OH Leuven – Info

© belgaimage

Nieuwkomer – Raphael Holzhauser

Op zich een logische keuze, deze transfer van Holzhauser, want na het vertrek van Mercier moest Leuven dringend op zoek naar een gelijkaardig profiel. Iemand die met zijn goeie passing en vista voor de nodige openingen kan zorgen. De Oostenrijker bewees in de voorbije drie jaren bij Beerschot dat hij met een flits een wedstrijd kan beslissen, met een splijtende assist of met een geniale trap uit een stilstaande fase. Net als Mercier dus. Vooral in zijn tweede jaar bij de Kielse Ratten was Holzhauser (16 goals) unstoppable, het leverde hem bijna een Gouden Schoen op: hij eindigde tweede na Lior Rafaelov.

Nachon Nsingi
Nachon Nsingi© JOHAN EYCKENS – belgaimage

Toch werden er ook wenkbrauwen gefronst toen in mei de eerste foto’s opdoken van Holzhauser die op restaurant afsprak met OHL-coach Brys. Het voorbije seizoen ging de middenvelder immers roemloos mee ten onder bij Beerschot en verdween er zelfs uit de basisploeg. Holzhauser is een karaktertje. Niet vies om bijvoorbeeld de confrontatie op te zoeken met de eigen aanhang als die de ploeg (en de vrouwelijke kinesiste) uitfluit. Of iemand die zelfs tijdens een onderling potje tafeltennis alle truken van de foor gebruikt om toch maar te winnen van zijn ploegmaats. Ook bij Austria Wien, waar hij een van de meest besproken figuren in het Oostenrijkse voetbal werd, moest hij uiteindelijk opkrassen. Net zoals dat nadien gebeurde bij Grasshoppers Zurich en vroeg in zijn carrière bij VfB Stuttgart.

OH Leuven - Info

Het wordt voor Brys een uitdaging om de 29-jarige spelmaker te laten renderen zoals twee seizoenen geleden. Maar de psychologisch sterke coach bewees met Mercier al dat hij in het hoofd kan kruipen van zijn vedetten. Ook de Fransman heette lange tijd werkschuw te zijn en te veel flitsenvoetballer om de top te bereiken. Onder Brys evolueerde Mercier echter tot een moderne, omnipresente draaischijf die op zijn 33ste nog een toptransfer maakte. Kan hij dat kunstje herhalen met Holzhauser? In de voorbereiding toonde Rafa alvast veel gretigheid en een troef op standaardsituaties, een stokpaardje van Brys, wordt hij zeker!

OH Leuven - Info

Anekdotes

1 De pees erop leggen

OH Leuven begon, samen met Eupen, als eerste club aan de voorbereiding. Trainer Brys wilde die extra week als compensatie voor het feit dat OHL door het missen van PO2 het vorige seizoen al op 10 april eindigde en onderwierp zijn spelers op één dag soms aan een ochtendloop voor het ontbijt en twee trainingssessies van twee uur.

2 Ontslag

Opvallend: OHL ontsloeg vlak voor het de zomermercato indook zijn technisch directeur Wim De Corte, bij de club actief sinds 2016. Het triumviraat dat de transfers voor zijn rekening neemt, bestaat uit CEO Peter Willems, coach Brys en Academy Manager Henk Mariman.

3 Familie

Casper De Norre en nieuwkomer Ewoud Pletinckx ontdekten bij de start van de voorbereiding dat ze verre familie zijn van elkaar. Daar werden ze op gewezen door hun grootvaders.

Jong talent – Nachon Nsingi

Vorig seizoen was Nachon Nsingi Nguidi een van de opvallendste figuren in het beloftenteam van OHL. Door het manifest tekort aan aanvallers kreeg hij deze voorbereiding de kans zich te tonen. En die greep Nsingi, veruit de meest productieve spits tijdens de oefencampagne. Waar hij gewend was om voornamelijk vanaf de flank te opereren, moet hij bij de A-kern van OHL (voorlopig) als diepe spits fungeren. Met zijn snelheid en doelgerichtheid heeft hij daar zeker de troeven voor en die bleken alvast goed te ‘matchen’ met de passingkwaliteiten van Holzhauser. Alleen moet de 21-jarige Brusselaar in die positie meer aanwezig leren zijn in de combinatie, koeler blijven voor doel en slimmer leren vrijlopen. Zijn progressiemarge is sowieso nog groot: tot zijn 17e speelde hij bij provincialer Crossing Schaarbeek, waar hij twee keer per week trainde. In afwachting van offensieve versterking mag Nsingi voorin de honneurs waarnemen en vermoedelijk ligt nadien ook een rol als joker binnen de mogelijkheden.

OH Leuven - Info

OH Leuven - Info
© belgaimage

3 vragen aan Chris Vandebroeck

ex-voorzitter en huidig lid van de raad van bestuur

Als clubvoorzitter stond jij in 2017 mee aan de wieg van de overname door King Power. We zijn 5 jaar later, staat OHL waar je dacht te staan?

‘Mijn verwachtingen zijn zelfs overtroffen. Ik was er in 2017 al van overtuigd dat we die trein niet mochten laten passeren en daar ben ik nu nog zekerder van. Als ik zie hoe zij meedenken, ook op langere termijn, en hoe zij dat financieel ondersteunen, dan kunnen we alleen maar tevreden zijn. De eerste jaren hebben ze enorm geïnvesteerd in infrastructuur en personeel en nu dat op poten staat, is het de bedoeling om ook het sportieve verder uit te bouwen. Net zoals ze dat bij Leicester City hebben gedaan.’

Sinds het ontstaan van de club slaagden jullie er nooit in langer dan drie jaar in eerste klasse te blijven. Maakt dat je al nerveus voor dit derde seizoen op rij?

‘O neen, daar zijn we heel rustig in. (lacht) We koesteren zeker de ambitie om een stabiele subtopper te worden. Het moeilijke tweede jaar zijn we alvast doorgekomen. Dat we nu minder spelers huren en voor definitieve aankopen gaan, is trouwens een keuze voor meer stabiliteit.’

Waar kijk je zelf het meest naar uit dit seizoen?

‘Naar een vol huis en goede prestaties in de thuisduels tegen de topploegen. Twee jaar geleden hebben we bewezen dat we dat kunnen, maar toen zat er door corona geen kat in het stadion. Heel jammer, want zulke sfeervolle avonden zijn ideaal om aan klantenbinding te doen.’

OH Leuven - Info
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content