De gerechtelijke politie onderzoekt of Aimé Anthuenis betrokken is bij de poging tot wedstrijdvervalsing die Lierse aan de kampioenstitel in de EXQI League moest helpen. Dat is namelijk wat Staf Blanckaert na zijn aanhouding verklaarde – en nadien bijstuurde.

Maandag 8 maart klampt Staf Blanckaert op de parking van het Liersestadion Herman Helleputte aan. Die is sinds enkele weken sportief directeur van de club en is als trainer opgevolgd door Aimé An-thuenis. De trainerswissel sorteert niet meteen het gewenste effect. Anthuenis start met twee gelijke spelen en in het klassement staat Lierse pas vierde. Voor de Egyptische weldoener Maged Samy doemt na de gemiste promotie van vorig seizoen een nieuw horrorscenario op. De zenuwen in de club staan strak gespannen. Ook bij de nieuwe trainer.

Volgens Helleputte probeert Blanckaert hem ex-Denderspits Norman Sylla te slijten. Vreemd, denkt de sportief directeur, want hij heeft net een ontmoeting achter de rug met drie mensen van Star Factory, het makelaarskantoor dat Sylla (sinds de toetreding van Patrick De Koster, die hem aanbracht) vertegenwoordigt. Nog steeds volgens Helleputte geeft Blanckaert het gesprek snel een andere wending en insinueert dat hij wedstrijden kan vervalsen om Lierse aan de titel te helpen. Helleputte licht Maged Samy in. Die besluit de voetbalbond en de politie op de hoogte te brengen en met die laatste wordt een valstrik gespannen. Vrijdag 26 maart 2010, twee dagen na het uitduel tegen Doornik, wordt Blanckaert ingerekend.

“We gaan niet ontkennen dat meneer Blanckaert bij de zaak betrokken is, maar alles in zijn schoenen schuiven is ook niet correct”, verklaart zijn advocaat Anthony Mallego in de kranten. “Ik wens te benadrukken dat mijn cliënt niet het initiatief nam om met Lierse contact op te nemen.”

Me know nothing

Als niet Blanckaert het initiatief nam, wie dan wel? Verschillende bronnen noemen Aimé Anthuenis. Zij baseren zich op wat Blanckaert na zijn aanhouding door de onderzoeksrechter in Mechelen heeft verklaard en op wat hij ondertussen – sinds zijn vrijlating onder voorwaarden – zelf ook rondstrooit. Feit is dat wanneer drie dagen na zijn aanhouding de gerechtelijke politie een confrontatie organiseert tussen Blanckaert en Helleputte, ook Anthuenis daarop aanwezig is.

Meneer Anthuenis, u bent in de zaak-Blanckaert ook …

Aimé Anthuenis: (onderbreekt) “Ja, maar luister eens. Er is een gerechtelijk onderzoek aan de gang en ik ga daar niks over zeggen. Wat wil je weten?”

Volgens Blanckaert zou het initiatief van u zijn gekomen. Die verklaring zou de reden zijn geweest dat u door de politie bent opgeroepen.

“Ik heb daar niks op te zeggen. Zoiets moet niet in de pers. Laat de onderzoekers hun werk doen.”

Blanckaert zou verklaard …

“Nee! Je bent slecht ingelicht. Luister, jij zegt dat ik ben opgeroepen? Dat is voor jouw rekening. Jij zegt zaken die niet kloppen. Ik heb met die zaak hoegenaamd niets te maken. Verder heb ik daar niets aan toe te voegen. Dat is toch duidelijk?”

Welk contact is er dan wel geweest tussen u en Blanckaert?

“Wie zegt dat? Wie zégt dat? Dat is niet waar. Ik heb géén contact gehad met Blanckaert. Nooit. Vijf jaar geleden misschien, voor een speler. Maar niet nu. Je moet je bronnen beter controleren. Rechtuit gezegd: dit is toch niks voor een blad als Voetbalmagazine? Jullie schrijven toch over voetbal? Ik heb met die zaak hoegenaamd niets te maken.”

Blijft u bij Lierse?

“Er staat niets op papier. Het staat Maged vrij te doen wat hij wil. Ze hebben al gezegd dat ze graag zouden praten, maar er is geen enkele toezegging gedaan. Een krant schreef dat Maged Leekens een bod zou hebben gedaan, maar dat is gelogenstraft door Maged en Herman Helleputte. Ik lig er niet wakker van. Als we kampioen zijn, zal hij met mij praten.”

Houdt u er rekening mee dat hij door de zaak-Blanckaert nog zou kunnen twijfelen?

“Maar die zaak heeft er niks mee te maken! Daar is nooit over gesproken. Ik wéét er zelfs niets van.”

