Het duel tegen Standard wordt voor Michel Preud’homme zijn twaalfde nationale bekerfinale. Zes ervan won hij, vijf gingen verloren. Een terugblik.

ALS SPELER 7 JUNI 1981 STANDARD – LOKEREN 4-0

Standard: Preud’homme – Gerets, Önal, Renquin, Plessers – Vandersmissen, Daerden, Sigurvinsson, Tahamata – Voordeckers, Edström. Coach: Ernst Happel.

Lokeren: Hoogenboom – Ingels, Somers, Dobias, De Schrijver – Snelders, Verheyen, Mommens – Larsen, Lubanski, Lato. Coach: Urbain Haesaert.

Doelpunten: 24′ Edström (1-0), 63′ Daerden (2-0), 69′ Tahamata (3-0 op strafschop), 90′ Önal (4-0).

GUY VANDERSMISSEN: ‘Die finale was tegen het goeie Lokeren, met een toptrio in de spits. Ik weet nog dat we in het begin fel hebben afgezien en dat Lokeren een paar kansen de nek omwrong. Daarna konden wij scoren en liep het makkelijker. Michel en ik waren nog jong, voor ons was het een eerste prijs, en dat was zeer fijn. Ik weet nog dat we nadien ErnstHappel op de schouders rond het veld droegen, het was zijn afscheid aan Standard. Nadien heb ik nog twintig jaar gevoetbald en nog twee keer de finale gehaald, maar gewonnen heb ik de beker niet meer. Het is iets wat je moet koesteren.’

14 JUNI 1987 KV MECHELEN – CLUB LUIK 1-0

KV Mechelen: Preud’homme – Cluytens, Kesselaers, Rutjes, Deferm – Hofkens, Koeman, Benfeld, De Mesmaeker – Den Boer, Wijns. Coach: Aad de Mos.

Club Luik: Drouguet – Wégria, Giusto, De Sart, Quaranta – Quain, Machiels, F. Waseige, François – Varga, Ernes. Coach: Robert Waseige.

Doelpunten: 30′ Den Boer (1-0).

FREDERIC WASEIGE: ‘Het eerste grote evenement voor Club Luik in twintig jaar. Helemaal gek werden we toen we Cercle in de halve finale uitschakelden. De finale was op Anderlecht en een hele autokaravaan vergezelde de bus naar Brussel. Overal vlaggen, een hele tribune voor Luikenaars, indrukwekkend. Het was een finale waarin de ploegen aan elkaar gewaagd waren. Ik kreeg een kans, maar schoot over. Michel redde een vrije trap van RaphaëlQuaranta, KV Mechelen werkte zijn kans wél af. Het was in die tijd een stevige ploeg die weinig weggaf.’

15 JUNI 1991 CLUB BRUGGE – KV MECHELEN 3-1

Club Brugge: Verlinden – Creve, Plovie, Janevski, Cossey, Borkelmans – Staelens, Van der Elst, Ceulemans – Farina, Booy. Coach: Georges Leekens.

KV Mechelen: Preud’homme – Sanders, Clijsters, Albert, Bogers – P. Versavel, Ingesson, Emmers, B. Versavel – Wilmots, Severeyns. Coach: Fi Vanhoof.

Doelpunten: 28′ Farina (1-0), 75′ Booy (2-0), 80′ B. Versavel (2-1), 90′ Ceulemans (3-1 op strafschop).

GEORGES LEEKENS: ‘Een zeer vreemdefinale voor mij, in die zin dat ik al had getekend voor KV Mechelen, maar uiteraard met Club die beker wilde winnen. Zeer slechte weeromstandigheden, herinner ik me ook, striemende regen. KV Mechelen was nog sterk in die periode, en we pakten het met drie centrale verdedigers aan en twee offensieve flanken. Toen al. (lacht) Michel pakte een paar goeie ballen, maar uiteindelijk wonnen we toch. In de slotfase maakte hij nog een strafschopfout en ‘Jantje‘ knalde die binnen.’

7 JUNI 1992 ANTWERP – KV MECHELEN 2-2 (9-8 NA STRAFSCHOPPEN)

Antwerp: Svilar – Kiekens, Broeckaert, Emmerechts, Smidts – Van Rethy, Van Veirdeghem, Lehnhoff, Jakovljevic – Claesen, Czerniatynski. Coach: Walter Meeuws.

KV Mechelen: Preud’homme – Sanders, Gijsbrechts, Clijsters, Bogers – Bartholomeeusen, Albert, Emmers, Leen – Arambasic, Eijkelkamp. Coach: Georges Leekens.

Doelpunten: 72′ Kiekens (1-0), 88′ Arambasic (1-1), 95′ Eijkelkamp (1-2), 117′ Czerniatynski (2-2).

