Eén eersteklasser op twee wisselde de afgelopen maand van trainer.

Amper vier van de clubs die ook vorig seizoen in eerste speelden, hebben nog hun trainer van een jaar geleden: Club Brugge, Anderlecht, STVV en Westerlo. Bij slechts twee clubs zit de trainer al twee jaar of langer: Westerlo heeft na het vertrek van Francky Dury bij Zulte Waregem met Jan Ceulemans de man met de langste diensttijd (drie jaar) in eerste klasse, en Ariël Jacobs traint Anderlecht sinds november 2007. Twee andere eersteklassers (RC Genk en Standard) gaan door met de trainer die in de loop van vorig seizoen de zaak overnam.

Acht eersteklassers wisselden van coach, alleen Club heeft nog een buitenlandse trainer (vorig jaar waren dat er nog vijf) en drie trainers maken hun trainersdebuut in eerste: Danny Ost (Eupen), Bart De Roover (Zulte Waregem) en Bob Peeters (Cercle).

AA Gent

Francky Dury (die tekende voor drie jaar) is de enige trainer waarmee Gent gepraat heeft na het vertrek van Michel Preud’homme, zegt manager MichelLouwagie, al geeft voorzitter Ivan De Witte aan dat Gent wel over andere kandidaten heeft nagedacht.

Voor Michel Preud’homme was de uitdaging bij Gent na het bereiken van de tweede plaats en het winnen van de beker te klein geworden. Hij ging in op de aanbieding van FC Twente en mocht uiteindelijk één gedreven assistent meenemen. Manu Ferrera en Bob Peeters haakten af. De naam van Stan Van den Buijs viel niet: zijn toegevoegde waarde lag vooral in het uitvoeren van de scouting en videoanalyse en hij gaf zelf aan niet naar het buitenland te willen. In tegenstelling tot Van den Buijs zag Ferrera AA Gent en Preud’homme wel moeite doen om hem te houden: met hem werd al anderhalve maand voor het einde van het seizoen over een contractverlenging gepraat. Hij tekende voor drie jaar bij nadat hij samen met Preud’homme ook met Twente onderhandelde. Toen Preu-d’homme daar toehapte, haakte Ferrera af, waardoor Preud’homme ontgoocheld op zoek moest naar een andere compagnon de route. Het maakt in elk geval duidelijk dat de tactische continuïteit meer bij Ferrera dan bij Van den Buijs lag.

Jan Van Steenberghe, die zijn diploma van keeperstrainer behaalde, was zijdelings al achttien jaar actief voor het bouwbedrijf Bostoen en gaf tijdens het seizoen te kennen zijn carrière daar voort te willen zetten. Hij wordt vervangen door Jacky Munaron, zijn vroegere mentor.

Renaat Philippaerts‘ wetenschappelijke onderbouwing van de conditie – hij is professor in de trainingsleer – was belangrijk, dus hij kreeg een langer contract.

Bob Peeters wordt vervangen door een andere beloftetrainer, naast Etienne DeWispelaere, die voortaan minder met de topsport- en trainersschool en meer met AA Gent bezig kan zijn.

Zulte Waregem

Toen Francky Dury de dag voor Pinksteren aan de telefoon voorzitter Willy Naessens hoorde zeggen: “we hebben een probleem”, had hij twee weken lang de hele voorbereiding van Zulte Waregem op het volgende seizoen uitgestippeld. Dury: “Ik vroeg hem: is er een speler weg? Maar hij zei: ‘Nee, wij hebben een probleem. Ivan De Witte heeft me gebeld om met jou te praten, en ik wil je niets in de weg leggen.'”

Dury zag Gent wel zitten: “Omdat ze Europees spelen, structureel een stap verder staan en omdat Naessens het oké vond.” Vanaf het eerste gesprek had Dury het gevoel dat het goed zat. “Alleen wilde ik pas tekenen nadat alles tussen beide clubs was afgerond.” Een ultiem tegenvoorstel van Zulte Waregem (tegen verbeterde voorwaarden en tot 2015 in plaats van tot 2012) kon hem niet op andere gedachten brengen.