Geen twijfel

Een uur later belt Anthuenis zelf terug. Hij zit midden in de voorbereiding op het titelduel tegen Waasland en wijt er zijn overspannen reactie aan. Binnen de kortste keren windt hij zich opnieuw op. “Blanckaert is mijn maat niet, hij is mijn vriend niet, nooit geweest! De enige keer dat ik contact met hem heb gehad, was drie, vier jaar geleden. Over een speler bij Ronse die hij te eten en te drinken gaf. Meer wil ik daar niet over zeggen. Als Lierse met mij punten heeft gepakt, is het niet door zulke onnozelheden. Wat Blanckaert verklaart, daar trek ik me niks van aan. Ik heb mij niks te verwijten. Ik zit meer dan dertig jaar in het voetbal: ik maak geen schone sport kapot.”

Dat Anthuenis zijn leeftijd- en streekgenoot Blanckaert nauwelijks zou kennen, is merkwaardig. Begin maart dook hij op aan de zijde van Pietro Allatta in het spelershotel van de Rode Duivels voor de oefeninterland tegen Kroatië. Daar werd hij herkend. Ook Herman Helleputte zegt dat hij de al tientallen jaren in omkoopverhalen opduikende Oost-Vlaming amper kent. Zijn antwoorden lopen – eigenaardig genoeg – niet helemaal gelijk met die van zijn trainer.

Meneer Helleputte, hoe komt het dat Aimé Anthuenis ook op de confrontatie met Blanckaert aanwezig was?

Herman Helleputte: “Euh, tja … Dat was omdat zij elkaar vroeger in Ronse … met Sylla … Was Aimé niet bij Ronse? Of nee, Sylla kwam van Ronse. Blanckaert had hem enkele jaren geleden aangeboden aan Aimé. En nu wou hij dat opnieuw doen. Dat is alles.”

Blanckaert zou hebben verklaard dat het initiatief tot wedstrijdvervalsing van Anthuenis kwam.

“Absoluut niet. Blanckaert heeft dat tijdens die confrontatie niet gezegd. Zeker weten.”

Dat klopt. Hij heeft zijn verklaring nadien enkele keren gewijzigd.

“Nee, dat is echt niet waar. Sylla was de reden voor het contact.”

Vreemd: Sylla is niet eens een speler van Blanckaert.

“Jawel, hij was altijd samen met Blanckaert. Ondertussen zit hij bij Nico Vaesen en Axel Smeets, maar het is Blanckaert die hem vroeger overal heeft geplaatst. Wij zochten naar een spits omdat Radzinski en Elgabas geblesseerd waren. Sylla was vrij.” (Lierse nam hem uiteindelijk niet, nvdr)

Dat Sylla de reden van het contact zou zijn geweest, was een van Blanckaerts latere versies. Zijn eerste klonk naar verluidt anders.

“Moordenaars vertellen ook altijd eerst een ander verhaal wanneer ze nog niet officieel beschuldigd zijn. Tijdens de confrontatie is gezegd dat het initiatief níét van Aimé was gekomen. En zeker niet van Lierse. Er is tussen Aimé en Blanckaert alleen contact geweest over Sylla. Het zou kunnen dat Aimé dat contact heeft gelegd omdat hij wist dat Blanckaert Sylla vroeger heeft aangeboden bij Ronse.”

Lierse heeft zich in deze zaak nogal ferm opgeworpen als de behoeder van een zuivere voetbalsport. Blijft An-thuenis?

“Zeker. Wij hebben geen enkele reden om aan hem te twijfelen.”

Jullie zouden al hebben gepraat met Georges Leekens.

“Dat is niet waar. Hier zijn alleen enkele makelaars geweest die ons kwamen zeggen dat Leekens een goede trainer zou zijn voor Lierse. Maged heeft daarop geantwoord dat hij inderdaad altijd heeft gehoord dat Leekens een goede trainer is. En dat áls we ooit een andere trainer zoeken, Leekens in aanmerking komt. Daarop hebben die makelaars ons gevraagd: kunnen jullie dat ook tegen hem persoonlijk zeggen? Ik heb toen Leekens opgebeld en Maged heeft alles herhaald. Meer is het niet.”

Geen gsm meer

Blanckaert, die wordt beschuldigd van oplichting, is onbereikbaar sinds zijn gsm door de politie in beslag werd genomen. Op de vraag of de (door de voetbalbond voor het leven geschorste) sjoemelaar An-thuenis als initiatiefnemer heeft genoemd, beperkt het parket zich tot het officiële standaardantwoord: “Gelet op het geheim van het onderzoek, kunnen wij dit niet bevestigen.” Dat Allatta erbij betrokken zou zijn, ontkent het wel formeel. De advocaat van Blanckaert ten slotte houdt voet bij stuk: “Het initiatief kwam niet van mijn cliënt.”

door jan hauspie

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content