Met het zwaar bevochten gelijkspel tegen Lierse voerde Oud-Heverlee Leuven zijn buitenshuis behaalde puntentotaal met 50 procent op. Een klein maar belangrijk succesje voor Ivan Leko, want met dat punt ontliep OHL een voortijdige veroordeling tot PO3. Met nog twee wedstrijden te gaan (tegen Anderlecht en Bergen) is een zes op zes nodig om alsnog PO2 te halen, op voorwaarde dan nog dat Waasland-Beveren (tegen Lokeren en Standard) zijn beide duels verliest. Mocht OHL geen enkel punt meer pakken, dan kan het zelfs nog worden voorbijgestoken door een in de winning mood verkerend Bergen en zelf op de laatste plaats eindigen. Mogelijk wordt het onderlinge slotduel tussen de ploegen van Leko en Cedo Janevski bepalend voor wie met de drie bonuspunten PO3 aanvat.

De keuze voor Leko als nieuwe hoofdtrainer kwam als een volslagen verrassing vorige week. Al voor de 2-5-nederlaag tegen Club Brugge was OHL de zoektocht naar een opvolger voor Herman Vermeulen opgestart. Mede op aangeven van Vermeulen zelf, die tegen wil en dank op de stoel van T1 terecht was gekomen. Leko was vervolgens niet Leuvens eerste keus, maar andere kandidaten met wie tot op het laatst werd gesproken haakten af wegens de precaire situatie van de ploeg, of werden afgevoerd wegens hun verregaande financiële en sportieve eisen. Leko was tijdens de wintermercato al bijna van OHL, maar dan als speler. OHL zocht een spelmaker, een groot manco in de huidige selectie, maar toenmalig coach Ronny Van Geneugden maakte bezwaar wegens de leeftijd (35) van de Kroaat van Lokeren. Nadien viel zijn naam tijdens de onderhandelingen met Emilio Ferrera, die Leko er als assistent bij zou hebben gewild. Beiden hebben met Dejan Veljkovic dezelfde makelaar.

De aanstelling van Leko betekent ook de definitieve rehabilitatie van Hans Vander Elst als T2. In december nog werd hij op vraag van Van Geneugden verwijderd uit de technische staf. Vander Elst heeft in tegenstelling tot Leko het vereiste Pro Licencediploma. Afgesproken is dat als OHL zich redt, Leko blijft. Bij degradatie is het zogoed als zeker dat de samenwerking een einde neemt. “We wilden een shockeffect”, zegt gedelegeerd bestuurder Paul Van der Schueren. “Een trainer naar wie de spelers opkijken. Ik was aanwezig bij alle gesprekken en was onder de indruk van de passie en het métier van Ivan Leko. Ik ben zeker dat hij een groot trainer wordt. Dat hij in deze moeilijke situatie zijn carrière wil starten, strekt hem tot eer. Maar ik besef ook: alleen de resultaten zullen ons gelijk of ongelijk geven.”

Ondertussen wacht Herman Vermeulen door de nieuwe ontwikkelingen het einde van zijn contract in juni af. De eerste gesprekken met hem in het najaar gingen nog over de functie van technisch directeur. Door de herschikkingen in december sprong hij vervroegd in als T2, waarna hij plots de in januari ontslagen Van Geneugden opvolgde als T1. Zijn wedervaren is illustratief voor het actuele gebrek aan sportieve lijn bij OHL. Van der Schueren: “Voor alle duidelijkheid: Herman is niet ontslagen. Hij heeft twee maanden in moeilijke omstandigheden alles gegeven voor de club en dat appreciëren wij enorm. De volgende maanden gaan we gebruikmaken van zijn grote knowhow. Hij krijgt de opdracht om de sporttechnische werking van de club te evalueren, te analyseren waar we fouten hebben gemaakt en adviezen te formuleren om het in de toekomst beter aan te pakken. Hij is en blijft een van onze kandidaten voor de job van technisch directeur. Maar: hij is niet de enige.”

DOOR JAN HAUSPIE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content