Uiteindelijk duurden de besprekingen anderhalve week. Voor manager Vincent Mannaert met kandidaat-opvolgers ging praten, werd een profiel uitgetekend: de nieuwe trainer moest in een groeiclub die elk jaar een stap vooruit wil zetten gretigheid en gedrevenheid uitstralen en bereid zijn zich in te passen in de bestaande professionele structuur. Ervaring in eerste klasse was een troef maar geen must. Een diepgaand gesprek voerde Mannaert enkel met Bart De Roover, zijn eerste gesprekspartner. Dat liep zo goed dat het contact verder werd uitgediept.

Bart De Roover, die een dag na het vertrek van Dury voorgesteld werd, klom als trainer gestaag omhoog, van vierde (Wuustwezel) via derde (Cappellen) en tweede (Waasland) naar eerste klasse. Hij heeft een ander profiel dan zijn voorganger, maar het was ook niet de bedoeling een kloon van Francky Dury als opvolger te halen, zegt Mannaert. De rest van de staf blijft: assistent-trainer Eddy Van den Berge, kee-perstrainer Gianni Devos en kracht- en revalidatietrainer Bram De Winne, die een voltijds contract krijgt.

KV Kortrijk

Georges Leekens had een contract getekend voor vijf seizoenen (3+2), maar ging normaal gezien naar Lokeren verhuizen. Voorzitter Joseph Allijns maakte daar een hoop trammelant rond en was boos op collega Roger Lambrecht. De kwestie kwam zelfs ter sprake op de vergadering van de Profliga. Toch gaf Allijns toestemming aan Leekens na het aanbod van de Rode Duivels. Een duobaan bleek niet mogelijk, de KBVB betaalde de juridisch bepaalde afkoopsom en alle partijen waren tevreden.

De opvolging duurde lang. Emilio Ferrera was lang de grootste kanshebber, wat zelfs werd gecommuniceerd via de offi-ciële clubwebsite. Dat de Brusselse Spanjaard geen akkoord vond, had volgens de clubleiding te maken met het feit dat hij financieel tegen dezelfde voorwaarden wilde werken als zijn voorganger, terwijl het bestuur de vrijgekomen middelen wou aanwenden voor de aanwerving van een nieuwe speler.

De aanstelling van Hein Vanhaezebrouck als nieuwe hoofdtrainer hoeft niet echt te verbazen, want de West-Vlaming kende nog heel wat aanhangers in het bestuur. Vooral zijn drang naar aanvallend voetbal vormde zeker en vast een pluspunt. In tegenstelling tot zijn eerste passage is KV Kortrijk nu ook een echte profclub.

Op de achtergrond speelt de invloed van Jean-Marc De Grijse. Hij is, als lid van de raad van bestuur, de man die in de schaduw alles beslist. Voorzitter Joseph Allijns fungeert meer als woordvoerder en uithangbord, maar is sportief niet zo beslagen. De Grijse, zoon van ex-voorzitter Arsène, doorkruist wekelijks bijna geheel Frankrijk op zoek naar nieuwe spelers en is een echte voetbalkenner.

Lokeren OV

Roger Lambrecht kreeg Peter Maes aangeboden via een makelaar. Aanvankelijk wilde de bandenmagnaat opnieuw werken met Leekens. De deal was rond op papier, tot het niet te weigeren aanbod van de Belgische nationale ploeg kwam. Rudi Cossey en Freddy Heirman zouden fungeren als assistenten.

Ook inzake nieuwe spelers stond er al een en ander vast. Lambrecht wil flink betalen, zelfs voor voetballers die elders nog onder contract liggen. Vandaar ook de snelle overgang van controlerende middenvelder Koen Persoons, die meekwam uit Mechelen.

Groot verschil met vroeger is dat Lam-brecht zich niet langer laat adviseren door Willy Verhoost, maar wel door Willy Reynders. De minzame Limburger, die vorig seizoen terugkeerde en zich bezighield met de doorstroming van de eigen jongeren, krijgt de rol van Fi Vanhoof bij KV Mechelen. Lambrecht en Reynders zetten de sportieve lijnen uit en bepalen wie er komt en wie gaat.

De filosofie veranderde: in plaats van te mikken op goedkope maar risicovolle buitenlanders kiest Lokeren voor jonge Belgen met talent en mentaliteit. De voorzitter verklaarde zich akkoord met de schoonmaakoperatie die zal worden ingezet door Reynders en Maes. Bepaalde spelers die nog met een overeenkomst rondlopen, werden verzocht een andere club op te zoeken.