GEORGES LEEKENS: ‘Tweede bekerfinale op rij voor mij, dit keer met Michel in mijn doel. Lei Clijsters miste de beslissende strafschop. Helaas. Hij wilde er geen trappen, hij was ook geen specialist en ik wachtte zo lang mogelijk, maar uiteindelijk moest hij toch aan de bak. Een bekerfinale verliezen vond ik als coach het ergste. Dan ga je er beter uit in de halve finale. Het was voor KV Mechelen het einde van een cyclus, John Cordier ging zich terugtrekken. Bruno Versavel was al verkocht, Marc Emmers en Philippe Albert zouden volgen. Later vertrok ook Michel naar Portugal.’

18 MEI 1996 BENFICA – SPORTING 3-1

Benfica: Preud’homme – Kenedy, Helder, Ricardo Gomes, Dimas – Paulo Bento – Valdo, Calado, Caires, João Pinto – Airez. Coach: Mario Wilson.

Sporting: Costinha – Nélson, Naybet, Aurelio, Luis Miguel – Martins – Peixe, Vidigal, Martins, Jordanov – Sá Pinto. Coach: Octavio Machado.

Doelpunten: 9′ Mauro Airez (1-0), 39′ João Pinto (2-0), 67′ João Pinto (3-0), 83′ Carlos Xavier (3-1).

RAÚL PAIVA (Portugese voetbalblogger): ‘Een stadsderby als finale, dat beloofde feest in Lissabon. Een week eerder hadden de twee ploegen de titel aan FC Porto moeten laten. Sporting was voor de bekerfinale licht favoriet, maar Benfica rekende op een grootse João Pinto. Het was diens ploegmaat, de Argentijn Mauro Airez die de score opende. Toen gebeurde er iets waardoor die finale nog in ieders geheugen zit. Vanuit de harde kern van Benfica schoot men een vuurpijl richting supporters van Sporting. Een fan werd in de buik getroffen en zou later aan zijn verwondingen overlijden. Sporting wilde dat de wedstrijd zou worden stopgezet, Benfica weigerde en zou nog twee keer scoren.’

10 JUNI 1997 BOAVISTA – BENFICA 3-2

Boavista: Ricardo – Sousa, Litos, Isaias, Mario Silva – Tavares, Bento, Helder Baptista – Sánchez, Simic, Nuno Gomes. Coach: Mario Reis.

Benfica: Preud’homme – Marinho, El Khalej, Soares, El Hadrioui – Valdo, Calado, Amaral, Edgar, João Pinto – Valdir. Coach: Manuel José de Jesus.

Doelpunten: 8′ Sanchez (1-0), 28′ Nuno Gomes (2-0), 35′ Calado (2-1), 59′ Sanchez (3-1 op strafschop), 61′ El Hadrioui (3-2).

Preud’hommes laatste bekerfinale als voetballer, de tweede op rij met Benfica. Voor twee spelers in het kamp van de tegenstander was het een bijzondere finale: op het moment dat ze tegen Benfica in het Estádio Nacional aantraden, hadden ze al voor de tegenstander getekend. Maar dat belette de spitsen Nuno Gomes en Erwin Sánchez niet om de beker naar de tweede club uit Porto te halen. De Boliviaanse spits, nu trainer van Boavista, profiteerde van een foutje in de muur om een vrije trap binnen te knallen, Gomes rondde van dichtbij een voorzet af. In de tweede helft reageerden verdediging én doelman slecht op een verre uittrap van de doelman van Boavista en beging Preud’homme in het geharrewar een strafschopfout.

ALS TRAINER 26 MEI 2007 CLUB BRUGGE – STANDARD 1-0

Club Brugge: Stijnen – Priske, Maertens, Valgaeren, Klukowski – Englebert, Clement, Blondel, Leko – Balaban, Ishiaku. Coach: Cedomir Janevski.

Standard: Renard – Deflandre, Sarr, Dante, Oussalah – Conceição, Defour, Fellaini, Witsel – De Camargo, Jovanovic. Coach: Michel Preud’homme.

Doelpunt: 17′ Ishiaku.

PHILIPPE CLEMENT: ‘We hadden dat jaar zeer slecht gepresteerd in de competitie, eindigden pas als zesde en vielen buiten de Europese prijzen. De beker winnen was onze enige kans. Daar heb ik vooraf ook sterk op gehamerd. Ons probleem was dat er dat seizoen te veel met zichzelf bezig waren. Tegen een sterk Standard mocht dat niet. Twee weken voordien hadden we in Luik nog met 1-0 verloren, maar goed gespeeld. Toen we in de finale op voorsprong kwamen, was de strijdlust er wél. (lacht) Ik heb er Michel al een paar keer aan herinnerd, dat ik die dag in het winnende kamp zat.’

15 MEI 2010 AA GENT – CERCLE BRUGGE 3-0

AA Gent: Jorgacevic – Rosales, Wils, Suler, Thompson – Lepoint, Thijs, Azofeifa – Leye, Coulibaly, El Ghanassy. Coach: Michel Preud’homme.

