OHL op drift of op (den) dreef?

Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Terwijl Oud-Heverlee Leuven in play-off 3 strijdt voor behoud in tweede klasse (1B), komt achter de schermen een al jaren sluimerend machtsspel helemaal op gang.

Protestgroep OHL2020 beweert al langer dat het huidige bestuur, met name CEO Paul Van Der Schueren en voorzitter ad interim Chris Vandebroeck (voorheen woordvoerder van OHL), enkel bezig is met het verankeren van de eigen machtspositie en de club zou verkopen aan buitenlandse investeerders. Dat buitenlands kapitaal is volgens de twee bestuurders – die niet meer geloven in een model met vele kleine sponsors – noodzakelijk om weer de stap naar 1A te maken. De vrees van OHL- 2020 bleek terecht in januari van dit jaar, toen de club bekendmaakte dat ze met de Chinese zakenman Jian Lizhang (tevens mede-eigenaar van NBA-ploeg Minnesota Timberwolves en van Spaanse eersteklasser Granada) een principeakkoord hadden bereikt. Tot 30 juni behoudt Lizhang het recht om exclusief te mogen onderhandelen over een overname van OHL. De vraag is of het zover zal komen.

Meteen na de bekendmaking van dat voorakkoord werd de actiegroep OHL Op Dreef opgericht, bestaande uit een resem bekende Leuvenaars die zich tegen een buitenlandse overname verzetten. Onder hen Rode Duivel Dries Mertens en staatssecretaris Theo Francken. De belangrijkste namen stonden echter niét in dat lijstje sympathisanten vermeld. Zij maakten zich pas vorige week bekend: Jean-Baptiste Claes (JBC), Bob Verbeeck (Golazo), Walter Vangoidsenhoven (Leuvense horeca), Michel Vanstallen (Dorian) en Bart De Smet (Ageas). Claes cirkelde lange tijd rond het Antwerpse voetbal, meer bepaald de groep rond Jos Verhaegen en Gunter Hofmans, en had destijds een aanzienlijk aandeel in de transfer van Gustavo Colman naar Beerschot. Verbeeck maakte naam als manager van onder andere Kim Clijsters en Sven Nys, met zijn bedrijf Golazo maakte hij van de Memorial Van Damme een internationaal topmerk. Maar vooral de naam van Bart De Smet is opvallend. De Smet trad in 2011 toe tot de raad van bestuur van OHL, maar stapte er amper drie jaar later alweer uit, misnoegd over het gebrek aan transparantie en inspraak. Sindsdien leeft De Smet, recent door Trends nog verkozen tot Manager van het Jaar, in onmin met het huidige OHL-bestuur.

Met het tegenbod van de ‘Leuvense vijf’ barst de machtsstrijd helemaal los. Zij wachten enkel nog op het officieel afspringen van de deal met Lizhang om hun overnameplan concreet uit de doeken te doen. Een tactisch steekspel waarin ook de Stad Leuven participeert. Schepen van Financiën Carl Devlies kwam vorige week niet opdagen voor een vergadering met Lizhang. De Chinese kandidaat-overnemer keerde woedend terug naar zijn land. Daarnaast behoudt de Stad Leuven het recht om de tien miljoen euro die het al aan OHL leende in één keer terug te vorderen. Evenzeer een middel om de Chinese investeerder af te schrikken. Zo zit het OHL-bestuur gevangen, want Vandebroeck en Van Der Schueren beseffen dat hun verhaal over is als de ‘Leuvense vijf’ het voor het zeggen krijgen.

MATTHIAS STOCKMANS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content