Amper eenentwintig doelpunten incasseerde Cercle Brugge tot nog toe. Daarmee schaart de groen-zwarte defensie zich bij de minst gepasseerde verdedigingen van de eerste klasse, het andere uiterste in vergelijking met vorige seizoenen. “Je moet kijken naar hoe het middenveld nu staat”, legt trainer Harm van Veldhoven uit. “Als ik speel vanuit een 4-3-3, gebeurt dat met twee controlerende middenvelders : Christophe Grondin en Sergiy Serebrennikov, die loopvermogen heeft en ook terugvalt. Daardoor staan we heel stabiel. Dat schept rust, we komen achterin veel minder onder druk. Plus : als je de nul houdt, komt er vertrouwen, wat resulteert in meer durf om acties te maken en meer zekerheid in wat de spelers doen qua dekking. Het is een puzzeltje dat in mekaar past. En nu zie je dat ondanks geschuif de meeste zaken goed opgevangen kunnen worden.”

Met ‘geschuif’ doelt Van Veldhoven in de eerste plaats op de opstelling anderhalve week geleden, tegen Moeskroen. Centrale verdediger Igor Gjuzelov was toen geblesseerd en Bram Vandenbussche, die normaliter de voorkeur krijgt om de Macedoniër te vervangen, zoals afgelopen weekend tegen Lokeren, was geschorst. En dus posteerde de trainer Anthony Portier voor de derde keer dit seizoen centraal achterin, op diens geliefkoosde positie. Portier, een polyvalente verdediger die zowel centraal als op rechts uit de voeten kan, werd medio vorig seizoen bij KV Oostende gehaald, in eerste instantie om het gat op te vangen dat rechts achteraan viel door de langdurige blessure van Denis Viane.

In deze terugronde is Viane opnieuw lang out, ten minste twee maanden. Ondanks de aanwezigheid van Portier was groen-zwart op het einde van de transferperiode naarstig op zoek naar een nieuwe rechtsback. Vorige week zou een Guineeër komen testen, maar die stuurde zijn kat. Als alsnog een rechtsachter gevonden wordt en er centraal achterin geen problemen meer zijn, lijkt Portiers strijd voor een plaatsje in het team bikkelhard te worden. “Concurrentie moet er zijn,” trekt de 24-jarige verdediger de kast met clichés open, “het houdt je scherp. Maar voorlopig weet ik eigenlijk niet waarom ze nog een rechtsachter zoeken.”

Van Veldhoven legt uit : “We haalden Portier om hem zowel op rechts als centraal te gebruiken. Maar tegen Moeskroen zag je hoe er gecorrigeerd moet worden als twee mensen geblesseerd wegvallen en er bovendien ook nog eens iemand geschorst is. Dan moet je Aleksandar Mutavdzic op zijn verkeerde kant en als rechtsachter gebruiken. Noodoplossingen. Als op een dergelijk moment ook Anthony zou wegvallen, heb ik een probleem.

“Op rechts doet Portier het in bepaalde wedstrijden heel goed. In andere matchen vind ik hem centraal beter”, aldus nog de trainer. Maar daar krijgen Gjuzelov en Jimmy De Wulf de voorkeur.

Conclusie : Portier is niet het type rechtsachter dat je elke match kan gebruiken ? “Ja,” zegt Van Veldhoven, “maar ik heb niet veel zin om dat te duiden, vind dat je van geen enkele speler zijn absoluut negatieve of positieve zaken moet uitdiepen. Belangrijk is dat ik weet wie ik in mijn groep heb en wanneer ik wie optimaal kan gebruiken.”

KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content