Nadat de slotrit van de Tour al twee keer voorafgegaan werd door La Course, een criterium voor damesprofs, krijgt ook de laatste etappe van de Vuelta volgende zondag een vrouwelijk voorgerecht met de eerste La Madrid Challenge.

Het is een nieuw stap(je) vooruit voor het dameswielrennen dat vanaf volgend jaar nog meer hervormd en geprofessionaliseerd wordt. Dan vervangt de UCI immers de huidige Wereldbeker (met tien eendagswedstrijden, waaronder de Ronde van Vlaanderen en de Waalse Pijl) door de Women’s WorldTour, naar analogie van de mannelijke versie. De WWT zal naast de bestaande WB-races ook rittenwedstrijden als de Giro Rosa bevatten, een kalender van in totaal dertig wedstrijddagen.

Er wordt een individueel, ploegen- en landenklassement opgemaakt en de individuele leidster zal ook een trui dragen, een verschil met de mannen waar zo’n trui niet (meer) bestaat. Elke wedstrijd biedt ook startrecht aan teams uit de top vijftien (voor rittenkoersen) of top twintig (voor eendagsraces) van een klassement dat de UCI begin 2016 zal opstellen. Ploegen hebben, in tegenstelling tot bij de heren, echter geen deelnameplicht.

Naast de opgeschroefde eisen qua organisatie en hotelaccommodatie (een groot pijnpunt in het verleden), verlangt de UCI ook dat elke wedstrijd een Franstalige en Engelstalige website heeft, plus een Facebook- en Twitteraccount. Bovendien moeten de organisatoren zorgen voor een live-uitzending op tv of op internet, of tenminste voor een vijf minuten durende samenvatting die via die kanalen kan worden verspreid.

Zo wil de UCI een merk en een verhaal rond het vrouwenwielrennen creëren en de stijgende aandacht nog meer aanwakkeren. Binnen het damespeloton wordt alvast heel positief gereageerd, al zullen volgens sommigen enkele races misschien afhaken door de (duurdere) mediaverplichtingen. De organisatoren kunnen hun tv-rechten wel verkopen, maar de vraag is of zenders daarvoor zullen betalen. De UCI zal wel helpen bij het aanleveren van het commentaar en de grafieken, en om de beelden naar internationale broadcasters te verspreiden.

Na de nieuwe Women’s WorldTour wil de internationale wielerbond op korte/middellange termijn ook een minimumloon voor damesprofs invoeren. Bij de mannen moet een WorldTourrenner ten minste 35.000 euro per jaar verdienen, maar bij de minder kapitaalkrachtige vrouwenteams is dat niet zo vanzelfsprekend. UCI-voorzitter Brian Cookson noemde de maatregel vorig jaar nog contraproductief omdat veel damesploegen, die nu staan ingeschreven als profteams, dan bewust zouden terugvallen op een amateurstatus (zonder salarisverplichting).

Als de WWT tot meer financiële stabiliteit leidt, dan hoopt Cookson het minimumloon wel te kunnen opleggen. Rijk zullen de vrouwen er echter niet van worden, en zeker niet van de nu al verplichte minimumprijzenpot voor de nieuwe WWT: de volle 5130 euro voor een eendagsrace, waarvan ruim 1100 euro voor de winnares… Ter vergelijking: de winnaar van de Ronde van Vlaanderen voor mannen mag 20.000 euro op zijn rekening schrijven. ?

DOOR JONAS CRETEUR

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content