Voetballiefhebber Jari Litmanen vertrekt met opgeheven hoofd bij Ajax.

Eén ding kan Jari Litmanen (33) niet worden ontzegd : doorzettingsvermogen. De Fin kreeg twee weken geleden te horen dat Ajax zijn contract niet verlengt. Waar elke andere voetballer met zijn leeftijd en staat van dienst resoluut een punt achter zijn loopbaan zou zetten, wil de offensieve middenvelder nog elders spelen. “Omdat ik nog ontzettend veel plezier in het voetballen heb”, liet hij optekenen.

Nuchter als hij is, begrijpt Litmanen dat Ajax niet langer op hem rekent. “Ik aanvaard dan ook het afscheid”, vertelde hij. “De club geeft als reden dat ik het laatste jaar te veel geblesseerd ben geweest. En eerlijk is eerlijk. Dat is een feit.” Het stoort de oud-speler van Barcelona en Liverpool wel dat hij door de buitenwacht wordt afgeschilderd als de man van glas. “Ik speel al achttien seizoenen betaald voetbal. En tussendoor heb ik af en toe wel eens een wedstrijdje gespeeld”, sprak hij cynisch. Daarmee doelde de Fin onder meer op zijn eerste succesvolle periode bij Ajax (van 1992 tot 1999), waarin hij 159 competitiewedstrijden van de partij was en maar liefst 91 keer scoorde.

Uiteindelijk tekende hij een overeenkomst voor één jaar bij FC Lahti waar hij in 1990 vertrok. “Na twaalf jaar in het buitenland is het goed om eens te trainen en een beetje te ontspannen. Het enige wat nu telt, is zo snel mogelijk helemaal fit geraken en op een waardige manier afscheid nemen.”

Op verzoek van de Fin werd zijn verbintenis tot het einde van het seizoen ontbonden. Litmanen speelde in totaal 169 wedstrijden voor Ajax en maakte daarin 96 doelpunten. Hij krijgt nog de kans op passende wijze afscheid te nemen van de fans. (FV)

PASCAL BOSSCHAART (24) verlaat FC Utrecht voor Feyenoord. NEC haalde voor volgend seizoen José Valencia Murillo (22) weg bij Ajax. VOLENDAM wordt volgend seizoen geleid door Job Dragtsma (48), de huidige trainer van Jong AZ. WILFRED BOUMA (25) verlengde zijn overeenkomst bij PSV tot 2008. John de Jong tekende bij tot 2007. MARC VAN HINTUM (36) speelt ook volgend seizoen nog voor RKC. PATRICK MTILIGA blijft nog drie jaar langer bij Feyenoord. De Deen krijgt tijd om zich te ontwikkelen als linkerverdediger. BERT VAN MARWIJK, Co Adriaanse, Leo Beenhakker en eventueel ook nog Guus Hiddink zullen voor de NOS de EK-wedstrijden analiseren. STEFANO SEEDORF (21) tekende voor drie jaar bij FC Groningen. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kezman (PSV) 22 goals ; 2. Elkhattabi (AZ), Buffel (Feyenoord), Sibon (Heerenveen) 14 goals ; 5. Kuijt (Feyenoord) 12 goals.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content