Robert Procureur is een grote naam in het Thaise voetbal. De Brusselse veertiger kwam tien jaar geleden naar Azië via Jean-Marc Guillou en een van diens academies in Thailand. Procureur werd general manager van Muang Thong United, partner van de Guillouacademie en bracht de toenmalige tweedeklasser aan de nationale top van Thailand, met drie titels op rij.

Nadien werd hij directeur-generaal van BEC Tero Sasana, waar hij aan de basis lag van de komst van Bertrand Crasson. “Ik ken Bertrand al een tijdje”, zegt hij. “Het is een vriend die ik op het werk zie en daarbuiten. Ik was ervan overtuigd dat hij hier goed zou functioneren gezien zijn technische bagage en zijn verleden als speler. In het begin verliep het nochtans moeizaam, iedereen heeft nood aan wat aanpassingstijd. Het heeft hier bijvoorbeeld geen zin om spelers uit te kafferen. Je moet affectie tonen om het beste uit hen te halen. Bertrand had wat tijd nodig om de gewoontes te leren kennen. De eerste twee, drie maanden waren niet gemakkelijk. Ik herinner me dat hij zijn eerste zes matchen verloor. Momenteel zit hij aan zeventien wedstrijden zonder nederlaag. Dat is het bewijs dat hij zich heeft weten aan te passen aan de mentaliteit. Als voormalige verdediger merk je dat hij het spel goed analyseert, zowel in balbezit als bij balverlies. Hij hamert ook op het fysieke aspect, wat in Thailand soms wat veronachtzaamd wordt. Morgen ( vorigevrijdag, nvdr) tekent hij voor twee jaar bij. Wanneer zijn contract afloopt, zal hij vier jaar in Thailand zijn. Hij is voorbestemd om op termijn de eerste ploeg te coachen, die het dit jaar weer heel goed doet, want we spelen de bekerfinale en staan tweede in de competitie. Een andere opdracht van Bertrand is jongeren klaarstomen voor Europa. We hebben enkele contacten in België maar meer ook niet. Er zijn niet veel Belgische clubs geïnteresseerd. Daarentegen hebben we net een partnership getekend met Cruzeiro, wat toch nog van een andere orde is. Ik onderhoud ook goede contacten met Arsenal door mijn vriendschap met Arsène Wenger. Elk jaar komen de grootste Engelse clubs (Arsenal, Manchester United, Liverpool…) naar Thailand op hun Aziatische tournee. Dat kost 2 miljoen euro, maar er komt een massa volk op af en het maakt dat het Thaise voetbal zich verder kan ontwikkelen. Momenteel liggen de lonen bij de betere Thaise clubs tussen de 10.000 en de 50.000 dollar per maand. Ik zie mijn toekomst nergens anders. Ik zal mijn levenskwaliteit hier zeker niet opgeven om in Azerbeidzjan 5000 dollar meer te verdienen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content