Gedurende, voorlopig, één seizoen zal LucNilis technisch directeur zijn bij Heusden-Zolder. Voorzitter StinHuson : “Hij moet voor ons liefst zo vlug mogelijk heel het sportieve beleid uittekenen op basis van zijn relaties en kennis, want die heeft hij. Zijn werk bij SEM heeft hem een schat aan informatie opgeleverd. Ik kan mij voorstellen dat hij wel wat meer inzicht heeft in het voetbal en kan bezig zijn met de jeugd en internationale toernooien dan een voorzitter en een trainer, die een heel jaar lang werk genoeg heeft met zijn ploeg. Het voordeel wat ik nu heb, is dat ik voor de technische dingen kan doorverwijzen naar de technisch directeur. Want wat betreft sportieve en technische contacten heb ik geen enkel inzicht, maar uiteraard ben ik wel daar voor de eindbeslissing. Maar we zullen geen transfers doen, alleen aanwerven wie vrij is of goeie jongeren die we links en rechts kunnen lenen. Als we dan over twee, drie jaar terug in eerste staan met een goede fundering, hebben we goed gewerkt, denk ik.”

Dat Heusden-Zolder vorig seizoen nauwelijks geld vond om spelers aan te trekken en nu het is gedegradeerd wel Luc Nilis kan tewerkstellen, is geen tegenstrijdigheid, zegt Huson. “Want het financiële is niet de hoofdzaak voor hem, daarom werkt hij ook op zelfstandige basis voor ons. Net zoals iemand die reclame voor Heusden-Zolder werft vervoer- en telefoonkosten kan inbrengen, zal het bij hem ook zo zijn. Hij wil gewoon weer aan het werk in het voetbal en het voelde goed, want hij kent ons ondertussen al meer dan een jaar. Ook de werkwijze van de trainer vindt hij heel goed, hij gelooft erin. Van contacten met PSV ben ik niet op de hoogte, maar misschien komen er in een volgend stadium gesprekken, hij heeft genoeg contacten in het voetbal, dat is echt een geweldige troef. De naam die hij als speler heeft opgebouwd helpt natuurlijk ook mee.”

Eerdere contacten met Heusden-Zolder begin dit seizoen, stuitten op een veto van Genk, dat later net als Sint-Truiden met Nilis in verband werd gebracht. Maar geen van beide clubs nam hem als technisch directeur. Huson : “Ik ben verbaasd dat geen enkele club hem concreet heeft aangezocht of een beter voorstel heeft gedaan dan Genk, dat hem wel als trainer voor de spitsen polste.” Misschien dat het komt omdat clubs vrezen dat Nilis naar het beeld dat hij als voetballer meedroeg eerder zal teren op klasse dan op noeste werkkracht ? “Ik heb er alle vertrouwen in”, zegt Huson. “want ik ervaar het tegenovergestelde. Hij zal zich later ook een beetje naar de jeugd richten, want de hele club valt sportief onder zijn beleid. Nilis is nu al een echte voltreffer : we zijn nog maar twee dagen bezig en ik denk dat we stilaan moeten stoppen met kandidaturen van spelers, zoveel zijn er al. En niet van de minste.”

‘Het financiële is niet de hoofdzaak voor Nilis.’

(Stin Huson)

door Raoul De Groote

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content