Vorige vrijdag werd in Antwerpen het nieuwe olympische zwembad plechtig geopend. Een investering van 8 miljoen euro (de stad betaalt 4,5 miljoen, de Vlaamse overheid de rest) die meer finaleplaatsen/medailles moet opleveren.

De zogenaamde ‘Wezenberg Twee’ is exact 50,025 m lang, zes banen breed en 2,2 m diep. De 2,5 cm extra dienen voor de aantikplaten van de tijdsregistratie, gekoppeld aan 14 onderwatercamera’s. De installatie van die hightech had enkele weken vertraging, want de Vlaamse Zwemfederatie, die de kostprijs van 200.000 euro voor haar rekening nam, was in een discussie verwikkeld met de plaatselijke club Brabo over de trainingsuren. Brabo/bondscoach Ronald Gaastra is niettemin enthousiast over het nieuwe zwembad. ‘In het verleden moesten we altijd naar Eindhoven om de start- of wisseltechniek te bestuderen, maar dat kostte stukken van mensen. Nu kunnen we dat wel elke dag doen. Bij Glenn Surgeloose bijvoorbeeld bleek onlangs uit testen dat zijn rechterbeen sterker is dan zijn linkerbeen. Dat zwakkere been zette hij in het verleden altijd voor op het startblok. Nu kunnen we meten of hij met zijn krachtige rechterbeen als eerste afzet op het blok niet sneller of trager is op de eerste vijf, tien, vijftien meter – eventueel gekoppeld aan een andere landingshoek/sprong in het water. Hetzelfde met de keerpunten: nu zullen we na tientallen pogingen exact kunnen zien welke afzethoek op het blok – 23, 20 graden? – het snelst is.’

Nog een voordeel volgens Gaastra: de extra motivatie die zijn zwemmers, onder meer Kimberly Buys en Pieter Timmers, uit de hightechsnufjes zullen halen. Oefenen op de start is nu immers geen nattevinger-, maar precisiewerk geworden. En ook zijn stem vaart er wel bij. ‘Vroeger moest ik in het oude Wezenbergzwembad, waar om zeven uur al het ‘gewone’ publiek toestroomde en de radio door de boxen schalde, voortdurend de tijden schrééuwen. Nu kunnen we apart en in alle rust overleggen. Zelfs het water op zich – omdat het overloopt en niet meer tegen de wand klotst – maakt minder lawaai.’

Maar het uiteindelijke doel is Timmers en co sneller doen zwemmen. ‘Zelfs al is het ‘slechts’ enkele honderdsten, het kan het verschil zijn tussen net wel of net niet een finaleplaats of zelfs een medaille op grote kampioenschappen’, aldus Gaastra. Te beginnen met het EK klein bad dat op 2 december start in Israël.

DOOR JONAS CRETEUR

‘Zelfs het water maakt in het nieuwe zwembad minder lawaai.’ RONALD GAASTRA

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content