De recente kritiek van Eric Cleymans ten spijt begintGiovanni Bozziaan zijn elfde seizoen bij Charleroi.

Charleroi hervatte vorige week de training. Roger Huggins, die in Engeland is gebleven omwille van familiale problemen, is er weliswaar nog niet bij, maar toch is coach Giovanni Bozzi enthousaist. “De fysieke tests waren heer positief. Vooral Jacques Stas en David Desy staan heel wat scherper dan vorig jaar rond deze tijd. En de knieproblemen van Louis Rowe lijken voorgoed tot het verleden te behoren.”

Op het eerste gezicht is er in en rond de Coupole dus geen vuiltje aan de lucht. Dat belet niet dat het incident Eric Cleymans tijdens de zomermaanden voor wat donkere wolken zorgde. De vroegere aanvoerder van de Karolingers gooide in dit blad immers met modder naar de coach. “Ik kan die reactie begrijpen”, zegt Bozzi, “maar dat betekent nog niet dat ik ze ook moet aanvaarden. Dat hij mij daarom persoonlijk aanvalt, daar kan ik niet bij. Hij zou toch moeten weten dat alle beslissingen over de ploeg worden genomen in overleg met Eric Somme. We kijken daarbij naar de belangen van de speler, maar uiteraard in de eerste plaats naar die van de club. Het spreekt voor zich dat dit een moeilijke beslissing was, maar we hebben er lang en grondig over nagedacht. Ik ben niet kwaad op Cleymans, wel erg ontgoocheld. Vooral omdat er geen jota klopt van alle beschuldigingen die hij aan mijn adres heeft gericht. Zo heb ik het met hem nooit over de nationale ploeg gehad. Ik hoop echt waar dat hij bij Evreux een tweede jeugd beleeft en dat hij daar naar waarde wordt geschat.”

Over de nieuwkomers, Huggins, Rowe, Jim Potter en Thomas Van de Vondel is Bozzi tevreden. “Ik zie Van de Vondel vooral als back-up van Louis Rowe. Hij zal normaal per wedstrijd twee keer vijf minuten spelen.” Niet gekomen is Tomas Van den Spiegel, die aan de slag zal gaan bij Paf Bologna, terwijl Charleroi nochtans heel veel geld voor hem veil had. “Maar we hebben nooit de rest van het team uitgebouwd in functie van zijn mogelijke komst”, verduidelijkt Bozzi. Wel in de hoop dat we straks nog een jongen van 2m10 kunnen strikken. Het moet niet echt om een supertalent gaan, wel om iemand die in staat is heel wat rebounds te plukken.”

Hij vertelt het allemaal met de bezetenheid van een beginneling, terwijl Bozzi wel degelijk zijn elfde seizoen ingaat als coach van Charleroi. “Ik heb me ook al afgevraagd of dat toch niet te lang is. Weet je, ik zonder me soms eens af om na te denken. Om me af te vragen of er bij de spelers geen sprake is van een zekere sleur. Ik stel de vraag ook af en toe aan Eric Somme, maar die antwoordt steevast dat hij me blijft vertrouwen. Het hoofddoel bestaat erin kampioen te worden. Als ik een stapje opzij moet zetten om dat doel te bereiken, zal ik zeker niet aarzelen. Misschien is dat volgend jaar, misschien over drie jaar. Het kan ook dat ik plots de behoefte voel om ergens anders een nieuwe uitdaging aan te gaan.”

Of dat Eric Somme plots beslist dat het beter is dat hij opstapt ? “Momenteel is daar nog geen sprake van. Zowel ikzelf als de groep zijn enthousiast. Ik denk ook niet dat ons falen van vorig seizoen toe te schrijven is aan een gebrek aan motivatie. Ik heb nooit de indruk gehad dat mijn boodschap niet meer werd begrepen. Of hoogstens heel uitzonderlijk eens in een wedstrijd waarin het niet draaide zoals ik wenste. Charleroi heeft een plaatsje apart in mijn hart. Ook als het bestuur me aan de deur zou zetten, zal ik nooit de vele prachtige jaren vergeten die ik hier heb beleefd. Charleroi heeft me heel veel gegeven, maar ik denk dat ik ook veel heb teruggegeven.”

Bozzi is er in ieder geval van overtuigd dat zijn team sterker is dan vorig jaar. Dat zou dus betekenen dat de landstitel bijna een must is. Bozzi : “Ik ben me daarvan bewust. Oostende, dat Virginius Praskevicius kon houden omdat Spanje nog aarzelt om zijn grenzen open te zetten voor spelers uit het Oostblok, zal natuurlijk weer gevaarlijk zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat we voldoende gewapend zijn om de kustjongens te kloppen.”

Een nieuwigheid is dat Charleroi, net als Anderlecht in de Champions League, nog voor de start van de competitie twee voorrondes moet spelen om zich te plaatsen voor de Euroliga. “Het is hetzelfde als bij het voetbal”, vergelijkt Bozzi. “Die wedstrijden komen wat vroeg. Tegen Lissabon mogen we geen problemen hebben. Tegen Jeruzalem of Le Mans hebben we het nadeel dat we de terugwedstrijd op verplaatsing spelen, maar ik schat de kansen fifty-fifty. We moeten in ieder geval 100 procent klaar zijn. Als we ons kunnen plaatsen, zullen we onze supporters talrijke topaffiches kunnen bieden.”

door Daniel Devos

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content