De kalender van de Serie A is bekend.

De 109e uitgave van de Serie A (van start gegaan in 1898) start op 28 augustus en eindigt op 22 mei. Van 20 december tot 2 januari is er komend seizoen een korte winterstop voorzien.

Wie op zaterdag 28 augustus de openingswedstrijd speelt, staat nog niet vast. Kampioen Inter trekt pas maandag naar het Bologna van Gaby Mundingayi, omdat het de vrijdag voordien de Europese supercup speelt tegen Atlético Madrid in het prinsdom Monaco. Het Juventus van Luigi Del Neri gaat op bezoek bij het AS Bari van Rode Duivel Jean-François Gillet. AC Milan ontvangt Lecce, een van de drie nieuwkomers. De andere twee promovendi spelen uit. Cesena moet op bezoek bij vicekampioen AS Roma, Brescia opent op het veld van Parma. ‘Toppers’ op de openingsspeeldag zijn Fiorentina-Napoli en Sampdoria-Lazio.

De eerste échte topwedstrijd (AS Roma-Inter, de nummers twee en één van vorig seizoen) vindt plaats op de vijfde speeldag. Op de tiende speeldag is er de Romeinse derby Roma-Lazio, op de twaalfde treffen de twee Milanese clubs mekaar.

Vraag is wie straks de opvolger wordt van Inter, dat de laatste vijf jaar alle titels won. Juventus (van 1931 tot 1935) en Torino (1942/43 en van 1946 tot 1949) zijn de twee andere clubs die ooit vijf opeenvolgende scudetti wonnen. Juventus, vorig jaar slechts zevende, blijft wel de meest gelauwerde Italiaanse club met 27 titels. In normale omstandigheden waren dat er 29 geweest, maar na Calciopoli werd de titel van 2004/05 niet toegekend en die van het jaar daarop aan Inter toegewezen. Inter is sinds dit jaar met 18 kampioenschappen de Italiaanse nummer twee, gevolgd door Milan (17), Genoa (Italiës oudste club won 9 titels), Torino (8) en Pro Vercelli (7).

De eerste drie uit de Serie A plaatsen zich automatisch voor de Champions League, nummer vier speelt de voorrondes, de nummers vijf, zes en de bekerwinnaars doen mee aan de Europa League, de laatste drie degraderen rechtstreeks.

Tien van de twintig eersteklassers proberen het met een nieuwe trainer. Niemand is langer in dienst dan Genoa’s Gian Piero Gasperini (52), die aan zijn vijfde seizoen bij zijn club begint. De speler met de meeste competitiegoals (192) die nog actief is, is Francesco Totti. Vorig jaar werd Antonio Di Natale van Udinese topschutter met 29 goals.

Juventus beet op Europees vlak de spits af. In de voorronde van de Europa League won het uit bij het Ierse Shamrock Rovers met 0-2. Amauri, de tot Italiaan genaturaliseerde Braziliaan die na een slecht seizoen door ex-bondscoach Lippi niet meegenomen werd naar het WK, scoorde beide goals.

Deze week maakt de nieuwe Italiaanse bondscoach Cesare Prandelli zijn eerste selectie bekend. In de voorselectie van dertig namen vormt de terugkeer van Antonio Cassano en Mario Balotelli de grootste nieuwigheid. Op 10 augustus speelt de Squadra in Londen vriendschappelijk tegen Ivoorkust.

Gennaro Gattuso zag af van zijn wens om te vertrekken bij AC Milan. Trainer Massimiliano Allegri, met wie hij nog voetbalde bij Perugia van 1995 tot 1997, overtuigde de 32-jarige middenvelder die nog een contract heeft tot 2012, om zijn twaalfde seizoen aan te vatten. Nog bij Milan staat nu vast dat de Braziliaan Ronaldinho deze zomer niet vertrekt.

Lazio denkt als linksachter aan Sebastien Pocognoli van Standard indien het er niet in slaagt bij Parma Luca Antonelli los te weken.

Genoa betaalde 6,5 miljoen plus de Spaanse middenvelder Alberto Zapater om bij Sporting Lissabon de 24-jarige international en middenvelder Miguel Veloso over te nemen.

Silvio Berlusconi’s tv-zender Mediaset kondigde trots de transfer aan van een nieuwe reporter. De Spaanse journaliste Sara Carbonero (25), verloofde van Iker Casillas, komt voor de programma’s met betrekking tot de Primera División.

Udinese hoort weer de kassa rinkelen. Het verkocht voor zeven miljoen euro de Servische verdediger Aleksandar Lukovic aan Zenit Sint-Petersburg. Vier jaar geleden kocht het Lukovic voor vier miljoen bij Rode Ster Belgrado.

Met de komst van de 22-jarige Argentijnse middenvelder Alejandro Gomez is Catania het meest Zuid-Amerikaanse team in Europa. Het heeft twaalf Argentijnen op de loonlijst.

Bij Cagliari kondigde de 27-jarige doelman Federico Marchetti aan dat hij vertrekt. Marchetti, die op het WK na de blessure van GianluigiBuffon drie keer het doel van de Squadra verdedigde, wil naar Sampdoria.

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content