Na een 2 op 21 behaalde Zulte Waregem, op Cercle en KAA Gent, twee uitzeges, en een 6 op 9.

De opvallendste statistiek van de 0-3-zege tegen KAA Gent: de núl corners voor Zulte Waregem. Voor het eerst sinds 27 februari 2013 (!), toen Essevee, dankzij een goal van Franck Berrier, met 0-1 won op Anderlecht – ondanks slechts 37 procent balbezit. Exáct hetzelfde percentage dat Zulte Waregem zondag had tegen KAA Gent. In een partij waarin het ook liefst 238 passes minder uitdeelde dan de thuisploeg (569 vs. 331). Maar wel won. Op de manier waarop de fusieclub ook de uitwedstrijd op Cercle, twee speeldagen ervoor, naar zijn hand gezet had (1-3), ondanks toen ook 144 minder passes en 43 procent balbezit.

Met een nieuwe veldbezetting, die Francky Dury ook al in de voorbereiding had getest: een 3-5-2/5-3-2. Meer defensieve zekerheid nadat Zulte Waregem in de eerste 11 matchen 25 goals had geïncasseerd. En vooral kwetsbaar bleek in de rug van de defensie, toen nog met vier verdedigers in Dury’s klassiek 4-2-3-1-systeem, met hoog spelende backs. Met een extra centrale verdediger en een lager blok is dat probleem nu verholpen. Althans voor een stuk, want thuis tegen KV Mechelen, dat hoog druk zette, liep het mis (1-2). En evengoed had KAA Gentspits Bukari zondag in het openingskwartier tweemaal gescoord. Hij botste op een uitstekende keepende Bostyn, waarna Zulte Waregem voor de rust 0-2 uitliep. Niet toevallig via uitblinker Omar Govea en een kopbalgoal van de nieuwe, 1m99 grote spits Tomas Chory. Hij is de targetspits die Dury nodig had om zijn 3-5-2 te laten werken. En zo kan hij ook Gianni Bruno centraal voorin zetten, waardoor die beter rendeert dan op de rechterflank. Vrijdag ook een succesformule tegen… Anderlecht?

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content