Voor het eerst zullen de Belgische arbiters geëvalueerd worden door een nieuwe onlinetool, het Referee Information System (RIS), uitgewerkt door de Leuvens-Limburgse hogeschool UCLL. Afgelopen weekend trad die applicatie in werking en ze wordt gebruikt tot het einde van dit seizoen. De verzamelde gegevens worden overgemaakt aan de KBVB. Volgens Stéphanie Forde, CEO van het scheidsrechterlijk departement, laat dat ‘een systematische en objectieve beoordeling’ toe van de beslissingen die de refs in de wedstrijden nemen.

Het RIS heeft twee doelen. Ten eerste pedagogisch, want het laat de scheidsrechters toe om zichzelf te evalueren. Nathan Verboomen getuigt: ‘Je eigen prestaties met een kritisch oog en op basis van objectieve gegevens bekijken kan alleen maar het professionalisme van ons vak vooruithelpen.’ Maar er is ook het aspect concurrentie. Er wordt op basis van de verzamelde statistieken een klassement opgesteld dat de waarde van de refs moet weergeven. Dat kan in rekening gebracht worden wanneer de scheidsrechters en assistenten voor de wedstrijden in 1A en 1B moeten aangeduid worden.

Sinds een jaar of tien worden er meer en meer voetbaltools ontwikkeld. Die dienden tot nu toe vooral om spelers te analyseren en te informeren, de scheidsrechters bleven daarbij wat in de kou staan. Met het referee Information System brengt België daar nu verandering in.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content