Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Rafael van der Vaart verhuisde naar Tottenham.

Niet Bayern München, maar Tottenham is uiteindelijk de nieuwe club van Rafael van der Vaart. Vorige week maandag leek een overgang naar het team van Louis van Gaal nog quasi in kannen en kruiken, maar uiteindelijk werd de 27-jarige middenvelder een opvallende nieuwkomer in Londen. Het gebeurde pas op de laatste dag van de transferperiode, want om vijf uur kreeg manager Redknapp van zijn voorzitter te horen dat de Nederlander ‘beschikbaar’ was. De manager, die op dat moment de Kroatische doelman Stipe Pletikosa (31, 80 keer international) in Moskou weghaalde, dacht even na en antwoordde de voorzitter dat het “toch zijn geld was”.

Van der Vaart tekende, officieel twee uur voor het sluiten van de transferperiode. Officieel ervoor, maar wellicht erna, al konden de Spurs en Real dat in de schoenen schuiven van een computer die werd gebruikt om de overgang te regelen. Die zou net op het cruciale moment technische problemen hebben gehad. Woensdag werd de overgang door de Premier League alsnog goedgekeurd. Geen primeur, vorig jaar in januari leek Arsenal ook te laat te zijn voor de transfer van Andrei Arshavin, maar 24 uur na de deadline kregen ook de Gunners groen licht.

De Nederlander kostte de Spurs – straks actief in de CL – 9,5 miljoen euro. Dat is, opvallend, minder dan de helft van wat Van der Vaart een dag eerder aan Bayern München nog moest kosten. In een team dat met Jermaine Defoe (vrijdag tegen Bulgarije goed voor drie goals) en Peter Crouch (nu wel even geblesseerd) al twee goeie spitsen heeft en met Luka Modric al een goeie aanvallende middenvelder, lijkt de komst van Van der Vaart niet direct dringend.

Maar Tottenham wilde deze zomer al heel graag Joe Cole inlijven, tot die uiteindelijk voor Liverpool koos. Allicht heeft manager Redknapp wel een plan met de Nederlander, die ook kan profiteren van de snelheid van Gareth Bale en Aaron Lennon op de flanken. Hij noemde Van der Vaart een ‘koopje’, een goeie voetballer die altijd wel een meerwaarde aan het team kan geven.

De nationale ploeg won thuis tegen Bulgarije met 4-0, na een hattrick van Jermaine Defoe. Gisteren/dinsdag stond het tweede duel op het programma, een match in Zwitserland. Dat moest zonder de geblesseerden John Terry en Rio Ferdinand.

De Nederlandse verdediger Jeffrey Bruma (18) verlengde zijn contract bij Chelsea tot 2014.

Arsenalspits Robin van Persie (27) raakte aan de enkel geblesseerd tegen Blackburn. Hij miste vorig seizoen ook al vijf maanden met een enkelletsel.

Birmingham nam nog de Wit-Russische middenvelder Aleksandr Hleb (ex-Arsenal), de verdediger Martin Jiranek (ex-Spartak Moskou) en de Chileense winger Jean Beausejour (ex-AA Gent) van het Mexicaanse América overgenomen. Marcus Bent (32, spits) werd uitgeleend aan Wolverhampton.

Asamoah Gyan is de duurste transfer in de geschiedenis van Sunderland. De Ghanese aanvaller van Rennes kostte 15,5 miljoen euro.

Richard Kingson (32), de doelman van de Ghanese nationale ploeg, gaat voor Blackpool keepen. Hij speelde al voor Wigan, maar was vrij. Blackpool versterkte zich ook met David Carney, de Australische verdediger van FC Twente.

Na het verdwijnen van Javier Mascherano (Barcelona) versterkte Liverpool zich met linksachter Paul Konchesky (Fulham) en middenvelder Raul Meireles (FC Porto, 14 miljoen euro).

Joseph Yobo (ex-Standard, 29, en sinds 2002 bij Everton) verhuisde voor één seizoen naar Fenerbahçe. De Nigeriaanse verdediger verloor zijn plaats aan PhilJagielka en SylvainDistin, terwijl ook JohnHeitinga en Jack Rodwell daar kunnen spelen.

De IJslandse aanvaller Eidur Gudjohnsen (31), vorig seizoen nog uitgeleend door AS Monaco aan Tottenham, tekende nu een contract bij Stoke City.

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content