De overgang van Oguchi Onyewu van Standard naar AC Milan kreeg niet zo veel weerklank in Italië.

Vorige week dinsdag, 7 juli, om 12.18 uur kondigde AC Milan aan dat het net de Amerikaanse centrale verdediger Oguchi Onyewu had overgenomen van Standard. De 27-jarige international, einde contract bij de Rouches, tekende een overeenkomst voor drie seizoenen. Bij de tifosi werd deze overgang op weinig enthousiasme onthaald. Adriano Galliani, de gedelegeerd bestuurder, probeerde dan maar de zaak wat op te blazen, door te verkondigen dat AC Milan sneller op de bal speelde dan Birmingham, Zenit Sint-Petersburg, Fenerbahçe, PSG, Marseille, Liverpool, Wigan, maar vooral ook Inter. Toen de fans dat vernamen, kon een kleine glimlach er weer af. Het is vrij eenvoudig: in Italië is Onyewu een nobele onbe-kende.

Versneld tempo

Onyewu zelf zal er alleszins zijn slaap niet voor laten. Hij zal immers een netto salaris van 1 miljoen euro opstrijken in zijn eerste seizoen, in een latere fase wordt dat bedrag opgetrokken naar 1,2 miljoen euro. De beslissing om Onyewu te halen, werd in versneld tempo afgehandeld na een etentje tussen Galliani en Luciano D’Onofrio. “We volgden Onyewu al enige tijd. De Confederations Cup deed zijn waarde natuurlijk nog wat stijgen”, zo stond te lezen in het officiële persbericht dat werd verspreid door de rossoneri.

“De goede relaties tussen beide clubs zijn niet vreemd aan de keuze van Guchi, wiens verbintenis ten einde liep op 30 juni”, verklaarde de directie van Standard. De kans is zelfs bijzonder groot dat er binnenkort verder wordt gesproken over het organiseren van een (lucratief) oefenduel en de gratis verhuur van een paar Milanspelers op overschot, zoals de Uruguyaanse spits Tabaré Viudez en zijn landgenoot Mathias Cardacio, een middenvelder.

We kunnen ons afvragen wat Onyewu het AC Milan van de nieuwe coach Leonardo kan bijbrengen. De Braziliaanse trainer kiest echter altijd voor een viermansverdediging en zit opgescheept met het feit dat er heel wat vraagtekens staan achter de namen van een aantal verdedigers: Alessandro Nesta (aanhoudende rugproblemen), Kakha Kaladze (operatie aan de rechterknie), Daniele Bonera (veelvuldige lichte blessures), en Thiago Silva (onzeker).

Bij Standard hopen ze alvast dat de robuuste Amerikaan zijn progressie kan verder zetten in het Calcio. “Onze club stelt spelers in staat hun dromen te verwezenlijken”, opperde Laszlo Bölöni vorige week nog. “Onyewu hoopte op een dag te kunnen uitkomen voor een grote club in een hoger aangeschreven kampioenschap. Dat is gelukt.” Ook Standardaanvoerder Steven Defour volgde de redenering van zijn trainer. “Ik was wel en niet verrast door het nieuws. De naam van Onyewu circuleerde al een tijdje bij veel teams, maar niet bij Milan. Je merkt dat D’Onofrio daar zijn contacten heeft. Als een speler geduldig is en blijft, dan kan D’Onofrio je op een dag naar de absolute top loodsen.”

door pierre bilic en nicolas ribaudo

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content