Geboren op 12 juli 1979

Waartoe dient een diploma van handelsingenieur als je voetballer bent ?

“Het helpt in het leven van elke dag en zal me later zeker nog van pas komen.”

Maar zal je na je carrière niet alles van je cursussen vergeten zijn ?

“Ik wilde absoluut dat diploma halen. Ook als je dadelijk na je universitaire studie in het beroepsleven stapt, moet je nog een leerproces doormaken. Elk vak moet je al doende leren. Maar ik heb een goed geheugen en probeer ook op de hoogte te blijven via mijn vrienden die op dezelfde weg zijn voortgegaan. Op de universiteit leer je ook nadenken en de zaken in een breder, kritisch perspectief bekijken. Je kan, zoals dat heet, beter een open geest hebben dan vooringenomen zijn.”

Ben je niet bang dat je een etiket opgekleefd zal krijgen van iemand die “maar” uit de sport komt, wat niet echt spoort met het imago van een intellectueel ?

“Neen. Het ene sluit het andere niet uit. Een voetbalcarrière is normaal afgelopen als je 35 bent, maar dan ben je toch nog jong. Op die leeftijd begin je met een nieuw leven. En wat ik in het voetbal leer, zal ik ook na mijn carrière kunnen gebruiken. Ik zie mijn loopbaan in de sport niet als iets dat daar totaal los van staat. De meeste ondernemingen hebben een boontje voor mensen die aan sport doen, want zij hechten belang aan dezelfde waarden als de bedrijven : werklust, teamspirit, omgaan met een groep, de wil om te winnen. Om die waarden bij te brengen aan hun medewerkers betalen bedrijven vaak dure seminaries en bijeenkomsten. Zichzelf proberen te overstijgen, concentratie en wilskracht zijn elementen uit de sport die ook perfect in het plaatje van het bedrijfsleven passen.”

Is het makkelijker om meisjes te versieren als je voetballer bent ?

“Ik heb dat argument toch niet moeten gebruiken om mijn vriendin te vinden ( lacht). Voor echt bekende voetballers kan het misschien helpen.”

Ben je een doe-het-zelver ?

“Eigenlijk niet. Maar beetje bij beetje heb ik het toch geleerd. Ook dat leer je al doende.”

Is het daarvoor dat je je vrije tijd gebruikt ?

“Voetballers hebben veel vrije tijd, maar die gaat vooral naar eten en naar rust. Voor de rest probeer ik op een doelbewuste manier mijn tijdsgebruik te organiseren. Ik ben nogal veel bezig met informatica. Onlangs heb ik nog een oude pc helemaal gedemonteerd en opnieuw in elkaar gestoken.”

Wat kan je als voetballer doen dat je in geen enkel ander beroep zou kunnen ?

“Ik kan mijn lichaam perfect trainen. Als ik een andere job had, zou ik maar af en toe een uurtje kunnen sporten. Bovendien is voetbal een hobby en een passie, en zoals iedereen weet, is het fantastisch als je daarvan je beroep kan maken.”

Zijn er nog andere aspecten van je vak die je erg op prijs stelt ?

“De reizen. We doorkruisen het hele land. Als ik later op een bepaalde plek terugkom, zeg ik altijd – Dit ken ik, we zijn hier met de ploeg al geweest. Dankzij La Louvière en de Europese wedstrijden heb ik ook wat van Portugal leren kennen.”

Hou je van film ?

“Ik kijk naar alles. Soms is dat vervelend voor mijn vriendin, want ik heb een goed geheugen en wil dus niet graag twee keer dezelfde film bekijken. Ik hou wel van sciencefiction die geloofwaardig in elkaar zit, maar zulke films beginnen meestal goed, maar het einde is vaak compleet bij de haren getrokken.”

Blijf je in deze regio wonen ? Wat betekent deze streek voor je ?

“Ik associeer ze met sympathie en folklore. Het traditionele volksfeest van de ‘Ducasse’ en het zingen van de ‘Doudou’ zijn tradities die in Bergen diep geworteld zijn en waarvan ik vind dat ze niet verloren mogen gaan. Ze maken deel uit van de identiteit van de stad en van de ziel van het volk. Het is ook altijd weer een gelegenheid om de regionale cultuur op te snuiven en vrienden terug te zien.”

STÉPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content