Een positieve trend in de verkoop van abonnementen: de honger naar voetbal is groot aan de vooravond van een nieuwe competitie. Het lijkt erop dat het EK als springplank heeft gediend. Misschien kan het voetbal dat daar werd geserveerd, leiden tot een andere cultuur. Geen versterkte verdedigingsburchten, geen ingewikkelde strategieën, maar de intentie om zo veel mogelijk vooruit te willen voetballen. Geen trainers ook die oorlogen uitvechten met de media, maar die juist gebruiken om hun filosofie en hun ploeg beter in de markt te zetten. Als alles zich dan nog eens afspeelt in een schitterend decor, bereik je ongeveer de ideale voetbalwereld.

Jammer is en blijft het dat alle stadiondossiers, op dat van AA Gent na, verzanden in politiek gekibbel en vertragingsmanoeuvres. Dat landen als Polen en Oekraïne, die nog niet zo heel lang geleden verstarden in de netten van het communisme, ons ver voorbij zijn gesneld, is meer dan alarmerend. Een gebrek aan een betere infrastructuur remt de groei van onze clubs. Meer comfort leidt tot meer toeschouwers, al was er nu bij de meeste clubs sprake van een lichte stijging van de begroting. Vorig seizoen totaliseerden de zestien eersteklassers samen een budget van 197 miljoen euro, nu is dat 212 miljoen. Een klim van iets meer dan zeven procent. Maar alles samen niet eens 40 procent van de begroting waarmee Real Madrid dit seizoen gaat werken. Werelden van verschil blijven er bestaan tussen België en de Europese top.

Deze competitie zorgt voor nieuwe ambities maar een oude hiërarchie. Bij Anderlecht moet het verschil niet in nieuwe spelers, maar in de manier van voetballen te zien zijn. De nieuwe trainer John van den Brom gaat meer aanvallende accenten leggen en voor een aantal spelers lijkt zijn manier van voetballen wel een bevrijding te zijn, maar dat soort kreten horen bij de aanloop van de competitie. Bij Club Brugge deden sommigen euforisch na de zege tegen een geamputeerd Borussia Dortmund, maar keerde de ontnuchtering terug na de 1-5-pandoering van afgelopen vrijdag tegen Getafe. Voor Georges Leekens zal het eropaan komen uit de grote kern het juiste elftal samen te stellen, de mokkende spelers onder controle te houden en de gigantische druk die er van bovenaf is, na acht jaar nog eens de titel pakken, af te houden.

Bij RC Genk praten ze onverbloemd over een plaats in de top drie, maar het blijft af te wachten of de huidige selectie daar klaar voor is. AA Gent deed vijf basisspelers van de hand en haalde snel Jordan Remacle binnen, maar de ex-voetballer van OH Leuven kan alleen de leemtes niet opvullen en moet ook bewijzen of hij een stap hoger kan zetten. En een groot vraagteken is Standard, waar Roland Duchâtelet met de aanstelling van de Nederlander Ron Jans een immens risico nam. Een mislukte start leidt gegarandeerd snel tot onrust. Standard verloor veel aanvallende slagkracht en het zal moeten blijken hoe Jans, die zich wel snel in Luik aanpaste, dat gaat rijmen met zijn offensieve denkbeelden.

Uitkijken wordt het ook naar het helemaal vernieuwde Beerschot, waar de rust naast het veld moet terugkeren en Adrie Koster voor een enorme uitdaging staat. Ook Harm van Veldhoven moet het met een Deense injectie ingespoten KV Mechelen weer op de rails krijgen. En tot wat is Peter Maes in staat met Lokeren? Na de luid bejubelde bekeroverwinning sprak iedereen op Daknam van een keerpunt en de nood om nu de nodige versterkingen binnen te halen, maar uiteindelijk veranderde er weinig.

Met deze special brengt Sport/Voetbalmagazine traditioneel de handleiding voor het nieuwe seizoen. U vindt verderop de steekkaarten van in totaal 415 spelers. Bij het afsluiten van dit nummer waren daar 203 buitenlanders bij, net niet de helft. Opvallend blijft dat OH Leuven de Belgische kaart blijft trekken (25 op 29 na de aanwerving van Evariste Ngolok) en dat Anderlecht en RC Genk jonge voetballers laten doorstromen. Naast Cercle Brugge, dat zijn filosofie trouw blijft: op een kern van 24 spelers zijn er 14 onder de 23 jaar, onder wie 6 spelers uit de eigen jeugd.

Of Frans Schotte nu aan het hoofd van deze vereniging staat of, zoals nu, Paul Vanhaecke, de teneur blijft dezelfde. Zoals het afgelopen zondag op de persconferentie werd gezegd: Cercle is en blijft een vereniging met een sociale missie, een kweekvijver voor veel pril talent.

DOOR JACQUES SYS

Het budget is met zeven procent gestegen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content