Je bent profvoetballer én vader van drie kinderen. Valt dat te combineren ?

Wel, ik geef toe, het is met drie kinderen in huis niet altijd gemakkelijk om alles in goede banen te leiden. Soms verlies je de pedalen.

Vind je discipline belangrijk als vader ?

In de mate van het mogelijke probeer ik mijn gezin te wapenen tegen de gemakzucht waarmee mensen vaak tegenover het leven staan. Ik ben er me van bewust dat het niet mogelijk is even streng te zijn als mijn ouders. Het gevaar dreigt eigenlijk op school. Daar komen de kinderen in contact met klasgenootjes die niet altijd dezelfde opvoeding gekregen hebben. Het is dan aan hen om het onderscheid te maken tussen goed en slecht.

Hoe maak je dat dan duidelijk ?

Door mijn mening voortdurend te herhalen en in te grijpen als het nodig is. Het is een dagelijkse strijd die niet altijd even gemakkelijk is. De kinderen hebben ook een belangrijke bondgenoot, en dan heb ik het natuurlijk over moeders die het niet te nauw nemen met de regels. Veel moeders zijn al te toegeeflijk, ze straffen hun kinderen nooit. Uiteindelijk keert dat zich tegen mij. Jammer, maar als ze het na tien opmerkingen nóg niet begrepen hebben, treed ik op een andere, radicalere manier op. Als ik die drie boefjes onophoudelijk zou moeten uitleggen wat mag en niet mag, zou ik net zo goed kunnen stoppen met voetballen. Want dan zou ik voor niks anders nog tijd hebben dan voor het uitdelen van straffen.

Het komt vaak voor bij koppels dat de ene toegeeflijker is dan de andere.

Ja, inderdaad. Hoewel, bij ons valt dat nog mee. Als ik alleen ben met Thomas, vraagt hij me altijd wanneer mama terugkomt, want hij weet dat ze hem meer toelaat. Maar soms heb ik ook wel eens zin om de rol van de troostende engel te spelen.

Vind je niet dat je te streng bent ?

Mijn beroep brengt veel stress met zich mee, zeker als het wat minder goed gaat in de club. Als ik dan ’s avonds na een zware dag thuiskom en er hangt een gespannen sfeer, stort ik in en dat wil ik vermijden. Het gezin moet een bron van geluk zijn. Ik heb rust nodig, ik wil thuis de batterijen weer opladen en daarom stel ik dus regels.

Hoe organiseer jij je gezinsleven met vijf ?

Hoe ouder de kinderen worden, hoe gemakkelijker het is om te plannen. Nu vraagt Mathis nog heel veel tijd en aandacht. Hij bepaalt het ritme van ons leven, we moeten ons aanpassen.

Je was eigenlijk al enkele jaren uit de luiers, maar nu ben je opnieuw vader geworden.

Sabine wilde graag een laatste kindje en dat kon ik niet weigeren natuurlijk. Ik heb zelf ook een broer, maar we hebben elkaar nooit veel gezien. Al heel vroeg is hij naar het opleidingscentrum van Anderlecht gegaan. Plots stond ik er alleen voor, het was alsof ik enig kind was en dat vond ik jammer. Dat wil ik vermijden met mijn eigen kinderen. Je moet een kind niet gebukt laten gaan onder de stommiteiten van volwassenen. Mijn eerste vrouw en ik zijn in vrede uit elkaar gegaan. We wilden bewijzen dat we goede ouders konden zijn, ook al was ons huwelijk geen succes. We maken geen schema’s op die uitmaken wie de kinderen bij zich neemt, we doen allebei wat we kunnen. We wilden vermijden dat ons gezin uit elkaar gerukt werd, zoals veel voorkomt bij gescheiden koppels. We zijn zelfs al samen op vakantie geweest, en dat werd me niet in dank afgenomen door mensen die niet inzien dat we het vooral voor het welzijn van onze kinderen doen. Eerlijk gezegd houden we helemaal geen rekening met de mening van anderen.

Help je soms bij huishoudelijke taken ?

Ik doe niets ! Nee, ik maak natuurlijk een grapje. Als ik thuis ben, geef ik de fles of steek ik de kinderen in bad. Dat zijn voor mij de mooiste momenten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content