Nieuwe trainer Mercier zorgt voor duidelijkheid bij Waasland-Beveren

Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De communicatie verloopt soms nog wat moeizaam, omdat Arnauld Mercier toch vooral eentalig Frans blijkt te zijn, maar diens eerste punt voor Waasland-Beveren is wel een feit.

Het voordeel van een trainerswissel vlak voor een interlandbreak is dat je als nieuwkomer niet één maar twee weken krijgt om wat accenten te verschuiven. Zijn eerste week gebruikte Arnauld Mercier, de nieuwe Franse hoofdcoach van Waasland-Beveren, vooral om, letterlijk, te observeren. Het veldwerk liet hij over aan zijn assistenten, die ook wat vertaalwerk hadden.

Week twee stond in het teken van de fysieke verdieping, het vertrek van Eric Dehaeseleer liet toch een leemte in de nadagen van Adnan Custovic. Naast fysieke verdieping bracht Mercier duidelijkheid. Hij implementeerde zijn 4-3-3-systeem en vulde op elke positie de namen in van de spelers die daarvoor in aanmerking kwamen. Het collectief kreeg duidelijkheid, en per positie werden spelers individueel gebriefd wat ze moesten doen in balbezit en balverlies. Kernwoorden waren: collectiviteit, blokvorming op het middenveld, en een snelle omschakeling. Dat kwam er af en toe uit op Stayen, alleen zat het met het afwerken niet goed.

Elk moment observeerde de Fransman van nabij. Tuur Dierckx voetbalde goed tegen Charleroi en kreeg een nieuwe kans. Dat hij scoorde, was een opsteker, want het avontuur van de ex-Bruggeling leek voorbij op de Freethiel. Ook opgevist: Denzel Jubitana, terug van ver weggeweest, na problemen met Custovic.

Mercier moet de komende weken verder kunnen profiteren van de kwaliteitsinjectie die er in het slot van de mercato kwam. De concurrentie is groter, al is het met name voor sommigen ( Yuki Kobayashi onder meer) harken om fysiek bij te benen. En voor anderen is het leren werken. Bij Beni Badibanga en AboubakaryKoita, wiens balverlies aan de basis lag van de gelijkmaker, is het nog te veel voetballen vanuit balbezit. Zij zijn gewaarschuwd, want de strijd voor een plek bij de achttien is intenser geworden. Om diverse redenen – ziekte, interlandverplichtingen, … – zaten Xian Emmers, Djihad Bizimana én Matthias Verreth zaterdag niet in de kern.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content