Robbie Fowler verhuisde verrassend van Liverpool naar Leeds.

Het is David O’Leary (43) menens met zijn jacht op de titel. In drie jaar tijd gaf de Leedsmanager al 5,8 miljard frank (143,78 miljoen euro) uit aan inkomende transfers. De laatste in de rij heet Robbie Fowler (26), die vorige week voor 660 miljoen frank (16,36 miljoen euro) werd overgenomen van Liverpool. Fowler tekende een contract voor vijf seizoenen en gaat er evenveel verdienen als in Liverpool, een slordige 2,1 miljoen frank (zowat 52.000 euro) per week.

Officieel was het Fowler die om een transfer vroeg, omdat hij te weinig speelkansen kreeg en na de doorbraak van Michael Owen en de komst van Emile Heskey slechts derde keus was. Met het oog op zijn status van A-international was dat een gevaarlijke evolutie. De club verzette zich niet al te erg. Fowler, jonge voetballer van het jaar in 1995 en 1996, was bij Liverpool in juni 2003 einde contract en de Reds vreesden al dat hij na Steve McManaman het tweede talent zou zijn dat gratis vertrok. Owen mag dan wel bijzonder blessuregevoelig zijn aan de hamstrings, in het licht van de nakende bouw van een nieuw stadion telt immers elke penny. Met Jari Litmanen is er back-up en met de overheid doen de Reds er alles aan om de jonge Tsjech Milan Baros van Banik Ostrava een werkvergunning te bezorgen. Zodra die er is, wordt de transfer een feit.

Leeds had ook een spits nodig. Michael Bridges is te veel out met blessures, Alan Smith kreeg onlangs voor de vijfde keer rood in twee jaar en heeft duidelijk disciplinaire problemen, terwijl van het vaste spitsenduo Marc Viduka flirt met Italië en Robbie Keane nu al vier wedstrijden niet meer raak trof. O’Leary wilde absoluut versterking en krijgt die nu. Fowler, die al in 1993 debuteerde, was bij Liverpool goed voor 171 goals in 330 wedstrijden.

Met de doorbraak van Owen kreeg hij het moeilijker. In 1999 werd hij nog voor zes weken geschorst, nadat hij Chelsea-verdediger Le Saux openlijk provoceerde met homosexuele handelingen en een doelpunt tegen Everton vierde met het opsnuiven van de kalklijn.

Bovendien was er begin dit seizoen een trainingsincident met huidig interim-manager Thompson, waarvoor hij pas na twee dagen zijn door Houllier afgedwongen excuses aanbood. Zijn naam werd ook herhaaldelijk in verband gebracht met opstootjes in het nachtleven. Bij Leeds weten ze onderhand wel hoe ze daar mee om moeten gaan. (PTK)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content