Je kunt er niet aan ontsnappen. Het autosalon is alomtegenwoordig op radio, televisie en in magazines. Met zijn 115.000 m² tentoonstellingsruimte is het Brusselse autosalon dan ook jaarlijks het grootste georganiseerde evenement van ons land.

Bezoekers krijgen dit jaar niet enkel een papieren plannetje van het autosalon, er is ook de mogelijkheid om een app voor je smartphone te downloaden waarop je alle nodige informatie kunt vinden.

De organisatoren hebben ook een e-card in het leven geroepen. Bij aankoop van je toegangsticket krijg je zo'n e-card, waarmee je naast handige informatie tevens commentaren kunt uitwisselen via Facebook en Twitter. Of hoe ook het autosalon op de kar van de sociale media springt.

Het autosalon is helemaal mee met de nieuwste technieken en viert ook - zij het eerder ingetogen - zijn negentigste verjaardag met een speciale tentoonstelling. In paleis 6 worden de meest mythische wagens uit de voorbije 110 jaar tentoongesteld. Voor de liefhebbers van de absolute droomwagens is paleis 12 echter the place to be. Daar vind je de zogenaamde super cars zoals Lamborghini, Ferrari, AstonMartin, Porsche, Lotus, Bentley, Rolls-Royce, McLaren en Maserati.

Porsche 911 Cabrio

Een grote Europese première is de nieuwste cabrioversie van de Porsche 911. Die is langer en ruimer dan zijn voorganger, maar toch komt de nieuwe 911 (type 991) lichter dan ooit voor de dag. De CO2-uitstoot wordt enigszins binnen de perken gehouden en toch levert ook deze Porsche weer schrikwekkend goede prestaties. Ze hebben bij Porsche gebruikgemaakt van magnesium in de structuur van de nieuwe cabriolet zodat hij zijn 'competitiegewicht' niet zou overschrijden.

Prijs: wordt bekendgemaakt bij de presentatie in maart

Land Rover DC100

Dat het aartsmoeilijk is om een icoon te vervangen, hebben ze bij Land Rover intussen wel begrepen. De focus op de CO2-normen zou er wel eens voor kunnen zorgen dat de legendarische all terrain Defender niet lang meer in de catalogi blijft staan. Land Rover tracht daar een mouw aan te passen en showt in Brussel het DC 100-concept, ofwel: de Defender 2.0. Al moeten we natuurlijk nog niet te vroeg juichen. Het definitieve model, waar nog heel wat aan geschaafd zal moeten worden, wordt niet voor 2015 op de markt verwacht.

BMW Serie 3

Amper drie dagen na de wereldpremière in Detroit is de nieuwe BMW 3 in België te bewonderen. De zesde generatie van de 3-serie doet haar naam alle eer aan met de typische sportieve carrosserie, de gebruikelijke achterwielaandrijving en de krachtige mechanica. Momenteel is er al een 320d met 136 pk en een 335i met 306 pk beschikbaar. In februari komt daar nog een hybrideversie bij en later komen er ook nog andere versies op de markt.

Prijs BMW 320d: 34.350 euro

Citroën DS5

De DS5 herbergt twee nieuwigheden naar Citroënnormen: de terugkeer naar het segment van de duurdere berlinewagens is er een van. En het feit dat het de eerste hybride diesel in de catalogus is, is de tweede nieuwigheid. De zogenaamde Hybrid4 verenigt de motor van het huis, een 2.0l diesel (163 pk), met een elektrische motor, die met zijn 37 pk de aandrijving van het achterstel voor zijn rekening neemt. Dankzij die elektrische motor kun je de volle vier kilometer volledig elektrisch rijden. Lijkt een onbenullig weetje, maar het is wel dankzij dat trucje dat de DS5 zijn CO2-uitstoot onder de 100g/km kan houden.

