Robert Louis-Dreyfus hield woord en haalde Marseille uit het moeras, maar Toulouse zinkt er steeds dieper in weg.

In Marseille beginnen cijfers te circuleren over de enorme kapitalen die Robert Louis-Dreyfus al in de club stopte. Het persoonlijk fortuin van de zakenman wordt op zowat 25 miljard Belgische frank geraamd. Een kwart daarvan zou hij al hebben besteed aan Marseille. Dit gebeurde via het bedrijf Eric Soccer, waarvan zijn vriend Reto Stiffler, de voorzitter van Standard, directeur is.

Wellicht heeft Louis-Dreyfus nu een laatste keer diep in de geldbeugel getast, want hij paste het passief van 1,2 miljard frank bij. Ondertussen is bekend dat hij al een tijdje helemaal niet meer te spreken is over de grote ondankbaarheid van de club. Hij werd er door enkele supporters van beschuldigd met het geld van OM aan de haal te zijn gegaan. Eric Soccer neemt daarom stilaan meer afstand. Het staat nu zo goed als vast dat Louis-Dreyfus op het einde van het seizoen de banden met OM zal doorknippen. Er wordt naar verluidt koortsachtig gezocht naar nieuwe aandeelhouders, die 1,9 miljard frank zouden moeten neerleggen.

Ondertussen blijft Bernard Tapie het sportieve roer van de club volledig in handen houden. Hij verklaarde al dat hij geen geld wil van Louis-Dreyfus en zal proberen een kapitaal op te bouwen door heel wat spelers te verkopen. Er wordt gefluisterd dat dit beleid het idee is van Lucien D’Onofrio, die door zijn vele contacten overal ter wereld wellicht veel spelers kan slijten. Ook de overgang van Daniël Van Buyten staat wellicht niet los van de plannen die D’Onofrio voor OM uittekende.

Voor Marseille is de hemel dus opgeklaard, maar dat geldt zeker niet voor Toulouse. De club uitte vorige week zware beschuldigingen aan het adres van de Franse voetbalbond. Volgens Toulouse was hen een voorstel gedaan om de klacht bij de Raad van State in de valse paspoortenaffaire te laten vallen. In ruil zou Toulouse dan in tweede klasse mogen uitkomen, in plaats van naar derde te worden verbannen door het acute geldgebrek. Claude Simonet reageerde verbolgen op die beschuldigingen. De Raad van State neemt vandaag een definitieve beslissing. Het ziet er alvast naar uit dat de eindrangschikking van eerste klasse zal blijven wat ze was. Dat betekent dat niet alle clubs die spelers opstelden met valse paspoorten zullen worden gestraft. Dat is jammer. Toulouse is ook niet echt zuiver op de graat, want de club haalde in de loop van het seizoen coach Robert Nouzaret in als coach nadat die net was ontslagen bij Saint-Etienne, de club die als eerste met valse paspoorten werkte. Toulouse bereidde zijn juridische slag dus al een tijdje voor, maar dat lijkt nu toch geen resultaat te zullen opleveren. (PB)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content