Maandag treedt Herman Van Holsbeeck in dienst van Anderlecht en dat is niks te vroeg. “Het wordt tijd dat het 16 juni is en ik aan de slag kan”, zegt de man die bezig is aan zijn laatste dagen als clubmanager van SK Lierse. “Sinds mijn overstap twee maanden geleden bekend raakte, is het niet meer rustig geweest. En dan ben ik er nog niet eens begonnen ! Als ik dus al iets heb gemerkt, dan wel het grote verschil in media-aandacht tussen Lierse en Anderlecht.”

Vrijdag handelde Van Holsbeeck nog de transfer van de jonge rechtsachter Nicolaas Timmermans van Strombeek af (hij hoopte daar deze week nog enkele jonge spelers, onder andere van Berchem, aan toe te voegen), en zaterdag gaf hij voor de licentiecommissie van de bond toelichting bij de aangeleverde bewijzen dat Lierse zijn afbetalingsplan wel degelijk respecteert. “Een formaliteit”, aldus de manager, die zich lichtjes opwindt over de onheilspellende berichten die de laatste tijd opduiken over de financiële situatie van de club waar hij weggaat. Dat Lierse het moeilijk heeft wegens de investeringen die het deed in zijn stadion, is slechts tijdelijk, aldus Van Holsbeeck. Toch geeft hij toe dat de club dit tussenseizoen een uitgaande transfer nodig heeft. “En gezien de prijzen die momenteel gelden, is het de vraag of één transfer zal volstaan. Stein Huysegems, bijvoorbeeld, had vorig jaar een marktwaarde van 70 miljoen frank, maar voor je dat bedrag nu binnenkrijgt, moet je misschien meer dan één speler van de hand doen. Gelukkig heeft Lierse een voorzitter die tegen een stoot kan. Ondertussen verminderen we de loonmassa en hebben we beslist dat er één of twee spelers weg moeten. Als het moet zelfs dríe. Emilio Ferrera weet dat.”

Vier spelers kunnen met een vertrek de financiële nood van Lierse lenigen : Marius Mitu, Stein Huysegems, Arouna Kone en Jonas De Roeck. Voor Mitu is er een contact in Turkije, voor Kone in Frankrijk, en voor Huysegems zouden er een tweetal buitenlandse pistes zijn. Vooral voor die laatste en De Roeck zoekt Lierse naar een afnemer, omdat voor hun posities de opvolging intern al klaar staat. Van Holsbeeck : “Voor Jonas hebben we Michael Nnaji in huis, in wie ik altijd veel vertrouwen heb gehad, en voor de positie van Stein hebben we Björn De Wilde. Als Lierse die twee spelers kan transfereren tegen de prijzen die we voor ogen hebben, en wat realistische prijzen zijn, dan is het probleem grotendeels opgelost. Alleen als Kone, Mitu, Huysegems én De Roeck samen weg zouden gaan, heeft Lierse echt een probleem.”

Hoe zijn eerste werkdag maandag in Anderlecht eruit zal zien, zegt Herman Van Holsbeeck niet te weten. Deze week nog heeft hij een contact met de Brusselse top. “Goed kijken en luisteren” is wat hij zich voorneemt te zullen doen de eerste maanden, waarvan zes nog aan de zijde van Michel Verschueren. “Maar wat ik vooral ga doen, is mezelf blijven.”

door Jan Hauspie

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content