Nieuwe clash op het Kiel

© belgaimage

Komend weekend valt met Beerschot Wilrijk-Lierse het doek over de reguliere competitie in 1B. Vijf jaar geleden redde geel-zwart zich op het Kiel na een memorabele wedstrijd, die tot het failliet van Beerschot leidde.

Koen Van Langendonck krijgt nog altijd een slecht gevoel wanneer hij terugdenkt aan die fameuze Beerschot-Lierse van 23 februari 2013. De huidige Westerlogoalie zag toen zijn ploeg verliezen met 1-3 en ging bij alle drie de goals in de fout, terwijl zijn collega aan de overkant, Matz Sels, alles pakte. De doelmannen maakten het verschil, was de conclusie op basis van die ene match. Van Langendonck verving de geschorste titularis Stijn Stijnen. Lierse knokte zich toen uit een verloren situatie terwijl paars-wit veroordeeld werd tot de play-downs, de fameuze en intussen afgeschafte play-off 3 die het verloor van Cercle Brugge. Symbolisch genoeg ook de tegenstander waartegen het straks in twee play-offwedstrijden kampt voor een plaats in de hoogste klasse.

Nog een uitblinker toen bij Lierse was verdediger Arjan Swinkels, maker van het eerste doelpunt én nu een sterkhouder bij… Beerschot. Anderhalf jaar na zijn opgemerkte prestatie op het Kiel werd Swinkels in Lier bij het huisvuil gezet toen eigenaar Maged Samy consequent de kaart trok van de jonge academiespelers en hun tiquitacavoetbal, waar Swinkels’ stijl niet in paste. Via een omweg naar zijn oude club Willem II belandde hij op het Kiel.

Swinkels zal niet de enige zijn die vijf jaar later opnieuw Beerschot-Lierse speelt. Beerschotmonument Hernán Losada maakte toen geen goede beurt, gevolgd door een vreemde move naar het Lisp waar hij nooit kon aarden, waarop hij dan maar terugkeerde naar huis. Bij Lierse stond Thomas Wils toen ook in de basis en vielen Frédéric Frans en Dodo Elgabas in. Reservedoelman Nathan Goris zal net als vijf jaar geleden op de bank zitten.

Beerschot trok destijds voor die match voor het eerst dat seizoen een vol huis, maar het aanvalsduo Marvin Ogunjimi en de van AA Gent geleende Benito Raman bleef in gebreke bij de afwerking. Lierse recupereerde Eric Van Meir als hulptrainer, nadat die in november niet voor het eerst en evenmin voor het laatst op een zijspoor was gezet door Samy. In januari had Samy zes spelers van Wadi Degla, zijn Egyptisch filiaal, naar het Lisp gestuurd, maar een succes was dat allerminst. Een maand later waren er alweer drie van de zes weg.

Na de degradatie ging het Beerschot van Patrick Vanoppen failliet. Na een samengaan met Wilrijk volgde de heropstanding en de weg omhoog vanaf eerste provinciale. Lierse herademde na het behoud, maar zakte twee jaar later toch.

geert foutré

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content