Prijs van de DS5 Hybrid 4: 37.530 euro

Lamborghini Aventador

Nu de Murcielago heeft afgedaan als vaandeldrager van Lamborghini rust alle druk op de schouders van de nieuwe Aventador. Die eerder lange bolide (4m78) heeft een chassis uit carbon en weegt daardoor amper 1575 kg. Een lichtgewicht dus, maar dan wel eentje dat de druk perfect aankan. Dankzij de nieuwe V12 6.5l (700pk) - die centraal gemonteerd werd - word je van 0 naar 100km/u gekatapulteerd in amper 2,9 (!) seconden. De vierwielaandrijving en de zeventrapsautomaat zorgen ervoor dat je met dit duivelse monster op wielen vlotjes de kaap van de 350 km/u kunt ronden. Prijs: 318.230 euro

Fisker Karma

Het grote publiek zal misschien voor het eerst kennismaken met Fisker, dat met de Karma zijn enige model tentoonstelt op het Brusselse autosalon. Fisker trekt volledig de kaart van de elektrische wagen en tracht op die manier een plekje op de automarkt te veroveren. De lithium-ionbatterij zorgt voor 83km onafgebroken rijplezier, zonder ook maar de minste CO2-uitstoot. Voor de iets langere trajecten is er ook een 2.0l turbobenzinemotor voorzien. Die werkt als een soort generator voor de twee elektrische motoren die in totaal zo'n 403 pk leveren.

Prijs: om en bij de 100.000 euro, wordt in de lente van 2012 op de markt gebracht.

Renault Z.E.

Het elektrische gamma van Renault wordt op het salon voor het eerst echt aan het grote publiek getoond. Het is de Renault Fluence, een grote berline, die de honneurs waarneemt. Renault biedt de Fluence ZE, eventueel met 'laadbatterij localisatiesysteem' (voor een meerprijs van 82 euro per maand), aan voor zo'n 30.000 euro. De handige Kangoo ZE is er al voor 25.000 euro (exclusief btw). Komende lente verwelkomt Renault de wel erg originele Renault Twizy. Die houdt het midden tussen een scooter en een auto, en kan al voor 7690 euro de jouwe zijn. Voor de versie waarmee je amper 45km/u kunt rijden en waar je geen rijbewijs voor nodig hebt, betaal je amper 6990 euro. Medio 2012 komt de Renault Zoe ZE, vergelijkbaar met een Clio, het eerste elektrische gamma van Renault vervolledigen.

Prijs van de Fluence ZE: 26.150 euro

Peugeot 508 RXH

Na de 3008 monovolume is het de beurt aan de 508 break om te genieten van de hybride dieselmechanica van PSA. Dankzij de vierwielaandrijving (de elektrische motor kan de aandrijving van de achterwielen voor zijn rekening nemen) komt de Peugeot 508 RXH extra avontuurlijk voor de dag. En dat effect wordt nog versterkt door de speciale schokdempers en de plastic versteviging rondom de carrosserie. De 508 werd ook met een vijftal centimeter opgehoogd en kreeg de bijnaam RXH mee. Kortom: de Franse leeuw is klaar om Duitse avonturiers zoals de Audi A4 Allroad op te eten.

Prijs bij lancering van de 5008 Limited Edition: 47.380 euro

Hyundai i30

Dankzij het zogenaamde fluidic design, dat voor het eerst werd gebruikt in de Hyundai SUV ix35, komt de tweede generatie Hyundai i30 opvallend dynamisch voor de dag. De i30 tracht een verschil te maken in het segment van de VW Golf, Renault Mégane en andere Opel Astra's en rekent daarvoor onder meer op zijn nieuwe 1.6l dieselmotor met 128 pk. Dat hij minder dan 100g CO2 per kilometer uitstoot, kan in deze tijden van strikte milieunormen een extra troef zijn. De Hyundai i30 is ook beschikbaar met een 1.4l diesel (90 pk), een 1.6l diesel (110 pk), een 1.4l benzine (100 pk) en een 1.6l benzine (120 of 135 pk).

Prijs: wordt bekendgemaakt bij de presentatie in de lente van 2012

Praktische info

Van 12 tot en met 22 januari, open van 10 uur tot 19 uur.

Nocturnes tot 22 uur op 13, 16 en 20 januari.

Biker Parade en nocturne voor de motoren (met gratis inkom tussen 20 uur en 22 uur) op 14 januari.

