Met een nieuwe status duikt kampioen AA Gent de competitie in. Dat is voor iedereen even wennen. Succes neigt vaak naar overmoed, maar in de Ghelamco Arena hebben ze weinig last van de waanzinnig hoge vlucht die de club heeft genomen. Eén jaar geleden waren de Buffalo’s tevreden met een plaats in play-off 1, nu mogen ze proeven van de Champions League en reist de bestuurlijke top straks af naar het decadente Monaco voor de loting van het kampioenenbal. AA Gent moet zich in een nieuwe realiteit schikken. De ploeg pakte vorig seizoen de titel na een uitmuntende play-off 1 waarin trainer Hein Vanhaezebrouck geregeld de tegenstanders tactisch aftroefde. Nu de kracht van de ploeg bekend is, wordt het moeilijker om dat soort verrassingen uit de hoed te toveren.

AA Gent bouwt op de patronen van vorig seizoen en lijkt gewapend om zich weer in het titeldebat te mengen. De club moet profiteren van de miljoenen die nu via de Champions League binnenstromen en van de hype die groteske vormen heeft aangenomen. In de voorbereidingsperiode zaten de nodige haperingen. Maar in de wedstrijd om de supercup tegen Club Brugge werd er donderdag bij vlagen goed gevoetbald. Met één opvallende constante in vergelijking met vorig seizoen: er werden een hoop kansen de nek omgewrongen.

Club Brugge heeft van de titel een prioriteit gemaakt. Vorig seizoen heette het dat een overladen kalender het grootste probleem was in de race naar het kampioenschap, nu liet manager Vincent Mannaert horen dat er eventueel keuzes gemaakt moeten worden en dat het kampioenschap prioriteit geniet. Dat legt al meteen een druk op de club, al moeten rijk betaalde spelers daarmee kunnen omgaan. Vorig seizoen raasde de stress door vele geledingen van blauw-zwart, het komt eropaan die zenuwachtigheid nu goed te controleren. Dat Michel Preud’homme na de wedstrijd om de supercup reageerde op de provocaties van een aantal Gentse supporters en wegbleef van de prijsuitreiking, lijkt tekenend voor een bepaalde frustratie en irritatie. Preud’homme moet zich gruwelijk geërgerd hebben aan het makke spel van zijn (niet complete) team, ook al is dat niet meer dan een momentopname.

Ook Anderlecht wil tijdens deze campagne resoluut voor de titel gaan. In de jacht naar nieuwe spelers maakten de Brusselaars vaak een radeloze indruk. Een echte lijn viel niet te ontdekken, verschillende namen en types circuleerden. Tot Imoh Ezekiel werd aangekondigd. Lang was en is het vooral wachten op uitgaande bewegingen. Dat bleek niet alleen in het Astridpark zo. Clubs denken daardoor steeds meer op korte termijn, gevangen als ze zijn door hun financiële beperkingen.

Acht van de zestien eersteklassers beginnen in vergelijking met één jaar geleden met een andere trainer aan de competitie. Het is afwachten welke accenten zij gaan leggen. Bij Standard wordt er meer gesproken over de discipline en de spartaanse trainingen die Slavo Muslin oplegt dan over het voetbal zelf en rechte lijnen worden er ook getrokken in Genk, waar Peter Maes nooit een trainer is geweest die compromissen sluit, maar wel rechttoe rechtaan zijn weg gaat. En welke stempel gaat Bob Peeters drukken bij Lokeren dat vooral actief was op de Oost-Europese markt? Hoe wil Johan Walem, die tot dusver met de Beloften werkte, KV Kortrijk blijven begeesteren? En vooral: hoe gaat Yves Vanderhaeghe presteren bij het ambitieuze KV Oostende? Heeft hij voldoende bagage om uit die bij elkaar geraapte nieuwe spelers een uitgebalanceerd elftal te smeden?

Vragen genoeg aan de vooravond van een nieuwe competitie. Dit extradikke nummer, afgelopen vrijdagnacht redactioneel afgesloten, wil een gids zijn voor de komende maanden. Het is ook voor de redactie de start van het nieuwe seizoen, waarin ook wij andere accenten willen leggen. Volgende week krijgt dit blad een nieuwe vormgeving, er zijn nieuwe rubrieken, verhalen worden beter afgelijnd, het blad oogt hierdoor frisser en moderner.

Maar de oude journalistieke waarden blijven: verheldering en verdieping, interviews en reportages, opinie en analyse, tegen een actuele kapstok, nationaal en internationaal, maar ver weg van de waan van de dag. Zo willen we een referentie blijven in deze wilde storm van woord en beeld.

DOOR JACQUES SYS

Het is wachten op uitgaande bewegingen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content