KV Mechelen

Op 14 april zei Peter Maes, toenmalig trainer van KV Mechelen, in dit blad: “Het is duidelijk dat op dit moment geen geld uitgetrokken wordt om de kern beter te maken. Daar heb ik het weleens moeilijk mee.” Maes, die vier seizoenen bij KV werkte, is een man die brandt van ambitie en kickt op vooruitgang. Met Malinwa bereikte hij afgelopen seizoen in de reguliere competitie de zevende plaats. Om nog beter te doen waren er volgens hem extra middelen nodig. Dat de club die niet incalculeerde, linkte hij aan de plannen voor een nieuw stadion.

Toen Lokeren interesse toonde, maakte Maes gebruik van de opstapclausule in zijn contract, dat liep tot 2012. In Lokeren lijkt het haalbaar om beter te doen dan afgelopen seizoen, toen de ploeg in de reguliere competitie op de voorlaatste plaats strandde. Johan Timmermans, de voorzitter van KV Mechelen, denkt dat Maes niet naar Lokeren trok om progressie te boeken. Timmermans verklaarde in de Gazet van Antwerpen: “De enige reden waarom Maes dit doet, is geld.”

Op 27 mei stelde KV Mechelen de opvolger van Maes voor: Marc Brys, die de afgelopen twee jaar bij FC Eindhoven en FC Den Bosch werkte. Toen KV enkele jaren geleden Maes binnenhaalde, was Brys ook al heel sterk in beeld, verklaarde sportief directeur Fi Vanhoof.

Brys zelf lichtte zijn keuze voor Malinwa toe door te stellen dat hij zich tot KV Mechelen aangetrokken voelt als tot een mooie vrouw. En: “De Belgische eerste klasse staat hoger aangeschreven dan de Nederlandse tweede klasse.” Het timmeren aan de weg naar de Nederlandse Eredivisie ging voor hem niet snel genoeg, gaf hij aan.

Germinal Beerschot

Op het Kiel boekte trainer Jos Daerden eerst 29 op 39 en dan 8 op 48. “De resultaten waren misschien beter wat gespreid gekomen”, zei Daerden in Het Laatste Nieuws. “Als je die resultaten omdraait, eindig je op een positieve noot en is het misschien een ander verhaal.” In die context ontstond er bij de top van de club tweedracht over de vraag of Daerden al dan niet een contractverlenging moest krijgen. De trainer zelf gaf meermaals aan dat hij heel tevreden was over de samenwerking met technisch directeur Gunther Hofmans en voorzitter Herman Kesters. Sterke man Jos Verhaegen noemde hij niet. Verhaegen verklaarde tegenover onze redactie: “Ik heb niks tegen Daerden, ik waarschuwde alleen maar. Als Daerden een nieuw, langdurig contract zou tekenen en bij de start van komend seizoen 2 op 15 zou halen, zou dat ons direct in een lastig parket brengen. Ik vroeg of de club het zich kon veroorloven om in dat geval Daerden te ontslaan, hem uit te betalen én de loonlast van een nieuwe trainer te dragen. Ik stelde voor om Daerden een contract van een halfjaar te geven of op zelfstandige basis te laten werken. Dat ging blijkbaar niet.” Op 18 mei liet de club weten: “Het directiecomité van Germinal Beerschot heeft op de vergadering van vandaag beslist om het contract met hoofdtrainer Jos Daerden niet te verlengen.”

Drie dagen later stelde voorzitter Kesters Glen De Boeck voor, die in april bij Cercle Brugge nog een contract tekende tot en met 30 juni 2014. Kesters, een handelaar in tuinmachines, zei dat De Boeck en hij elkaar al lang kennen. De voorzitter vertelde dat De Boeck hem een dag eerder belde in verband met zijn grasmaaier, en “van het één kwam het ander”. Verhaegen, die net als Hofmans niet aanwezig was op de voorstelling van De Boeck, gaf achteraf aan dat Kesters de andere clubverantwoordelijken laattijdig inlichtte over zijn gesprek met De Boeck. Ondervoorzitter René Snelders zei op 25 mei in de Gazet van Antwerpen: “Herman Kesters heeft soloslim gespeeld.” De indruk leeft nu dat Kesters zich wilde manifesteren. Hij wordt al sinds zijn aantreden achtervolgd door de stelling dat zijn macht binnen de club beperkt is en lag in het verleden niet goed bij veel fans.

