Eerste wedstrijd in eerste klasse : 3 oktober 1981, Winterslag-SK Beveren (1-0, doelpunt Will Van Woerkum). “Goeie match gespeeld, maar toch met 1-0 verloren. Voor mij een ideale start, vrij verrassend. Ik had nog nooit meegetraind met de A-kern, maar Pfaff was geblesseerd en in reservedoelman Fissers had Urbain Braems niet veel vertrouwen. Mijn geluk was dat hij me een week tevoren met de Uefa’s een goeie wedstrijd had zien spelen. Op vrijdag mocht ik meetrainen met de eerste ploeg, op zaterdag stond ik onder de lat.”

Eerste doelman in de club van 500 : speelde 518 wedstrijden in de eerste klasse. Tweede is Michel Preud’homme met 503 wedstrijden. Recordhouder is Raymond Mommens met 614 wedstrijden, gevolgd door Willy Wellens (598) en Eddy Snelders (590).

Eerste Europese wedstrijd : 14 september 1983, Paralimni Famagusta-Beveren 2-4. “Gespeeld ’s middags bij 35 graden. Ik weet het nog, omdat ik daar een verschrikkelijke blunder maakte. Bal door handen én benen. Einduitslag 2-4, dramatisch was het dus niet.”

Europees recordhouder : vanavond tegen Lokomotiv Moskou speelt De Wilde zijn 104de Europese wedstrijd. Daarmee evenaart hij het Europese doelmannenrecord van Ray Clemence. De absolute Europese recordhouder is Giuseppe Bergomi (117). “Mocht ik dat record ooit breken, ik zou ongelooflijk trots zijn. Maar ik heb een leeftijd bereikt dat ik als voetballer moet profiteren van de momenten die me nog gegund zijn. Vorig jaar verwachtte ik veel van de tweede ronde in de Champions League, maar na nieuwjaar speelde ik er maar eentje meer. Ik kijk dus zeker geen veertien Europese wedstrijden verder.”

Gescoorde doelpunten : geen enkel. “Daar word ik ook niet voor betaald. Ik ben helemaal niet goed in strafschoppen nemen. Ik sta in de goal van Anderlecht omdat ze denken dat ik de beste keeper ben, maar als ik van mezelf vind dat ik niet de beste strafschopnemer ben, moet ik ze ook niet willen trappen. Ik heb het er altijd een beetje moeilijk mee als men spelers naar voor duwt bij 3-0 om ze een pleziertje te gunnen. Ongeacht de stand, vind ik, moet wie aangeduid is dan de strafschop nemen. Voor de routine en het vertrouwen.”

Bewondering voor : “Ik kijk met veel respect naar Barthez. Zoals die met risico staat te spelen… Niet mijn stijl, maar misschien daarom heb ik er zoveel respect voor. Ik kan het niet. Hetzelfde verhaal als van die strafschop : waarom zou ik een vrije trap nemen als er vijf andere spelers zijn die het beter kunnen ? Wel ben ik ooit bij een hoekschop mee naar voor gegaan. Ik spring beter dan de rest en ik weet waar ik moet staan opdat de keeper het meest last van mij heeft. Waar ? Dat zeg ik niet, anders staan ze daar volgende week allemaal.” (BNO/PTK)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content