Thomas Bricmont

Wamberto tekende net voor het sluiten van de transfermarkt een contract voor twee jaar bij Bergen. De Braziliaan was einde contract bij Standard en werd voor de tweede keer in zijn carrière naar de Henegouwse club gehaald. “Ik kreeg aanbiedingen van AEK Athene en Bochum, maar de liefde voor Bergen bracht me terug naar hier.” De voorbije twee seizoenen kende de Braziliaan heel wat moeilijke periodes. Bij Standard was hij maanden buiten strijd na een kuitbeenbreuk. “Mijn tweede seizoen kwam ik ook niet aan spelen toe, ondanks mijn goede prestatie bij de invallers en mijn inzet op training. Toch blijft Standard mijn grote liefde. Bij de Rouches lagen vooral de supporters en de stad mij nauw aan het hart. Tijdens mijn verblijf bij Seraing werd ik verliefd op de stad. Zelfs tijdens mijn periode bij Ajax keerde ik regelmatig terug naar Luik.”

Sinds zijn komst naar Bergen gaat het goed met de Braziliaan. “Ik ben nu in topvorm. Die stage in Spanje heeft me goed gedaan. Als gevolg van het gemis van de zomervoorbereiding heb ik nooit mijn verwachte vorm bereikt. Maar ik heb al veel geleerd van José Riga, hij is tactisch heel sterk, sterker dan Dominique D’Onofrio bij Standard. Ook op menselijk gebied is hij een schitterende man. Hij behandelt alle spelers op een correcte manier. Riga staat bij mij al in mijn top drie van beste trainers, na Ronald Koeman die ik bij Ajax leerde kennen. Ook Georges Heylens doet het beter, hij begeleidde me in de beginjaren bij Seraing.”

Ondanks deze tactische kennis doet Bergen het dit seizoen niet goed en moeten ze vechten voor het behoud in de eerste klasse. “We hebben een goede groep met onbetwistbare kwaliteiten en daarmee zouden we een positie in de top tien moeten bekleden. Maar techniek is vandaag de dag niet voldoende om goed te presteren. We brengen goed voetbal, hebben een betrouwbare verdediging maar we missen de concentratie op de belangrijke momenten om uit die rode zone te geraken. We moeten enkel nog meer als een hechte ploeg spelen om tot het uiterste te kunnen gaan. Maar vooral missen we fysieke kracht en hebben we nood aan krachtpatsers zoals Karel Geraerts bij Standard. Met zijn vechtlust en winnersmentaliteit weet hij het de andere spelers op het veld makkelijker te maken. Maar met de komst van de nieuwe aanvallers Aliyu Datti en Ilija Stolica is er beterschap op komst.”

Wamberto is ondertussen al 32 jaar en draait al 17 seizoenen mee als profvoetballer. Zijn zonen Wambertinho en Wanderson treden nu in zijn voetsporen en maken deel uit van de jeugdopleiding bij Ajax. Zijn andere zoon speelt bij de invallers van Ajax. “Hier in België krijgen jongeren belachelijke contracten voorgeschoteld en het wordt al meteen duidelijk dat ze geen toekomst hebben binnen de ploeg. In Nederland hebben ze meer vertrouwen in hun eigen jeugd. Mijn grootste droom is aantreden in het eerste elftal samen met mijn zoon. Ik hoop dat ik ooit mag terugkeren naar Ajax om daar samen met hem een wedstrijd te spelen. Pas als ik deze droom kan waarmaken, zet ik een punt achter mijn carrière.”

THOMAS BRICMONT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content