Nuri Sahin stuwt Feyenoord vooruit.

De fiere volksclub uit Rotterdam-Zuid telt dit jaar weer mee voor de titelstrijd. Dat de goals van de voeten van Roy Makaay komen, is op zich geen verrassing. Maar het is vooral de Turkse international Nuri Sahin, nog altijd maar achttien, die de ploeg de voorbije weken op sleeptouw nam. “Je ziet dat we veel voetballend vermogen in het team hebben”, toonde hij zijn tevredenheid in De Telegraaf. “Bijna alle goals zijn het resultaat van goed combinatievoetbal. Dat is ook de reden waarom ik zo graag in Nederland wilde spelen. In de Bundesliga draait het toch meer om fysieke kracht, terwijl de Eredivisie me veel beter ligt.”

De middenvelder onderhoudt een speciale band met trainer Bert van Marwijk, die hem op zestienjarige leeftijd liet debuteren bij Borussia Dortmund. “Hij kent me goed en weet dat ik af en toe de neiging heb om te ontspannen te gaan spelen als het goed gaat”, erkent Sahin. “Het vergt dus heel wat moeite om mijn concentratie gedurende negentig minuten aan te houden. De coach speelde tot nu toe een belangrijke rol in mijn loopbaan. Maar hij is niet mijn papa en ik ben niet zijn stiefzoon”, zo probeert hij de verhalen over de vader-zoonrelatie op zijn manier te relativeren. ” Giovanni van Bronckhorst en Mi- chael Mols maken er wel eens grapjes over. Dan zeggen ze ‘Daar heb je je papa.’ Dat is niet erg, zolang ik maar niet anders word behandeld dan de andere jongens.”

Sahin gaf zelf de aanzet tot een verhuur. “Ik belde de trainer om hem te feliciteren met zijn nieuwe baan”, rakelt hij nog eens op. “Toen kwam ook mijn situatie ter sprake. Thomas Doll had me net verteld dat het voor mij moeilijk zou worden bij de Borussen. Daarom was een tijdelijke overgang naar Feyenoord een mooie oplossing.”

Hij prijst zich gelukkig te kunnen spelen aan de zijde van enkele ervaren spelers. “Met Gio voetballen is heel prettig. Hij geeft me veel steun en ik leer snel bij. Natuurlijk is het nu nog veel te vroeg om te zeggen dat we kampioen gaan worden. Maar we moeten wel durven zeggen dat we voor de titel gaan. Dat kan toch niet anders met toppers als Makaay, Van Bronckhorst, De Cler, Hofland en al die jonge talenten.”

Oranje, dat het in de Amsterdam Arena moest rooien zonder Rafael van der Vaart (kuit), nam een grote stap richting het EK door met 2-0 te winnen van Bulgarije. Wesley Sneijder en Ruud van Nistelrooy scoorden. Bondscoach Marco van Basten passeert vanavond Guus Hiddink in aantal duels, hij komt aan 39. Bob Glendenning staat nog altijd eerste met 87 interlands.

Jong Oranje boekte in Noorwegen een glansloze 0-1-overwinning, na een treffer van Royston Drenthe.

Afonso Alves, die uitblonk door zijn afwezigheid bij zijn uitverkiezing tot Voetballer van het Jaar voor Phillip Cocu en Alex, hervatte vorige week dan toch de trainingen bij Heerenveen. Ibrahim Afellay kreeg uit handen van Johan Cruijff de prijs voor Talent van het Jaar, Europees kampioen Jong Oranje werd uitgeroepen tot Ploeg van het Jaar, terwijl Kevin Blom op het podium werd geroepen als beste scheidsrechter. Guus Hiddink ontving de oeuvre-prijs voor zijn verdiensten voor het Nederlandse voetbal.

Stijn Schaars, die zich eind januari en half april liet opereren aan de enkel, speelde zijn eerste minuten voor Jong AZ. De middenvel- der verwacht eind september weer inzetbaar te zijn.

Een interne machtsstrijd bij FC Utrecht kende een onverwachte afloop. Nadat voorzitter/directeur Jan Willem van Dop eerst per direct op non-actief was geplaatst door de Raad van Commissarissen, keerde hij binnen de twaalf uur terug, zo oordeelde een rechter. Van Dop, die verantwoordelijk wordt gehouden voor een tekort van 2,5 miljoen euro, kreeg de steun van de spelersgroep, de hoofdsponsor én de volledige technische staf.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content