Zelden hebben trainers zo onder druk gestaan als dit seizoen. Als het zo doorgaat, moet er in de opleiding een nieuwe cursus worden ingebouwd : incasseringsvermogen, leren omgaan met de gigantische druk. Nergens kan je nog in alle rust werken. Kijk naar wat er nu in Sint-Truiden gebeurt. Drie seizoenen al behalen ze daar goede resultaten, iedereen spreekt lovend over de jongeren. Sint-Truiden gold als een voorbeeld. Niettemin besluit Jacky Mathijssen zelf dat hij op het einde van het seizoen vertrekt, omdat hij tot de vaststelling komt dat de doelstellingen van de club onrealistisch zijn. Dus kijkt hij liever uit naar een andere werkgever dan dat hij in september ontslagen wordt. Hij wil niet het slachtoffer worden van een verkeerde doelstelling. Zo gaat dat dus : er komt met Roland Duchâtelet een nieuwe sterke man, die ambitieus is en prompt ook gevolgd wordt door de andere bestuurders. Niemand die er eens goed over nadenkt of er voldoende kwaliteit op het veld staat om die ambitie te realiseren. Het neemt niet weg dat er straks toch een andere trainer de uitdaging in Sint-Truiden aangaat. Met alle risico’s vandien.

Het is onvoorstelbaar hoe snel trainers in de vuurlijn van de kritiek liggen. Bij Standard is er al een heel seizoen druk, bij Anderlecht schreeuwt een aantal supporters om het ontslag van Hugo Broos na een nederlaag op Germinal Beerschot, bij Club Brugge was een vertrek van Trond Sollied niet aan de orde omdat het te veel geld zou kosten, bij Lokeren beklagen ze zich het dat ze Paul Put hebben doorgestuurd, bij Lierse wordt Emilio Ferrera afgerekend op het feit dat de spelers die hij wilde niet renderen. Altijd vinden bestuurders iets, terwijl het natuurlijk even interessant is om na te gaan of het beleid wel zo goed is.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Westerlo bleef in Jan Ceulemans geloven, bij Heusden-Zolder beseffen ze goed dat Peter Balette geen schuld treft aan de huidige klassering, Germinal Beerschot en Beveren zijn voorbeelden van rust, maar alleen omdat de resultaten goed zijn. Als ze tegenvallen, kan het snel weer omslaan. Kijk naar Cercle Brugge, waar het vertrouwen in Jerko Tipuric aanvankelijk niet zo groot leek. Hij begint goed aan het seizoen, maar nu de resultaten minder zijn, waait er meteen weer tegenwind de kleedkamer binnen.

Zelfs bij de nationale ploeg maak je het mee. Twee nederlagen tegen ploegen uit de topvijf van de wereld en meteen hoor je hier en daar gemompel over de trainer.

CANAL+ Vrijdag 16.04

20.55 Arsenal – Leeds

Zaterdag 17.04

15.55 Dortmund – Bayern

17.55 Liverpool – Fulham of Chelsea – Everton

21.55 Atletico – Real Madrid

23.55 Kick + Rush

Zondag 18.04

08.45 Kick + Rush (laatste kans om 16.15)

17.00 Parma – Juventus

19.00 Samenvatting Aston Villa – Newcastle

19.40 Westerlo – Standard

Maandag 19.04

20.00 BVO (heruitzending om 22.45)

Dinsdag 20.04

18.00 Heruitzending BVO(laatste kans om 20.35)

Eddy Snelders

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content