Kaiserslautern keert terug naar de Bundesliga.

50.000 fans waren het voorbije weekend klaar om de titel van de 1. FC Kai-serslautern in de tweede Bundesliga te vieren. Uiteindelijk ging het feest nog niet door: staartploeg Hansa Rostock kwam met 0-1 winnen in het Fritz-Walterstadion. Met nog twee speeldagen voor de boeg is het verschil met Sankt Pauli, de tweede in de stand, vier punten. Door het 1-1-gelijkspel van FC Augsburg, de derde in de stand, is de promotie echter toch al een feit. De eerste twee van de tweede Bundesliga promoveren immers rechtstreeks naar eerste klasse.

Dat is meteen een opsteker voor de club, die de voorbije tien jaar met sportieve en financiële problemen te maken kreeg. Meteen wordt er gedroomd van een nieuw sprookje, zoals op het einde van de jaren negentig. Toen werd de 1. FC Kaiserslautern onder wondercoach Otto Rehhagel als promovendus meteen kampioen.

De grote sterkte van Kaiserslautern dit jaar was consistentie: Tobias Sippel, Martin Amedick, Alexander Bugera, Florian Dick en Rodnei waren het hele jaar door de vaste vijf achterin. Ook in de andere linies roteerde coach Marco Kurz nauwelijks. Daarin schuilt ook meteen een gevaar. Het is namelijk nog niet zeker wie allemaal kan en mag blijven. De ploeg speelde met veel gehuurde spelers, sommigen zullen misschien terug moeten keren naar hun moederclub. Rodnei werd ondertussen aangekocht van Hertha BSC. Maar wat er met andere sterkhouders als Ivo Ilicevic (VfL Bochum) of Markus Steinhöfer (Eintracht Frankfurt) gaat gebeuren, is minder duidelijk.

Met een kern van gemiddeld 24,67 jaar was Kaiserslautern bovendien de jongste ploeg in de Duitse tweede klasse. Het toptalent is Sidney Sam (22). De Duitse belofte-international wil dolgraag voor de club blijven spelen, maar is eigendom van Hamburger SV. Topschutter is de Slovaak Erik Jendrisek (23) met veertien doelpunten. Ook zijn landgenoot Adam Nemec, vorig seizoen nog minder succesvol aan de slag bij Racing Genk, doet met vijf doelpunten een duit in het zakje.

René Adler (25), de doelman van Bayer Leverkusen en de nationale nummer 1, brak vorige week een rib. Even vreesde men voor het WK, maar na nieuwe onderzoeken lijkt de breuk mee te vallen. De keeper hervat deze week de trainingen.

Mbark Boussoufa (25) staat in de belangstelling van Bayer Leverkusen. Trainer Jupp Heynckes ziet in hem een gedroomde vervanger voor Toni Kroos (20), die terug naar Bayern München moet. De coach heeft een persoonlijk gesprek met de Marokkaan van Anderlecht op zijn agenda staan.

Bij Hamburger SV breidt de ziekenboeg uit: Ruud van Nistelrooy (33) hield heupklachten over aan de heenmatch in de halve finale van de Europa League tegen Fulham, maar ook Zé Roberto (35), Guy Demel (28) en Tunay Torun (20) zijn twijfelachtig voor de terugwedstrijd. Trainer Bruno Labbadia kan al langer niet beschikken over Marcel Janssen (24) en de Nederlander Eljero Elia (23). Het vertrouwen van het HSV-bestuur in Labbadia is overigens al een tijdje zoek, maar doelman Frank Rost (36) springt voor hem in de bres. Volgens hem wegen de jaarlijkse trainerswissels door op het team en is een nieuwe trainerswissel af te raden.

Het seizoenseinde in de Bundesliga wordt een nagelbijter. Bayern München verloor dit weekend, na een 1-1-gelijkspel, kostbare punten tegen Borussia Mönchengladbach, maar blijft koploper op basis van het doelsaldo. Het ziet Schalke 04 wel op gelijke hoogte komen, met amper twee speeldagen voor de boeg. Bayern München speelt nog tegen VfL Bochum (thuis) en hekkensluiter Hertha BSC (uit), de Königsblauen treffen Werder Bremen (thuis) en FSV Mainz 05 (uit).

Minstens tot 2015 zal de Duitse bekerfinale plaatsvinden in Berlijn. De finale van de DFB-Pokal wordt al sinds 1985 in het olympisch stadion gehouden.

AERNOUT VAN LINDT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content