Toegangsprijs: 12,50 euro (6,50 euro voor kinderen jonger dan 12 jaar en gratis voor kinderen jonger dan zes jaar)

DOOR JEAN-FRANÇOIS CHRISTIAENS

Je kunt er niet aan ontsnappen. Het autosalon is alomtegenwoordig op radio, televisie en in magazines. Met zijn 115.000 m² tentoonstellingsruimte is het Brusselse autosalon dan ook jaarlijks het grootste georganiseerde evenement van ons land. Bezoekers krijgen dit jaar niet enkel een papieren plannetje van het autosalon, er is ook de mogelijkheid om een app voor je smartphone te downloaden waarop je alle nodige informatie kunt vinden. De organisatoren hebben ook een e-card in het leven geroepen. Bij aankoop van je toegangsticket krijg je zo'n e-card, waarmee je naast handige informatie tevens commentaren kunt uitwisselen via Facebook en Twitter. Of hoe ook het autosalon op de kar van de sociale media springt. Het autosalon is helemaal mee met de nieuwste technieken en viert ook - zij het eerder ingetogen - zijn negentigste verjaardag met een speciale tentoonstelling. In paleis 6 worden de meest mythische wagens uit de voorbije 110 jaar tentoongesteld. Voor de liefhebbers van de absolute droomwagens is paleis 12 echter the place to be. Daar vind je de zogenaamde super cars zoals Lamborghini, Ferrari, AstonMartin, Porsche, Lotus, Bentley, Rolls-Royce, McLaren en Maserati. Een grote Europese première is de nieuwste cabrioversie van de Porsche 911. Die is langer en ruimer dan zijn voorganger, maar toch komt de nieuwe 911 (type 991) lichter dan ooit voor de dag. De CO2-uitstoot wordt enigszins binnen de perken gehouden en toch levert ook deze Porsche weer schrikwekkend goede prestaties. Ze hebben bij Porsche gebruikgemaakt van magnesium in de structuur van de nieuwe cabriolet zodat hij zijn 'competitiegewicht' niet zou overschrijden. Prijs: wordt bekendgemaakt bij de presentatie in maartDat het aartsmoeilijk is om een icoon te vervangen, hebben ze bij Land Rover intussen wel begrepen. De focus op de CO2-normen zou er wel eens voor kunnen zorgen dat de legendarische all terrain Defender niet lang meer in de catalogi blijft staan. Land Rover tracht daar een mouw aan te passen en showt in Brussel het DC 100-concept, ofwel: de Defender 2.0. Al moeten we natuurlijk nog niet te vroeg juichen. Het definitieve model, waar nog heel wat aan geschaafd zal moeten worden, wordt niet voor 2015 op de markt verwacht. Amper drie dagen na de wereldpremière in Detroit is de nieuwe BMW 3 in België te bewonderen. De zesde generatie van de 3-serie doet haar naam alle eer aan met de typische sportieve carrosserie, de gebruikelijke achterwielaandrijving en de krachtige mechanica. Momenteel is er al een 320d met 136 pk en een 335i met 306 pk beschikbaar. In februari komt daar nog een hybrideversie bij en later komen er ook nog andere versies op de markt. Prijs BMW 320d: 34.350 euroDe DS5 herbergt twee nieuwigheden naar Citroënnormen: de terugkeer naar het segment van de duurdere berlinewagens is er een van. En het feit dat het de eerste hybride diesel in de catalogus is, is de tweede nieuwigheid. De zogenaamde Hybrid4 verenigt de motor van het huis, een 2.0l diesel (163 pk), met een elektrische motor, die met zijn 37 pk de aandrijving van het achterstel voor zijn rekening neemt. Dankzij die elektrische motor kun je de volle vier kilometer volledig elektrisch rijden. Lijkt een onbenullig weetje, maar het is wel dankzij dat trucje dat de DS5 zijn CO2-uitstoot onder de 100g/km kan houden. Prijs van de DS5 Hybrid 4: 37.530 euroNu de Murcielago heeft afgedaan als vaandeldrager van Lamborghini rust alle druk op de schouders van de nieuwe