Hard en zakelijk: Luis Enrique (44) wil Barcelona zijn vroegere glans teruggeven. Hij schuwt de confrontatie met de vedetten niet. Als trainer heeft de voormalige aanvaller veel overeenkomsten met Pep Guardiola.

Het is een beeld voor de eeuwigheid: met een bloedende neus en een huiveringwekkende schreeuw van pijn en frustratie stapte Luis Enrique tijdens het WK 1994 van het veld. Spanje had in de kwartfinale met 1-2 verloren van Italië en de kermende Enrique had een elleboogstoot gekregen van Mauro Tassotti, zonder dat de scheidsrechter iets had opgemerkt. Het zou tot 2008 een beeld met symbolische waarde zijn: ofschoon Spanje het internationale voetbal met mythische verenigingen als Barcelona en Real Madrid mee domineerde, greep de nationale ploeg telkens weer naast een prijs, een Europees kampioenschap in 1964 buiten beschouwing gelaten. Ook met Enrique wilde het niet lukken: tussen 1991 en 2002 speelde de aanvaller 62 keer voor Spanje, maakte twaalf doelpunten, maar verder dan de kwartfinale geraakte hij niet. Luis Enrique, de bloedende verliezer: het is maar één kant van de nieuwe trainer van Barcelona.

Als speler liep het voor de aanvaller heel goed. Luis Enrique voetbalde voor zowel Real Madrid als Barcelona en grossierde in titels en bekers. Met Barça pakte hij in 1997 de Europacup voor bekerwinnaars, na een 1-0-zege tegen Paris Saint-Germain. Het was vooral in Catalonië dat Luis Enrique als voetballer het best presteerde: in 207 matchen kwam hij aan 73 doelpunten, hij was de aanvoerder van de ploeg, een opmerkelijk feit voor iemand die voordien vijf jaar voor Real had gevoetbald. Maar bij zijn transfer had Enrique zich wel nadrukkelijk van de Koninklijke gedistantieerd. Dat doet het goed in Barcelona.

Luis Enrique staat model voor de filosofie van Barcelona, hij draagt het DNA van de vereniging in zich mee. Enrique werd in 2008 trainer van de B-ploeg en werkte in het zo bejubelde jeugd- en opleidingscentrum met de grootste talenten. Hij was een trainer die perfect paste bij de tiquitacakunstenaars en toen de zieke Tito Vilanova moest stoppen, was het de verwachting dat Enrique een rij zou doorschuiven. Waarom Barcelona uiteindelijk voor de Argentijn Gerardo Martino koos, is een vraag die vandaag nog altijd niemand kan beantwoorden. Maar nu krijgt Luis Enrique dus een kans. Na omwegen bij onder meer AS Roma, waar hij wegens karakteriële verschillen botste met Francesco Totti. Ook daardoor bleef hij maar één seizoen bij de Romeinse club, al schudde hij in die periode net voor een wedstrijd tegen AC Milan wel de hand van Tassotti, zeventien jaar na de elleboogstoot.

Vorig seizoen werkte Luis Enrique bij het bescheiden Celta de Vigo, dat hij naar de achtste plaats leidde. Nu is hij klaar voor het grote werk. In Barcelona rekenen ze erop dat hij de club een nieuwe injectie zal geven, net zoals Diego Simeone dat bij Atlético Madrid deed. Enrique kan even grimmig kijken als Simeone. Zijn carrière heeft hem hard gemaakt. Ook voor zichzelf schuwt hij geen inspanning: in 2005 debuteerde Luis Enrique in de marathon van New York met een respectabele tijd van 3 uur en 14 minuten. Een jaar later was hij in Amsterdam al een kwartier sneller. En in 2007 nam de fitnessfreak in Frankfurt zelfs deel aan een Ironman.

Concurrentie aanscherpen

In zijn eerste wedstrijd als trainer van Barcelona gaf Luis Enrique zijn visitekaartje af: in een met 1-0 gewonnen vriendschappelijke partij tegen Huelva wisselde hij na de rust niet enkele spelers, maar de hele ploeg. Hij wil de concurrentie aanscherpen. Niemand mag zeker zijn van zijn plaats. Met verbazing moest bijvoorbeeld de van Borussia Mönchengladbach overgekomen doelman Marc-André ter Stegen constateren dat ook de Chileense international Claudio Bravo werd aangetrokken. Enrique belooft een nieuwe ploeg te construeren. In hoeverre dat met het tiquitaca uit de vroegere dagen gebeurt, zal moeten blijken. Dat Enrique bij Valencia de 30-jarige hoekige verdediger Jérémy Mathieu weghaalde, zorgt hier en daar voor scepticisme. Maar dat zijn boodschap bij de spelers goed en overtuigend is aangekomen, bleek toen de op een transfer azende Xavi na een gesprek met de trainer besloot toch te blijven. Xavi is de exponent van het voetbal dat Barcelona bracht, samen met Andrés Iniesta,van wie vorig seizoen weinig impulsen uitgingen. Zodat het de vraag is of beiden nog wel passen in de plannen van Enrique.

Geen toeval zal het wellicht zijn dat de club voor het middenveld Ivan Rakitic contracteerde. De Kroaat leidde vorig seizoen, als aanvoerder, FC Sevilla naar winst in de Europa League. Hij zou een van de werkmieren op het middenveld kunnen zijn, achter het magische trio Messi/Neymar/ Suárez. Op de vraag hoe hij Barcelona wil laten spelen, antwoordt Enrique cryptisch: “Wij moeten zo snel mogelijk weer winnen. Maar niet tegen elke prijs. Wij zullen aanvallen, met het attractieve voetbal waarmee we de hele wereld hebben betoverd.”

Parallel met Guardiola

Zo praat ook Pep Guardiola,die Luis Enrique destijds als trainer van de B-ploeg opvolgde en met wie hij veel overeenkomsten heeft. Beiden namen het roer in handen na een mislukte campagne, na het einde van een tijdperk. Beiden moesten het kader omgooien, beiden willen voor een herkenbare stijl zorgen. Met dynamiek, agressiviteit, discipline en efficiëntie. Zonder terug te vallen op de gloriedagen uit het verleden. Bij Guardiola betekende dat het einde van Ronaldinho, Deco en later ook Samuel Eto’o.

Ofschoon Xavi besloot om aanbiedingen uit Amerika naast zich neer te leggen, wordt er nu al gespeculeerd over zijn toekomst. De verwachting is dat de middenvelder in de winter alsnog vertrekt. En hoe gaat Enrique met de sensibele Messi om? De nieuwe trainer van Barcelona wil op training engagement zien, maar liet intussen horen zeer vereerd te zijn dat hij met de beste voetballer van de wereld mag werken. Het wordt zonder enige twijfel de grootste uitdaging voor Luis Enrique: dat hij de Argentijn weer op de rails krijgt.

DOOR PETER SCHWARZ-MANTEY

Welke toekomst is er nog voor Xavi en Iniesta?

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content