporters zingen: les Wallons, c’est duc***, is iets dat ik in de 25 jaar dat ik naar het voetbal ga al zeker 20 jaar hoor. Weer niets nieuws dus, maar het wordt door onze politieke situatie nú volledig uit proportie getrokken en gevoed door de media. De Walen steken zich allang maar al te graag in de slachtofferpositie en merken nu pas na vele jaren dat de Vlamingen eens niet gaan plooien en alleen maar vragen waar ze recht op hebben. Weer niets nieuws dus. Er spelen trouwens al altijd Walen in onze ploeg en de supporters menen dit niet persoonlijk, maar wel als actie of reactie op de tegenstrever of groep. Al jaren zingen we: “Wie niet springt, is een Jood.” Lior Refaelov zal het niet graag horen, maar mensen staan daar niet bij stil.

Dus alstublieft, neutrale voetbalsupporter, begrijp ook eens dat naar het voetbal gaan een uitlaatklep is voor vele mensen. Actie en reactie, wat roepen en zingen in eendracht, de tegenstander of scheidsrechter ontregelen … het is een beleving die begint op het moment dat je het stadion binnenkomt, maar ook weer onmiddellijk stopt als de wedstrijd gedaan is. Eens te meer niets nieuws dus. Tenslotte is het hooliganisme met de jaren drastisch verminderd, dat is toch veel belangrijker, dacht ik. En dat is wel nieuw!

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be.

De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Ives Declerck, Marke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content