1. April 2004 :Jacky Mathijssen baart voor het eerst extrasportief opzien wanneer hij van Sint-Truiden naar Charleroi trekt. Dat gebeurt drie speeldagen voor het einde van het kampioenschap 2003/04. Charleroi verkeert in acuut degradatiegevaar, maar ook STVV is mathematisch nog niet zeker van het behoud. Mathijssen, die één jaar na de verloren bekerfinale aan een slechte terugronde bezig is met STVV, heeft zich op dat moment naar eigen zeggen al verregaand geëngageerd om het volgende seizoen op Mambourg aan de slag te gaan. “Ik ben bijna moreel gedwongen om het de laatste drie wedstrijden nog over te nemen”, verklaart hij zijn beslissing. De drie wedstrijden verlopen uiterst voorspoedig : Charleroi verslaat zijn Waalse concurrenten Moeskroen en Bergen en speelt gelijk tegen Standard. Antwerp en Heusden-Zolder zijn de slachtoffers : zij degraderen. Antwerp stapt naar het bondsparket omdat het Charleroi ervan verdenkt dat het spelers van STVV voor de wedstrijd op de Bosuil een motivatiepremie zou hebben betaald. Dat is verboden. Mathijssen ontkent niet dat hij spelers van zijn ex-club belde om hen te motiveren. Hij wordt ondervraagd door het bondsparket, maar het onderzoek levert niets op.

2. Charleroi – Anderlecht 1-1, 22 september 2006 : verscheidene Anderlechtspelers beklagen zich achteraf over de provocaties en intimidaties van Mathijssen vanaf de zijlijn. Ook vanuit de tribune zijn die niet onopgemerkt gebleven. Na afloop doet zich aan de Karolingische dug-out een grotesk incident voor tussen Mathijssen en Charleroivoorzitter Abbas Bayat. Een onhandig doorgevoerde wissel, met een wild gesticulerende Mathijssen in de hoofdrol, kost de thuisploeg in blessuretijd een kostbaar tegendoelpunt. Bayat scheldt zijn trainer voor het oog van de camera’s de huid vol.

3. Charleroi – Standard 2-5, 26 januari 2006 : Standard is pas op 2-3 gekomen, wanneer Igor De Camargo op doelman Patrice Luzi afgaat, maar wordt gestuit. Hij blijft geblesseerd liggen, maar Charleroi speelt door. Pas wanneer Sérgio Conceição de bal verovert, trapt hij hem van verontwaardiging hard buiten richting de dug-out van Mathijssen. Die veert recht en gooit de bal terug, pardoes tegen het hoofd van de Portugees. Conceição krijgt geel, Mathijssen komt goed weg zonder sanctie. We zijn een week nadat hij, voor de vijfde keer in zijn trainerscarrière, op Lierse naar de tribune is verbannen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content