Nieuwe rol voor Simon bij FC Nantes

© BELGAIMAGE

De 24-jarige Nigeriaanse international wordt door coach Christian Gourcuff bestempeld als een leider.

Begin augustus 2018 legde het Spaanse Levante ongeveer 5 miljoen euro op tafel bij KAA Gent om de kwieke linkerflankspeler Moses Simon, die de Buffalo’s in 2015 naar de titel had geleid, over te nemen tot 2023. Alleen stelde zich snel een praktisch probleem, omdat coach Paco López veelal uitpakte met een 3-5-2-veldbezetting, zonder specifieke vleugelaanvallers. Dat stemde niet echt overeen met het profiel van de 30-voudige Nigeriaanse international, die soms werd opgesteld als rechtse offensieve middenvelder. Desondanks geraakte de zoon van een ex-militair toch aan 779 minuten in 19 competitieduels, hetgeen leidde tot amper één goal en één assist.

Zijn marktwaarde ligt tussen 15 en 20 miljoen.

Een herhaling van zo’n scenario wilde de snelle jongen vermijden. Nadat AS Saint-Etienne en Stade de Reims al eens voorzichtig polsten en ook Stade Rennes op de loer lag, was het FC Nantes dat in augustus vorig jaar een huurovereenkomst afsloot. Inclusief een aankoopoptie, met een waarde van 5 miljoen euro, die volgens het Spaanse mediakanaal Ekdesmarque automatisch wordt gelicht bij 25 gespeelde wedstrijden of 10 doelpunten.

Na 27 speeldagen in de Ligue 1 bereikte Simon al de eerste voorwaarde. Bovendien kan ‘het fenomeen’ (dixit ex-ploeggenoot Thomas Foket) uitpakken met vijf treffers en evenveel assists. Volgens datacenter CIES bedraagt zijn huidige marktwaarde tussen de 15 en 20 miljoen euro. ‘Moses is ook een van de leiders binnen ons team’, beweerde trainer Christian Gourcuff onlangs in L’Equipe. ‘Een altruïtische persoon en profvoetballer, van wie we binnen onze technische staf veel houden. Want Moses is altijd gemotiveerd en sterk begaan met het ploeggebeuren.’

Ondanks de aanwezigheid van Kalifa Coulibaly (ex-Charleroi) en Renaud Emond (ex-Standard) bedacht Gourcuff door zijn explosiviteit zelfs een nieuwe rol voor de amper 1,68 meter grote pocketvoetballer. Door de vele blessures in de kern wordt Simon geregeld eens diep in de spits uitgespeeld, waarbij hij vanaf de flanken moet rekenen op de versnellingen en flitsen van Anthony Limbombe (ex-Club Brugge en Standard) en Kader Bamba.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content