Aventador. Die eerder lange bolide (4m78) heeft een chassis uit carbon en weegt daardoor amper 1575 kg. Een lichtgewicht dus, maar dan wel eentje dat de druk perfect aankan. Dankzij de nieuwe V12 6.5l (700pk) - die centraal gemonteerd werd - word je van 0 naar 100km/u gekatapulteerd in amper 2,9 (!) seconden. De vierwielaandrijving en de zeventrapsautomaat zorgen ervoor dat je met dit duivelse monster op wielen vlotjes de kaap van de 350 km/u kunt ronden. Prijs: 318.230 euroHet grote publiek zal misschien voor het eerst kennismaken met Fisker, dat met de Karma zijn enige model tentoonstelt op het Brusselse autosalon. Fisker trekt volledig de kaart van de elektrische wagen en tracht op die manier een plekje op de automarkt te veroveren. De lithium-ionbatterij zorgt voor 83km onafgebroken rijplezier, zonder ook maar de minste CO2-uitstoot. Voor de iets langere trajecten is er ook een 2.0l turbobenzinemotor voorzien. Die werkt als een soort generator voor de twee elektrische motoren die in totaal zo'n 403 pk leveren. Prijs: om en bij de 100.000 euro, wordt in de lente van 2012 op de markt gebracht.Het elektrische gamma van Renault wordt op het salon voor het eerst echt aan het grote publiek getoond. Het is de Renault Fluence, een grote berline, die de honneurs waarneemt. Renault biedt de Fluence ZE, eventueel met 'laadbatterij localisatiesysteem' (voor een meerprijs van 82 euro per maand), aan voor zo'n 30.000 euro. De handige Kangoo ZE is er al voor 25.000 euro (exclusief btw). Komende lente verwelkomt Renault de wel erg originele Renault Twizy. Die houdt het midden tussen een scooter en een auto, en kan al voor 7690 euro de jouwe zijn. Voor de versie waarmee je amper 45km/u kunt rijden en waar je geen rijbewijs voor nodig hebt, betaal je amper 6990 euro. Medio 2012 komt de Renault Zoe ZE, vergelijkbaar met een Clio, het eerste elektrische gamma van Renault vervolledigen. Prijs van de Fluence ZE: 26.150 euroNa de 3008 monovolume is het de beurt aan de 508 break om te genieten van de hybride dieselmechanica van PSA. Dankzij de vierwielaandrijving (de elektrische motor kan de aandrijving van de achterwielen voor zijn rekening nemen) komt de Peugeot 508 RXH extra avontuurlijk voor de dag. En dat effect wordt nog versterkt door de speciale schokdempers en de plastic versteviging rondom de carrosserie. De 508 werd ook met een vijftal centimeter opgehoogd en kreeg de bijnaam RXH mee. Kortom: de Franse leeuw is klaar om Duitse avonturiers zoals de Audi A4 Allroad op te eten. Prijs bij lancering van de 5008 Limited Edition: 47.380 euro Dankzij het zogenaamde fluidic design, dat voor het eerst werd gebruikt in de Hyundai SUV ix35, komt de tweede generatie Hyundai i30 opvallend dynamisch voor de dag. De i30 tracht een verschil te maken in het segment van de VW Golf, Renault Mégane en andere Opel Astra's en rekent daarvoor onder meer op zijn nieuwe 1.6l dieselmotor met 128 pk. Dat hij minder dan 100g CO2 per kilometer uitstoot, kan in deze tijden van strikte milieunormen een extra troef zijn. De Hyundai i30 is ook beschikbaar met een 1.4l diesel (90 pk), een 1.6l diesel (110 pk), een 1.4l benzine (100 pk) en een 1.6l benzine (120 of 135 pk). Prijs: wordt bekendgemaakt bij de presentatie in de lente van 2012 Praktische info Van 12 tot en met 22 januari, open van 10 uur tot 19 uur. Nocturnes tot 22 uur op 13, 16 en 20 januari. Biker Parade en nocturne voor de motoren (met gratis inkom tussen 20 uur en 22 uur) op 14 januari. Toegangsprijs: 12,50 euro (6,50 euro voor kinderen jonger dan 12 jaar en gratis voor kinderen jonger dan zes jaar) DOOR JEAN-FRANÇOIS CHRISTIAENS