Afstand: 199 km

Categorie: 1. HC

Website: omloop.sportwereld.be

Start: Gent, S.M.A.K., E. Clausplein

(11 u. 30)

Aankomst: Gent, Charles de

Kerckhovelaan (16 u. 23 – 16 u. 51)

Parcours: voor het eerst sinds 1995 wordt de Omloop Het Volk opnieuw van Gent naar Gent gereden. Van het S.M.A.K naar de Charles de Kerchovelaan, hartje Gent, waar Gert Steegmans in juli nog de Touretappe won. De 63ste Omloop Het Volk is heel anders van snit dan de editie van vorig jaar. De ziel blijft behouden, maar de ingrediënten zoals hellingen en kasseien zijn volslagen anders ingedeeld. Dit keer is er een vlakke aanloop van een zeventigtal kilometer, een eerste hindernissenzone van veertig kilometer met een kasseistrook en vijf typische hellingen. Daarna volgt een vlakke tussensector met een helling om dan de finale in te duiken over 55 kilometer met vijf hellingen en evenveel kasseistroken. De poort van de finale is dit keer Ronse, waar na de kasseien van de oude Kruisberg (km 134), de stenen van de Donderij en de Hof ter Fiennestraat volgen. Daarna komen de Taaienberg, Eikenberg en Wolvenberg en de kasseien van de Holleweg en de Karel Martelstraat. De Molenberg (km 160) is op 39 kilometer van de finish de laatste heuvel. In totaal zijn er elf hellingen en zestien kilometer kasseien. De aankomstlijn ligt op quasi dezelfde plaats als tijdens de tweede rit in de Tour de France van dit jaar. De finish wordt wel uit de andere richting aangesneden en is licht hellend.

Verloop 2007: op een paar pogingen na blijft het aanvankelijk kalm en wordt het peloton alleen opgeschrikt door een paar valpartijen met Christophe Roodhooft en Kevin de Weert (sleutelbeenbreuk) als voornaamste slachtoffers. Voor de eerste echte ontsnapping is het wachten tot de Oude Kwaremont, wanneer acht renners ervandoor gaan: Vansummeren, Steegmans, Rosseler, Minard, Lequatre, Bernucci, Quinziato en Hunt. Voorbij de muur hebben ze 43” voorsprong op tegenaanvaller Gilbert en 53” op het peloton. Op de Berendries lopen de acht uit tot 2’38” op Kuyckx en Casper, kortstondig in het verweer. Een verschil dat uitdeint tot 3’20” en dan krimpt. Na 156 km zit het avontuur erop. Gilling probeert het vervolgens alleen, even verder bijgehaald en achtergelaten door Roesems. Die krijgt Gilbert, Hayman, De Jongh, Ten Dam, Gardeyn, Fischer en Gilling achter zich aan. Gilbert valt vooraan weg na een slippartij, terwijl ook in het peloton gevallen wordt. Uiteindelijk komen ze met een dertigtal voorin. Hoste mist echter de aansluiting. Devolder, gevallen, is er evenmin bij. Vervolgens gaan O’Grady en Flecha ervandoor. Boonen reageert op zijn eentje maar moet passen en wordt bijgehaald door Pozzato, Nuyens en Cooke. Naderen lukt pas wanneer de koplopers in de slotkilometers gaan twijfelen en Nuyens de sprong waagt. Pozzato gaat er echter zo sterk vandoor dat zijn gezellen niet meer in de buurt komen. Flecha is tweede, Boonen derde.

Top 10 2006: 1. Filippo Pozzato (Ita) in 5 u. 04’38”, 2. Juan Antonio Flecha (Spa) op 2″, 3. Tom Boonen (Bel) z. t, 4. Nick Nuyens (Bel) z.t., 5. Stuart O’Grady (Aus) z.t., 6. Baden Cooke (Aus) op 30″, 7. Gorik Gardeyn (Ned) op 39″, 8. Stefan Van Dijk (Ned) z.t., 9. Robbie McEwen (Aus) z. t, 10. Steven de Jongh (Ned) z. t

Erelijst: (laatste twintig jaar) 1988 Ronny Van Holen (Bel), 1989 Etienne De Wilde (Bel), 1990 Johan Capiot (Bel), 1991 Andreas Kappes (Dui); 1992 Johan Capiot (Bel), 1993 Wilfried Nelissen (Bel), 1994 Wilfried Nelissen (Bel), 1995 Franco Ballerini (Ita), 1996 Tom Steels (Bel), 1997 Peter Van Petegem (Bel), 1998 Peter Van Petegem (Bel), 1999 Frank Vandenbroucke (Bel), 2000 Johan Museeuw (Bel), 2001 Michele Bartoli (Ita), 2002 Peter Van Petegem (Bel), 2003 Johan Museeuw (Bel), 2004 afgelast wegens sneeuw, 2005 Nick Nuyens (Bel), 2006 Philippe Gilbert (Bel), 2007 Filippo Pozzato (Ita)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content