Owen Hargreaves debuteerde in de nationale ploeg en ontpopte zich tot een gewild international.

Owen Lee Hargreaves werd geboren in een land waar voetbal het in populariteit moet afleggen tegen andere sporten. Maar inmiddels is hij toegetreden tot het hoogst haalbare in een land, waar voetbal bijna religie is. Bondscoach Sven-Göran Eriksson gaf de middenvelder van Bayern München woensdag een kans voor het oefenduel tegen Nederland.

Begin mei maakte het grote publiek kennis met deze relatieve nobody. Bij afwezigheid van Stefan Effenberg verscheen hij in de halve finale van het CL-duel met Real Madrid aan de aftrap. Maar de geboren Canadees kon ook in de finale op een basisplaats rekenen en maakte tegen Valencia de 120 minuten vol. Het leverde hem prompt een contractverlenging op. Ondanks het feit dat hij slechts veertien wedstrijden speelde, forceerde Hargreaves daarmee zijn definitieve doorbraak.

Hargreaves, die in 1997 de overstap van het Canadese Calgary Foothills naar Bayern maakte, debuteerde tegen Nederland voor Engeland. Maar het scheelde slechts weinig of hij had het rode shirt van Wales of Canada gedragen. Ondanks de Engelse nationaliteit van zijn vader is het namelijk niet zo logisch dat Hargreaves zijn debuut maakte voor de Engelse nationale ploeg. Het leven van de middenvelder speelde zich voor een belangrijk deel af in Canada.

Na een tip kwam Wales op het spoor van Hargreaves, die net had getekend bij de Duitse kampioen. Omdat zijn moeder daar geboren is, kwam Hargreaves in aanmerking voor de nationale ploeg. Volgens voormalig beloftentrainer Jimmy Shoulder lag zijn vertrek bij de bond aan de basis van het verlies van Hargreaves als international. “Maar dat we hem als eerste uitnodigden, maakt een klein beetje goed dat hij voor Engeland heeft gekozen”, zei Shoulder tegenover de BBC.

Wales kan de teleurstelling delen met Canada. Hargreaves viel op zestienjarige leeftijd op het laatste moment af voor een jeugdselectie. “Natuurlijk wordt er flink gespeculeerd hoe dat mogelijk is”, zegt bondscoach Morgan Quarry. Hargreaves was dus beschikbaar voor en speelde tot vorige woensdag drie wedstrijden voor de Engelse beloften.

Quarry is echter nog niet overtuigd van de kwaliteiten van Hargreaves. “Ik denk dat de media met een hype bezig zijn. Ik moet nog zien of hij goed genoeg is voor een vaste plek.” (FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content