Athletic Bilbao blijft op de jeugd mikken

Volgend weekend staat landskampioen Real Madrid een moeilijke verplaatsing te wachten naar San Mamés, de thuishaven van Athletic Bilbao. De Baskische club is naast Real en FC Barcelona de enige die nog nooit uit de hoogste Spaanse klasse is gedegradeerd. De afgelopen seizoenen heeft het weliswaar een aantal keer niet veel gescheeld, maar toch slaagde de club, die 8 titels en 23 bekers won, er toch telkens nog in om zich te handhaven. Bilbao lijkt echter meer en meer op een anachronisme. De vereniging blijft ondanks het arrest-Bosman koppig vasthouden aan de regel om enkel Baskische spelers op te stellen. Dat zijn niet noodzakelijk Spanjaarden, want ook de Franse Bask BixenteLizarazu verdedigde ooit de rood-witte kleuren.

Voor de coaches is de club minder streng. Zo boekte Athletic gedurende enkele seizoenen mooie resultaten onder leiding van de Fransman LuisFernandez en vandaag heeft een Andalusiër het trainersroer in handen. Het gaat om de 52-jarige JoaquínCaparrós, die van 1996 tot 1999 als coach aan de slag was bij Recreativo Huelva in de tweede en derde klasse, en in 1999/2000 bij Villarreal in tweede werkte. Vooral van 2000 tot 2005 leverde hij sterk werk bij FC Sevilla, waar hij de basis legde voor de huidige successen.

De jongste twee jaar was Caparrós aan de slag bij Deportivo La Coruña, maar daar had hij het erg lastig om het monument JavierIrureta op te volgen. Toen hij er na het seizoen 2006/07 een punt achter zette, zei hij bijzonder moe te zijn. Toch ging hij de uitdaging aan om bij Athletic orde op zaken te stellen. Hij slaagde er in ieder geval al in de broosheid van het defensieve compartiment gedeeltelijk op te lossen. “De moeilijkheden van de jongste jaren kwamen veelal doordat de verdedigers van het jeugdopleidingscentrum Lezama niet dezelfde kwaliteiten hadden als hun voorgangers. We hebben ons daaraan moeten aanpassen”, zegt hij. Omdat Bilbao nog altijd enkel met Basken wil spelen, is het opleiden van talentvolle jeugdspelers van cruciaal belang. “Ik heb geen enkel probleem met die filosofie. Bij alle clubs waarvoor ik heb gewerkt, heb ik altijd al geprobeerd om kansen te geven aan de eigen jeugd. Het is ook belangrijk om in een erg vroeg stadium de getalenteerde jongeren uit de lagere afdelingen in Baskenland weg te halen, maar Athletic heeft daar al jaren ervaring mee, dus dat zit wel snor.”

Fabio Coloccini (25) is bereid om zijn contract bij Deportivo La Coruña te verlengen.

Barcelona plaatste zich via een 2-2-gelijkspel op het veld van Lyon voor de achtste finales van de Champions League.

FC Sevilla stuntte door Arsenal te kloppen en is ook al zeker van de volgende ronde.

Real Madrid verloor met 3-2 op het veld van Werder Bremen en heeft nog een punt nodig tegen Lazio, dat zelf absoluut moet winnen om nog een kans te maken op kwalificatie.

Valencia speelde 0-0 gelijk tegen Schalke 04 en is al uitgeschakeld. Als de Duitsers hun laatste match winnen tegen Rosenborg, grijpt het team van Ronald Koeman ook naast een ticket voor de UEFA Cup.

Jasp is het nieuwe modewoord in het Spaanse voetbal. Het staat voor joven aunque sobradamente preparado : jong, maar klaar voor het grote werk. Lionel Messi, Bojan Krkic en Sergio Agüero horen thuis in deze categorie.

Javier Clemente, de bondscoach van de Servische nationale ploeg, werd ontslagen. De Bask liet verstaan dat hij niet begrijpt waarom.

Valladolid wil tijdens de komende transferperiode in allereerste instantie een doelman aantrekken.

Oud-goalie Carlos Busquets zal bij Barcelona tijdelijk de rol van keeperstrainer Juan Carlos Unzué overnemen. Hij gaat immers drie weken stage lopen om het trainersdiploma te halen.

Timo Hildebrand (28), die bij Valencia de concurrent is van Santiago Cañizares voor een plaats als titularis onder de lat, kun je niet beschuldigen van hypocrisie. “Santiago behoort niet tot mijn vriendenkring”, verklaarde de Duitser.

DANIEL DEVOS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content