De Oost-Duitse clubs raken in ademnood.

Tegen Borussia Dortmund verloor promovendus Hansa Rostock voor de vierde opeenvolgende maal. Toch gelooft trainer Frank Pagelsdorf nog in een goede afloop. “We verdienen dit niet, want ik zie liever de positieve zaken onder ogen : onze manier van voetballen is goed en we creëren veel kansen. Alleen moeten we die ook kunnen afwerken. Eén goal in vier duels, dat is gewoon te weinig. Als we zo verder blijven spelen en werken, dan moeten we in de nabije toekomst met overwinningen en puntengewin kunnen aanknopen.”

Hetzelfde verhaal weerklinkt bij Energie Cottbus. Net als die andere voormalige Oost-Duitse club bengelen ze puntenloos onderaan het klassement. Coach Petrik Sander moet vaststellen dat het vertrek van de Roemeense topschutter Sergiu Radu, die na zijn veertien doelpunten vorig seizoen voor een recordsom van 1,2 miljoen euro werd verkocht aan VfL Wolfsburg, nog niet adequaat werd opgevangen. De Deense aanvaller Dennis Sörensen scoorde wel al, maar dan via een penalty. “Het heeft weinig zin nu nog te gaan schreeuwen om bijkomende aanvallende steun, want de transfermarkt is gesloten. En de spelers die zonder club zitten, daar is iets verkeerds mee”, verklaarde Stefan Baumgart in Die Welt.

Het lijkt sterk op het lot van deze kleine clubs, die jaarlijks proberen te overleven. Bij beide teams lijkt vooral de verdediging een tere plek. Stefan Wächter, de nieuwe doelman van Hansa Rostock, geeft net als zijn collega Tomislav Piplica een onzekere indruk. De hoop wordt dan ook in de handen gelegd van enkele oude bekenden. Rostock zocht zijn heil bij de aanwerving van de Nigeriaan Victor Agali (28), die tussen 1998 en 2001 al eens voor de club uitkwam. Maar ook hij kan niet wegstoppen dat enkele maanden zonder competitievoetbal – na zijn opstappen in februari bij het Turkse Ankaragücü – zijn sporen nalaat. “Hij is kopbalsterk en fysiek aanwezig. Met hem kwam er een dobermann en geen poedel”, zo luidde de analyse van Pagelsdorf. Met zijn doelpunten moet Agali ervoor zorgen dat Rostock vanuit de bedreigde zone raakt. Energie Cottbus hoopt liever op zijn collectieve sterkte.

Duitsland, zonder de geblesseerden PhilippLahm, MichaelBallack, Tim Borowski, TorstenFrings, BerndSchneider en de zieke Mario Gomez, is bijna zeker van zijn EK-ticket, na 0-2-winst bij Wales. Miroslav Klose, samen met Kevin Kuranyi in de spits én drager van de aanvoerdersband, was de gevierde man met beide treffers. Jens Lehmann kreeg in doel het vertrouwen van bondscoach Joachim Löw, ondanks het feit dat hij bij Arsenal op de bank belandde.

Werder Bremen betaalde 3 miljoen euro aan Schalke 04 voor de overgang van centrale verdediger Sebastian Boenisch (20). De belofte-international kreeg een vierjarig contract.

Robert Vittek (25, FC Nürnberg) treft het niet. De Slowaakse spits onderging een meniscusoperatie en is minstens een maand buiten strijd.

De terugkeer van Alexander Frei (28) bij Borussia Dortmund laat nog even op zich wachten. De Zwitserse spits kreeg weer last van een oude kuitblessure. Toch was er ook nog positief nieuws te melden : de club sloot, na een zware saneringsoperatie, het boekjaar 2006/07 af met een winst van 10,3 miljoen euro.

Karlsruhe kreeg groen licht om tijdens de winterstop van het seizoen 2008/09 van start te gaan met de verbouwingswerken van het Wildparkstadion.

De Poolse topschutter Artur Wichniarek verlengde zijn overeenkomst bij Arminia Bielefeld tot 2009.

Bayern München beleefde nog maar weinig plezier aan de Argentijn José Ernesto Sosa (22). De middenvelder, die voor 6 miljoen euro werd overgenomen van Estudiantes, onderging een enkeloperatie en is zeker anderhalve maand niet inzetbaar.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content