Voor het eerst sinds 1989 is Inter echt kampioen.

De titel die Inter vorig jaar postuum kreeg toegewezen na het voetbalschandaal en de veroordeling van Juventus, beschouwde niemand als een echte titel. Door de degradatie van Juve en de opgelegde straffen aan Milan, Fiorentina en Lazio, startte Inter dit jaar als enige favoriet. Zoals verwacht kon alleen AS Roma hen enigszins bedreigen. Datzelfde AS Roma diende Inter woensdag de eerste nederlaag na 33 ongeslagen competitiewedstrijden toe. Winst had Inter woensdag al de titel kunnen opleveren.

Trainer Roberto Mancini vergeleek de situatie – Inter pakte voor zondag uit de laatste drie wedstrijden twee punten op negen – met de angst van de tennisser die op het punt staat om te winnen en in plaats van het beslissende matchpunt te pakken nog even gaat zwalpen.

De titel van zondag is de veertiende die de ploeg op het veld veroverde. De vorige dateert al van 1989, toen Giovanni Trapattoni met Duitse inbreng op Napels het kampioenschap won. Daarvoor werd Inter kampioen in 1980. De elf andere titels dateren van veel vroeger : 1910, 1920, 1930, 1938, 1940, 1953, 1954, 1963, 1965, 1966 en 1971. De meest succesvolle voorzitter was de vader van de huidige president : Angelo Moratti, die de club leidde van 1955 tot 1968, zag zijn favoriete speeltje drie keer kampioen worden. Voor voorzitter/eigenaar Massimo Moratti is het kampioenschap de prijs waar hij op aasde sinds hij in 1995 de club kocht. De vorige jaren won hij een paar Coppa Italia’s én de UEFA Cup (in 1998). Voor trainer Mancini – die aan zijn derde seizoen bezig is, is het na de twee bekers van de afgelopen twee jaar de derde prijs. Straks kan Inter, dat de finale speelt tegen AS Roma, nog de dubbel pakken. De titel is het afscheidscadeau van en aan Luis Figo, die straks na twee jaar de club verlaat. Inter heeft ook veel te danken aan Zlatan Ibrahimovic. Het aandeel van de Italianen was, zoals gebruikelijk, beperkt op het veld : Marco Materazzi en Fabio Grosso (na het WK overgenomen van Palermo) waren de enigen die doorgaans een plaats als titularis konden afdwingen.

Marcello Lippi (59) gaat deze zomer niet opnieuw aan de slag bij een club. Eerder suggereerde de voormalig bondscoach dat hij dit jaar wel opnieuw wil werken. Lippi kreeg naar eigen zeggen talloze aanbiedingen, allemaal uit het buitenland, géén enkele uit Italië. Bondscoach van een ander land wil Lippi om ethische redenen nooit worden.

Woensdag vierde aanvaller Christian Vieri (33) na 389 dagen zijn terugkeer. Met Atalanta viel hij twintig minuten voor tijd in op Empoli. Het was van 26 maart 2006 geleden (Monaco-PSG) dat hij nog een wedstrijd speelde.

Overigens diende Vieri een schadeclaim van 21 miljoen euro in tegen Inter (9) en Telekom (12) omdat zijn telefoons op aangeven van voorzitter MassimoMoratti afgeluisterd werden toen hij voor Inter voetbalde.

Giuseppe Rossi (20) is goed bezig om met zijn goals Parma in de Serie A te houden. De Amerikaanse spits van Italiaanse afkomst, voor zes maanden uitgeleend door Manchester United, scoorde in drie maanden al zeven belangrijke goals.

Juventus telt in de Serie B na de 3-1-zege tegen de tweede, Genoa, nu zeven punten voorsprong op de nieuwe nummer twee, Napoli.

Stefano Tanzi, ex-voorzitter van Parma voor het frauduleuze failliet van familieholding Parmalat, is veroordeeld tot 4 jaar en 10 maanden cel. Zijn zus Francesca, die ook voor de club werkte, kreeg 3 jaar en zes maanden.

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content