Cercle Brugge

Bij Cercle Brugge vertrok Glen De Boeck na drie seizoenen, waarin hij onder meer een vierde plaats in de Jupiler Pro League behaalde en de finale van de Cofidis Cup bereikte. Hij vindt bij Germinal Beerschot een nieuwe sportieve uitdaging: een club met een groter potentieel dan Cercle, in een stad met een groter potentieel dan Brugge. De redenen die hij voor zijn vertrek naar Antwerpen noemde, zijn dat Beerschot de club is waarnaar hij als kind vaak met zijn vader ging kijken én dat hij in de buurt van het stadion woont en daardoor veel meer tijd zal kunnen besteden aan zijn twee dochters die hij drie jaar lang “verwaarloosde”.

Hij beweert dat hij de beslissing nam na een privégesprek over zijn kapotte grasmachine met Herman Kesters. Daarna lichtte hij Cerclevoorzitter Frans Schotte in.

De Boeck tekende op 9 april nog een nieuw contract tot 2014 bij Cercle, maar benadrukte dat hij daarover bijna een jaar geleden al een mondeling akkoord bereikte. Hij maakte gebruik van een clausule die hem toeliet op elk moment te vertrekken tegen een vergoeding die evenredig was aan deze die Cercle moest betalen als het hem zou ontslaan. Momenteel is er nog geen akkoord tussen Cercle en Germinal Beerschot.

De opvolger van De Boeck, Bob Peeters, werd Cercle aangeboden door zijn zaakwaarnemer Nico Vaesen met de mededeling dat hij met AA Gent een gentlemen’s agreement had dat hij weg kon als hij zich wat functie betreft kon verbeteren. Volgens managing director Yvan Vandamme betaalde Cercle aan Gent “een symbolisch bedrag” ter waarde van “een kistje goede wijn” voor de transfer van zijn nieuwe hoofdtrainer. Cercle sprak ook met Jos Daerden en Bart De Roover maar koos met Peeters, zo luidt de motivatie, weer voor “een jonge trainer met internationale spelerservaring en voor iemand met veel uitstraling, visie en gedrevenheid, die vlot en duidelijk communiceert”.

Charleroi

Traditioneel stelt bij de Zebra’s voorzitter Abbas Bayat zelf de nieuwe trainer aan. Zo haalde Charleroi de voorbije jaren een paar keer een coach uit het Angelsaksische voetbal, omdat Abbas Bayat daar zo’n enorme fan van is.

Voor het eerst kreeg Abbas’ neef, Mogi Bayat, een hand in de trainerskeuze. Mogi, die samen met Raymond Mommens bij voorkeur onbekende spelers uit Franse lagere reeksen rekruteert, overtuigde zijn oom om opnieuw met Jacky Mathijssen te praten. In een verkennend gesprek peilde Ba-yat naar Mathijssens motivatie en hij legde aan de trainer tegelijk uit waarom hij niet stond te jubelen toen die in 2007 naar Club ging. Toen hij voelde dat Mathijssen weer scherp stond, was de beslissing genomen. Een voordeel van Mathijssen is dat hij de moeilijke werkomstandigheden op Mambourg (gebrekkige trainingsfaciliteiten) kent en al volop bezig is oplossingen te zoeken. Een nieuwe trainer had daarop, zoals in het verleden al eens gebeurde, kunnen afknappen.

Door de komst van Mathijssen moet Tibor Balog, die even had gehoopt om nu al hoofdtrainer te kunnen worden, nog even wachten en zorgen dat hij klaar is wanneer Mathijssen vertrekt. Mathijssen gaat op Mambourg aan de slag met de bestaande staf en hoopt met Mogi Bayat en Raymond Mommens opnieuw een goed geolied trio te vormen, dat werkt met korte lijnen. Dat hij vooral jong en onbekend talent beter moet maken, opdat de club ze met winst kan verkopen, ziet hij best zitten.

door raoul de groote, kristof de ryck, geert foutré, christian vandenabeele en frédéric vanheule

“Cercle had voor Bob Peeters ‘een kistje goede wijn’ over.”

Amper vier van de clubs die ook vorig seizoen in eerste speelden, hebben nog hun trainer van een jaar geleden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content