Overtuigd verkondigde Glen De Boeck in dit blad: “Alles komt in orde, álles”, maar terwijl een hevige en weinig stijlvolle machtsstrijd in het bestuur een donkere schaduw wierp over het Kiel, slaagde De Boeck er niet in om de club naar zijn hand te zetten zoals hij dat bij Cercle Brugge wel kon. Zijn stijl ontlokte weinig appreciatie en bovendien kon hij niet het vereiste draagvlak voor zichzelf creëren, omdat de resultaten tegenvielen. Na een 14 op 51 volgde Jacky Mathijssen hem op. Die probeert nu te redden wat er nog te redden valt.

VERDEDIGING

Thomas Kaminski is een van de weinige lichtpunten op het Kiel dit seizoen. De 18-jarige doelman mocht niet aan het seizoen beginnen, maar kreeg zijn kans toen Tome Pachovski op speeldag drie een zware blessure opliep. Op de flanken overtuigen Pieterjan en Martijn Monteyne niet. Voor die laatste komt er nu concurrentie: Anderlecht leent Nemanja Rnic uit tot het eind van het seizoen. In het centrum van de verdediging herpakte Philippe Clement zich in de tweede helft van 2010, nadat hij vorig seizoen, op zijn 36e, leek weg te deemsteren. Gary Kagelmacher, die overkwam van het B-elftal van Real Madrid, ontpopte zich tot een meerwaarde. Mark De Man vertrok. Victor Wanyama kan als centrumverdediger geen fraai rapport voorleggen. De Keniaan heeft door ongelukkige tussenkomsten verscheidene tegengoals op zijn geweten. Hij speelt nu op het middenveld.

MIDDENVELD

Ook Vusumuzi Nyoni, die Cercle Brugge achter zich liet, verzamelt tegenwoordig de meeste van zijn spelminuten op het middenveld. Bart Goor, vorig seizoen nog een smaakmaker, krijgt het lichamelijke leed niet van zich afgeschud. Op zijn 37e vond hij nog de drive om te revalideren van een zware blessure, maar echt dartelen op de flank doet hij sinds eind 2009 niet meer. Intussen trok de club Roni Porokara aan, een 27-jarige Fin die, net als Goor en Nyoni, aan de linkerkant kan spelen. Faris Haroun blijft een vaste waarde. Het Russische Anzhi Makhachkala lonkt naar vaste waarde Faris Haroun. Daniel Cruz levert dit seizoen veel fletse prestaties af. Hij moest ook al vaak in de spits spelen, terwijl hij daar niet thuishoort.

AANVAL

AEK Athene heeft de weer fitte Sherjill MacDonald in het vizier. De Nederlander kon na zijn goed halfjaar bij Roeselare nog niet imponeren op het Kiel. Zijn teller blijft steken op vier goals in anderhalf seizoen. Ook rond Bavon Tshibuabua werd het vrij stil, hij scoorde sinds begin vorig seizoen nog maar één keer. Guillaume François is de derde die zijn definitieve draai op het Kiel nog niet vond, hij maakte nog geen enkel competitiedoelpunt voor Germinal Beerschot. De van AA Gent overgekomen Adnan Custovic is de spits die dit seizoen al veruit het langst op het veld stond, maar eigenlijk kon hij tot nog toe weinig in zijn beste rol spelen, als tweede spits. Een echte goalgetter is ook Custovic niet: 2 goals in 16 matchen. Júnior Negrão leek even wél de man die het scoringsprobleem zou oplossen. Hij debuteerde met een loepzuivere hattrick en maakte ook in de weken nadien nog drie goals, maar sukkelt nu met een vervelende knieblessure. Of de van Anderlecht gehuurde Junior Kabananga het doelpuntenaantal van Germinal Beerschot kan opkrikken, zoals de club aanvankelijk leek te verwachten, is nog maar de vraag. Vorige week vertelde Jean Kindermans, technisch directeur van de jeugdopleiding van Anderlecht, in dit blad dat de 21-jarige Congolees geen killer is. Henri Munyaneza, Dawid Janczyk en Tosin Dosunmu verlieten intussen het Kiel.

CONCLUSIE

De onduidelijkheid over wie in het bestuur de touwtjes in handen krijgt en de offensieve onmondigheid op het veld verbrodden dit seizoen van Germinal Beerschot.

IN

Roni Porokara (Örebrö SK, Zwe), Junior Kabananga & Nemanja Rnic (Anderlecht).

OUT

Henri Munyaneza & Dawid Janczyk (contract ontbonden), Tosin Dosunmu (MVV, Ned), Mark De Man (OHL).

DOOR KRISTOF DE RYCK

De vraag is of Junior Kabananga het doelpuntenaantal kan opkrikken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content