Cercle Brugge: Verbist – Cornelis, Viane, Kelhar, Evens – Boi, Sergeant, Serebrennikov, Yachtchouk – Vossen, Foley. Coach: Glen De Boeck.

Doelpunten: 34′ Coulibaly (1-0), 84′ Leye (2-0), 90′ Grondin (3-0).

RENAAT PHILLIPAERTS (destijdsfysiektrainer van Gent): ‘Gent was dat jaar vrij sterk, met een goeie mix van voetbalverstand en discipline. Tactisch was het een ploeg die heel goed de opdrachten uitvoerde, maar dat jaar hadden we ook een fysiek sterke groep. Daar zaten atleten tussen.’

GLEN DE BOECK: ‘Ze waren twee klassen te sterk voor ons. Het is daar dat mijn problemen met de medische staf van Cercle begonnen. Zij verklaarden iedereen fit, maar na een half uur moest ik DenisViane vervangen en aan de rust Frederik Boi. Na een uur zat ik al door mijn wissels.’

8 MEI 2011 FC TWENTE – AJAX 3-2

FC Twente: Boschker – Douglas, Tiendalli, Wisgerhof, Buysse – Brama, Janssen, Landzaat, Chadli – De Jong, Ruiz. Coach: Michel Preud’homme.

Ajax: Vermeer – Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Boilesen – Anita, De Jong, De Zeeuw – Eriksen, Ebecilio, Sulejmani. Coach: Frank de Boer.

Doelpunten: 19′ De Zeeuw (0-1), 40′ Ebecilio (0-2), 45′ Brama (1-2), 56′ Janssen (2-2), 117′ Janko (3-2).

BART BUYSSE (na de finale tegenover de media): ‘Fantastische sfeer in de Kuip. Het was heel lastig, met die verlengingen er nog eens bij. Maar de individuele kwaliteiten van MarcJanko en TheoJanssen trokken ons over de streep. In januari had het bestuur van Twente niet veel vertrouwen meer in mij, maar Preud’homme was de enige die in mij bleef geloven. Hij wilde met aanvallende backs spelen, wist wat ik kon en zag het in mij zitten. Hij was ook kritisch, hoor. Hij zei toen ook dat ik nog te weinig had gebracht. Dat vond ik zelf ook. Na een goeie winterstage kreeg ik mijn kans, greep ik ze en speelde ik alles.’

29 MEI 2013 AL-SHABAB – AL-ITTIHAD 2-4

RENAAT PHILIPPAERTS: ‘Saoedi-Arabië is een absolute monarchie en ook binnen het voetbal is de koninklijke familie prominent aanwezig. De Kings Cup was de belangrijkste bekercompetitie van het land. De eerste helft tegen Ittihad was vrij gesloten, aan de rust stond het 0-0. We hadden constant overwicht, dat wel, maar het was toch vooral een steekspel. Wij speelden toen met hoge backs, en zij hadden een vrij snelle centrale spits en snelle flanken. Zij hebben naar het einde van de wedstrijd toe de doorbraak geforceerd en wij hadden niet meer de tijd om te reageren. Bij 2-3 hebben we nog een tijdje gedrukt, op zoek naar de gelijkmaker, maar toen scoorden ze in blessuretijd nog eens en was het over.’

22 MAART 2015 CLUB BRUGGE-ANDERLECHT 2-1

Club Brugge: Ryan – Meunier, Duarte, Mechele, De Bock – Vormer, Simons, Refaelov – Bolingoli, De Sutter, Izquierdo. Coach: Michel Preud’homme.

Anderlecht: Proto – Collin, Rolando, Deschacht, N’Sakala – Defour, Dendoncker, Praet – Najar, Mitrovic, Marin. Coach: Besnik Hasi.

Doelpunten: 12′ De Sutter (1-0), 88′ Mitrovic (1-1), 90′ Refaelov (2-1).

PHILIPPE CLEMENT: ‘Dat ligt nog vers in het geheugen. De timing was bijzonder, na de Europese kwalificatie tegen Besiktas. We hebben die twee matchen in één lange voorbereiding meegenomen. Vroeg vertrokken naar Istanboel, op dinsdag al. Match op donderdag, dan terug, maar niet naar huis, wel op hotel in Brussel. Vrijdagavond kwamen de vrouwen langs, tot een uur of elf, op zaterdag wat trainen en veel rusten, op zondag de match. In de tweede helft merkte je dat de fysieke krachten minderden. Na de tegengoal ging de ploeg niet verder verdedigen of viel ze niet uit mekaar in een aanvallend en een verdedigend blok. Ze ging op zoek naar de goal, om verlengingen te vermijden. En dat lukte. Ja, straks nemen we hetzelfde hotel. Niet alleen uit bijgeloof, maar ook omdat we er goed zitten.’

DOOR PETER T’KINT – FOTO’S BELGAIMAGE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content