Markus Rehm, regerend paralympisch en wereldkampioen verspringen, mag volgend jaar in Rio niet deelnemen aan de ‘gewone’ Olympische Spelen, ondanks een pas gevestigd wereldrecord bij de mindervaliden.

Eind oktober, op het WK voor paralympiërs in Doha, bracht de Duitser zijn eigen wereldrecord van 8,29 m op 8,40 m. Om de waarde daarvan in te schatten: de zilveren medaillewinnaar in Doha bleef steken op ‘slechts’ 6,69 m, en slechts drie válide atleten jumpten in 2015 verder: de Amerikaan Jeff Henderson (8,52 m), de Zuid-Afrikaan Zarck Visser (8,41 m) en de Brit Greg Rutherford (8,41 m). Met zijn sprong zou de 27-jarige Rehm op de jongste Olympische Spelen in Londen zelfs goud hebben gewonnen – Rutherford raakte toen ‘slechts’ 8,31 m ver.

Rehm wil dan ook dolgraag deelnemen aan valide kampioenschappen, zelfs als zijn resultaten niet zouden meetellen in de officiële competitie. Toch zal het DOSB, het Duits olympisch comité, hem in 2016 alleen selecteren voor de Paralympische Spelen in Rio en niet voor de ‘gewone’ olympiade. Nochtans nam de Zuid-Afrikaan Oscar Pistorius daar in Londen 2012, als eerste paralympiër ooit, wel aan deel. Hij had bij het Sportarbitragetribunaal immers een rechtszaak gewonnen tegen de IAAF – hoewel er intussen genoeg bewijzen zijn dat Pistorius’ blades hem bevoordeelden. De Internationale Atletiekbond wou de zaak daarna niet verder aankaarten omdat de Zuid-Afrikaan de bekendste atletiekster na Usain Bolt was geworden.

Afgelopen zomer voerde de IAAF echter een nieuwe regel door. Die stipuleert dat een prothese voortaan verboden is in valide competities, tenzij de atleet kan bewijzen dat het geen competitief voordeel oplevert. En dat is volgens kenners bij Rehm, wiens rechteronderbeen na een bootongeluk op zijn veertiende net onder de knie geamputeerd werd, wel het geval, met name omdat hij afstoot met zijn ene blade.

In 2014 won de verspringer nog goud op de nationale kampioenschappen voor valide atleten, maar later dat jaar en afgelopen zomer weigerde de Duitse atletiekbond hem te selecteren voor respectievelijk het EK en WK voor validen. ‘Jammer dat men een atleet reduceert tot zijn prothese. Ze missen de kans om valide en mindervalide atleten dichter bij elkaar te brengen en om aan de wereld te tonen tot wat paralympiërs in staat zijn’, reageerde Rehm verbolgen. Een rechtszaak wil hij, in tegenstelling tot Pistorius, echter niet starten.

‘Jammer dat men een atleet reduceert tot zijn prothese.’

MARKUS REHM

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content